Bli lastbilschaufför

Är lastbilschaufför ett yrke för dig? Vi tror det. För oavsett om du trivs med att träffa mycket folk eller föredrar att vara ensam i din hytt, finns det en yrkesinriktning för dig. Och oavsett om du vill köra timmer i skogen eller distribuera varor till butiker, styr du själv över din egen arbetsdag.

Och du behövs. Under de kommande åren kommer landets åkerier behöva anställa 50 000 nya chaufförer. Därför kommer det att vara lätt att få jobb efter din utbildning.

På den här sidan hittar du allt du behöver veta om yrket, de olika specialinriktningarna och om hur du gör för att bli lastbilschaufför.

Kampanjbilder

Yrkesvux

Ibland tar det tid att komma underfund om vad man vill ägna sig åt. Då är det en stor fördel att Yrkesvux, eller Komvux som det också heter, finns.

Här erbjuds möjligheter att komplettera utbildning på grundskole- och gymnasienivå.
Yrkesvux/Komvux ger vissa utbildningar inom transportbranschen. Studierna är mer självständiga än i den vanliga gymnasieskolan. Lektionerna är koncentrerade och antalet undervisningstimmar färre.

Man avgör själv om man vill läsa på heltid eller deltid, dagtid eller kvällstid, eller på distans. Yrkesvux/Komvux ger stora möjligheter att utbilda sig i olika skeden i livet.

Nämner man transportbranschen, tänker de flesta på jobbet som lastbilsförare. Men det finns många fler möjligheter och inritningar. Man kan arbeta som truckförare, terminalarbetare, speditör, försäljare eller transportledare. Bara för att nämna några exempel.

Vill man efter några år gå vidare, så finns andra utvecklingsmöjligheter och karriärvägar. Några alternativ är att starta eget företag, söka KY-utbildning eller studera på högskola till exempelvis speditör, logistiker eller transportledare. Ett annat vägval är att är att utbilda sig till lärare på transportutbildning.

Så blir du lastbilschaufför

Det finns i huvudsak två vägar om man vill utbilda sig till lastbilschaufför som vuxen:

Vanliga frågor

Jag vill köra lastbil. Hur kan jag ta ett lastbilskörkort?

Det finns i huvudsak tre olika vägar att utbilda sig till yrket lastbilsförare; via Fordons- och transportprogrammet på gymnasieskolor, via kommunal vuxenutbildning eller via arbetsmarknadsutbildningar som du söker via Arbetsförmedlingen där du måste vara inskriven som arbetssökande.

Får jag även köra utomlands med mitt nya körkort?

Ja, efter avslutad yrkesutbildning, godkända tester och prov kommer du ha körkort för både lastbil och, om du sökt och utbildats för, lastbil med tungt släp samt yrkeskompetensbevis. Dessa gäller inom både EU och EES.

Vad är APL för något?

APL är en förkortning för arbetsplatsförlagt lärande. Det är en praktikperiod där du som elev får tillfälle att arbeta praktiskt inom din framtida bransch. Det är ett bra tillfälle att lära känna arbetsgivare. En välutbildad handledare skall finnas på praktikplatsen.

Finns det många jobb som lastbilsförare?

Sverige behöver 7 000 nya förare de närmsta 12 månaderna och prognosen visar att den trenden kommer att hålla i sig över tid. Det betyder att det saknas 50 000 förare under kommande 10 år.

Behöver jag någon behörighet för utbildningen?

1. Till Fordons- och transportprogrammet på gymnasieskola krävs att du ska uppfylla kraven för ett nationellt program. Läs mer på skolverket.se

2. För att söka den kommunala vuxenutbildningen måste du vara över 18 år och ha körkort för personbil som är utställt inom EU eller EES.

3. För att antas till arbetsmarknadsutbildningen måste du vara över 18 år, arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen samt ha körkort för personbil utställt inom EU eller EES.

Hur lång tid tar det att få ett körkort?

1. Gymnasieutbildningen pågår i tre år där du första året läser gemensamt med de som studerar till exempelvis fordonsmekaniker och till andra året väljer du inriktning transport.

2. Den kommunala vuxenutbildningen tar 30-40 veckor beroende på om du läser 600 poäng för lastbilskort eller 800 poäng lastbilskort med tungt släp.

