Vi som gör skillnad!

Vi som gör skillnad – en podd om människorna som är transportbranschen

I den här podden lyfter vi aktuella frågor och trender inom transportbranschen. Varje månad möter vi kunniga och inspirerande gäster som alla brinner för att skapa en ännu bättre bransch. Lyssna här!


Lastbilschaufför – därför har det blivit tjejernas nya drömjobb

Enligt undersökningen Ungdomsfokus 2023 har lastbilschaufför klättrat upp på topp-10-listan över unga kvinnors drömjobb.

Vad beror den här förändringen på? Och hur påverkar tjejernas intåg utbildningarna och branschen i stort? Det pratar vi om i det här avsnittet av TYA-podden “Vi som gör skillnad”.


Från lastbilschaufför till transportlärare – så gjorde Louise

Det behövs 50 000 lastbilschaufförer de kommande tio åren. Samtidigt råder det brist på transportlärare på gymnasiet och kommunala vuxenutbildningar. Vi träffar Louise Sjöblom som har bytt förarhytten mot lärarrummet – och tillsammans med TYAs expert Sandra Petersson pratar vi om utmaningarna med lärarbristen och vilka olika vägar som finns in i skolans värld.


Så skapar vi världens bästa truckjobb

Tillsammans med TYA:s truckexpert Maria Themptander och truckinstruktören Tommy Eriksson tar vi tempen på branschen – vilka är utmaningarna, både för företag som ska köpa in en truckutbildning och för de som ska börja köra truck? Hur undviker man olyckor? Och hur gör man för att skapa världens bästa truckjobb?


Olyckan ingen vill prata om: ”Det är skämmigt””

Varje dag välter två lastbilar på svenska vägar, med risk för allvarliga skador på både lasten, bilen och föraren. Men hur kan det ske? Och varför tycker så många att det jobbigt att prata om vältolyckor? I detta avsnitt djupdyker vi i frågan med hjälp av bärgaren och tv-profilen Fredrik ”Fidde” Westerlund och TYAs egen vältexpert Petter Lobrinker, som reder ut varför lastbilar välter och vad man kan göra för att förebygga olyckan.


Melker 17 pluggar flygteknik: ”Jag har alltid älskat teknik”

Melker Johansson från Karlskrona valde Flygteknikprogrammet till gymnasiet och har inte ångrat sig. Gemenskapen på skolan och flygämnena var positiva överraskningar för Melker som alltid haft ett stort teknikintresse från barndomen.


Vill du ha en framtid inom flygbranschen?

Är du teknikintresserad och gillar flygplan? Då finns det stora möjligheter till spännande jobb inom flygbranschen. Det behövs flygtekniker, flygmekaniker och flygplåtslagare redan i dag och kommande pensionsavgångar kommer att göra behovet ännu större. Lyssna på flygteknikläraren Jimmy Nordén och HR-chefen Kristina Bao berätta om jobbets alla möjligheter.


Från mjölkbil till modernt framtidsbolag

Det började med en mjölkbil på 1960-talet men med tiden har Stefan Espersson förvandlat sitt familjeföretag till ett modernt framtidsbolag. Sedan kriget bröt ut i Ukraina har han regelbundet kört ned med förnödenheter och i det här avsnittet berättar han om hur han har använt sitt driv och sitt entreprenörskap för att göra världen till en bättre plats.


Från make up-artist till lastbilschaufför

Kan ett yrkesval förändra ett liv fullständigt? I dagens avsnitt ska vi prata om att välja med hjärtat, våga välja om och varför lastbilen räddade “Svenska truckers”-profilen Elin Klars liv. Elin utbildade sig till make up-artist men kände nästan direkt att det var helt fel. Samtidigt tampades hon med psykisk ohälsa och dåligt självförtroende. Vändpunkten kom när hon för första gången klev in i en lastbil. Och nu, tre år senare, beskriver hon det som hon har hittat hem.


Alla i transportbranschen kan bli hjältar

I detta avsnitt pratar vi med åkerientreprenören Nicklas Jansson från Linköping som drivit eget åkeri i 14 år. Nicklas har blivit korad till årets livräddare på Svenska hjältar-galan 2016. I podden berättar han hur man arbetar säkrare och förbereder sig för oväntade situationer.


”Sluta fråga hur det är att vara tjej”

I detta premiäravsnitt pratar vi med Moa Lindell och Victoria Johansson. De är två unga, drivna lastbilschaufförer som är nya i branschen och fulla av entusiasm över sina jobb. I podden berättar de om klivet från skolans värld till den riktiga arbetsmarknaden. Och så förklarar de varför de har tröttnat på att få frågan ”Hur är det att vara tjej och lastbilschaufför?”.

Dela