Arbetsmiljö

Säker och trygg på jobbet

Hälsa, säkerhet och att må bra på sin arbetsplats är några av de viktigaste frågorna i vårt arbete för en bättre arbetsmiljö.

Det är så vi skapar ett hållbart arbetsliv och en god arbetsmiljö. Dessutom krävs kontinuerlig fortbildning och aktuell information för alla, oavsett arbetsuppgifter och hur länge man har jobbat.

Att kunna gå i pension – hel och frisk – efter ett långt och givande arbetsliv är en drivkraft i utvecklingen av TYAs insatser.

Vi älskar när du gör skillnad!

Tillbud och olycksfall

Har ditt företag rutiner för inlämning av tillbudsrapporter? Vi har skapat en sida som visar på vikten att arbeta proaktivt med tillbudsrapportering. Det har visat sig att olyckor kan undvikas om tillbud lämnas in och åtgärdas. Ett rapportblock har också tagits fram och finns i webbshopen.

Gå till sidan

Våra kurser

Dags att gå en kurs? I TYAs kursutbud finns något för alla. Gemensamma nämnaren i alla kurser är arbetsmiljö och säkerhet. Vi erbjuder lärarledda kurser eller e-learning. Det går dessutom att ordna företagsanpassade utbildningar vid behov. För TYA-anslutna företag är de flesta kurserna kostnadsfria.

Till kurssidan

Förebyggande arbete

På den här webbsidan finns ett antal verktyg som du kan använda för att arbeta förebyggande med arbetsmiljö. Ett exempel är SAM-guiden som på ett smidigt sätt guidar genom det systematiska arbetsmiljöarbetet. Fler exempel på praktiska verktyg finns i länklistan längre ner.

Till SAM-guiden
Kurserna som minskar risken för belastningsskador – så att du håller hela livet
Hands of warehouse worker lifting box

Lyfte du lådorna med raka ben? Igen? Det kan vara svårt att göra rätt. Men med en snabb och konkret e-learning-kurs kan du enkelt friska upp rutinerna och få tips om hur du kan arbeta skonsamt och undvika skador.

 

Böj på benen, inte på ryggen. Undvik att lyfta och vrida samtidigt. Om tår och näsa är vända åt samma håll så gör du rätt.

För många är kanske de här ergonomiska tipsen redan välkända. Ändå kan det vara svårt att hålla dem i huvudet och så kör man bara på för att få jobbet gjort.

Läs mer

Det är precis det som är det luriga. Belastningsskador byggs upp under lång tid. Kvittot på att man har gjort rätt kommer inte direkt men för att kroppen ska hålla hela livet är det viktigt att tänka på ergonomin.

–Sedan är det såklart så att det inte går att göra rätt hela tiden, av olika anledningar. Men om du gör rätt när det är möjligt så har du minskat din totala risk för belastningsskador. Gör rätt så ofta du kan, säger Caroline Ljunglöf, projektledare på TYA.

Satsa själv på e-learning

Ett bra hjälpmedel för att få in bättre rutiner i vardagen är TYAs e-learning-kurser, som du själv kan välja att gå om du arbetar på ett TYA-anslutet företag.

Det är bara att gå in på TYA.se och skapa ett eget konto.

Grundkursen Ergonomi Bas riktar sig till alla inom transportbranschen.

Du får praktiska tips som du kan ha nytta av på en gång i din vardag. Det är inte teoretiskt utan kortfattat och konkret, säger Caroline Ljunglöf, projektledare på TYA.

TYA utvecklar också just nu kurser för olika yrkesinriktningar.

Först ut är terminal- och lagerarbetare samt distributionsförare.

Tanken är att berörda yrkesförare ska kunna gå både baskursen plus den specifika inriktningen, som ett paket.

Låt ergonomen komma till er

Ergonomi ingår som en del av arbetsgivarens systematiska arbetsmiljöarbete och därför har TYA också en fysisk kurs i ergonomi, som är arbetsplatsbelagd.

Med kursen Ergonomi och hälsa går det att få tips direkt på jobbet, skräddarsytt efter just de utmaningar som möter en dagligen.

–Vi försöker att inte ha för mycket pekpinnar utan fokusera på: hur gör man det skonsamt för kroppen på ett enkelt sätt. Som man kan få in i vardagen, säger Åsa Ståludd, projektledare på TYA.

Kursen Ergonomi och hälsa hålls som hel- och halvdagar och fokus ligger på att jobba med skonsamma arbetsställningar, arbetshöjder, hur man lyfter och bär, skjuter, drar och hanterar saker manuellt.

Spara på ryggen med hjälpmedel

TYA arbetar också med att utveckla ergonomiska hjälpmedel. Om branschen råkar på arbetsmiljöproblem som kan vara svåra att lösa på egen hand så kan TYA hjälpa till. Ett exempel på det är hur mark- och kabinpersonal på flygplatser numera har ett hjälpmedel för att kunna flytta en person i rullstol till sin flygplansstol.

–Det är ett ergonomiskt väldigt utmanande lyft att göra och nu finns det en särskild platta som personalen kan använda, som TYA har varit med och tagit fram. Just det momentet finns också som en kurs, säger Åsa Ståludd.

Mer fakta om Ergonomi Bas

Vad: En grundkurs i belastningsergonomi

Hur: En e-learning (digital) kurs som tar ca en timme att genomföra. Kursen avslutas med ett test och vid godkänt resultat får du ett kursintyg.

Innehåll: Hur man använder kroppen på rätt sätt. Tyd kroppens varningssignaler. Arbeta skonsamt och undvik skador.

Läs mer om kursen här.

Vill du läsa mer om arbetsmiljö?

Dela