Validering av kompetens

Lastbilsförare i hytten på en lastbil.

Kunskaper kan man förvärva på olika sätt. Vissa lär sig genom utbildning, andra genom erfarenhet.

Om man inte har ”papper” på sin kompetens, kan validering vara ett klokt alternativ. Validering innebär att man genomför en kartläggning, bedömning och värdering av en persons faktiska kunskaper, färdigheter och förmågor. Det spelar ingen roll hur de förvärvats, istället handlar det om att synliggöra den reella kompetensen.

Transportkompetens.se informerar om transportbranschens valideringsmodell och beskriver den yrkeskompetens som branschen efterfrågar, med fokus på lastbilsföraryrket.

TYAs valideringsmodell

TYAs valideringsmodell följer dels den nationella struktur som Valideringsdelegationen lämnade till regeringen i december 2007 och dels det underlag som Yrkeshögskolemyndigheten tillsammans med branschexperter har arbetet fram under 2016.

Har du transportkompetenser och vill validera dem?

På TYAs fristående sida Transportkompetens finns ett test där du genom att svara på frågor kan se ifall lastbilsföraryrket är något för dig. Du kan inte spara svaren digitalt, eftersom ingenting registreras. Du måste fullfölja hela självskattningens samtliga 40 frågor för att för att få ut en sammanställning. Om det känns rätt och du sedan känner dig redo, så är nästa steg att göra en fördjupad kartläggning. Men då måste du prata med en Yrkesbedömare som hjälper dig vidare. Du hittar våra godkända Valideringsleverantörer på valideringskartan.

Utveckling av TYAs valideringsverktyg

TYA arbetar just nu med att ta fram ett effektivt, kvalitetssäkert och digitalt verktyg för branschvalidering av lastbilsförare, truckförare och maskinförare. Syftet är att företag, skolor och utbildare ska kunna kartlägga vilka kunskaper och kompetenser en person har och vad som behöver kompletteras för att en person ska vara anställningsbar inom dessa yrken. Det nya digitala verktyget kommer att ersätta transportkompetens.se.

Hjälp oss utveckla TYAs valideringsverktyg

Arbetar du som transportlärare på gymnasiet och vill vara med och testa det nya verktyget och lämna dina synpunkter till oss i utvecklingsarbetet? Mejla till oss och ange namn, e-postadress och telefonnummer. Ange din skola i meddelandefältet.

    Webbplatsen är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.

    Dela