3. Arbetsmarknadsutbildningen tar mellan 22 och 25 veckor.

Måste jag kunna svenska språket?

Ja – all teori är på svenska.

Vad gör man under utbildningen?

1. Gymnasieprogrammet är ett nationellt yrkesprogram och du måste vara godkänd grundskolans kärnämnen. Programmet innehåller mycket teori, cirka 3 000 sidor i karaktärsämnena ska läsas igenom och förstås. Därutöver är en stor del av utbildningen är arbetsplatsförlagd. Inga förkunskaper behövs. Efter avslutad utbildning, godkända tester och prov kommer du ha körkort för både personbil, lastbil och lastbil med tungt släp samt yrkeskompetensbevis. Du kommer att vara helt anställningsbar efter godkänd utbildning.

2. För att söka den kommunala vuxenutbildningen måste du vara över 18 år och ha körkort för personbil som är utställt inom EU eller EES. 15 procent av utbildningen ska vara arbetsplatsförlagd. Kontrollera gärna med utbildningssamordnaren vad som ingår och inte ingår när det gäller varselkläder med mera. Efter avslutad utbildning, godkända tester och prov kommer du ha körkort för både lastbil och, om du sökt och utbildats för, lastbil med tungt släp samt yrkeskompetensbevis. Du kommer att vara helt anställningsbar efter godkänd utbildning.

3. Kontakta din arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen om du vill söka till arbetsmarknadsutbildningen. För att antas måste du vara över 18 år och ha körkort för personbil utställt inom EU eller EES. Utbildningen tar mellan 22-25 veckor. En stor del av utbildningen är arbetsplatsförlagd. Efter avslutad utbildning, godkända tester och prov kommer du ha körkort för både lastbil och, om du sökt och utbildats för, lastbil med tungt släp samt yrkeskompetensbevis. Du kommer att vara helt anställningsbar efter godkänd utbildning.

Vad innebär det att vara lastbilsförare?

Lastbilsföraryrket är i stor förändring med snabb utveckling av både fordon och tekniska system. Lastbilsföraren idag har andra uppgifter än att bara köra bilen så som att vara planerare, övervakare och inte minst leverantör av produkter till slutkonsument. Många säger sig uppleva ett stort mått av frihet, att ständigt vara i rörelse och att det är ett mycket socialt arbete eftersom man dagligen möter kundernas kunder.

I vilka städer finns utbildningen?

1. Fordons- och transportprogrammet på gymnasieskolorna finns på ett 80-tal olika orter i Sverige med totalt 1 500 utbildningsplatser. Läs mer på https://www.tya.se/gymnasieskolor/.

2. Den kommunala vuxenutbildningen till lastbilsförare finns på cirka 25 orter i Sverige med cirka 900 utbildningsplatser. Om du är 18 år kan du höra med din kommun vilken ort som är den närmsta möjliga.

3. Arbetsmarknadsutbildningar för lastbilsförare finns på nästan 30 orter med cirka 1 200 utbildningsplatser. Det är Arbetsförmedlingen som genom utbildningsleverantörer genomför utbildningen. För att antas måste du i normalfallet vara arbetslös eller under omställning i din karriär.

Har du frågor kring yrkesförarjobbet som du vill tala med facket om?

Kontakta Transportarbetareförbundet. Du hittar dem här.

… för att jag gillar att tävla mot mig själv

Jag har ADHD och mår bra av att tävla mot mig själv. Det handlar inte om att köra fortare, utan om att hitta adresserna snabbare, planera körningen bättre och hitta rätt nyckel i min rejäla nyckelknippa. Idag blev jag klar 30 minuter tidigare än förra månaden. Jag trodde att jag nått peaken, men jag utvecklas fortfarande varje dag inom många olika områden.

Jesper
Kör plast- och metallåtervinning

… för att jag aldrig vill tröttna på mitt jobb

Det har alltid varit viktigt för mig med variation. Varje dag behöver vara olik den andra. I mitt jobb kör jag ibland på natten och ibland på dagen. Jag kör till olika leverantörer och till olika kunder på olika vägar. Blir det något krångel med bilen på vägen måste jag bara lösa det. Köra lastbil kommer jag kunna göra länge, det blir aldrig tråkigt.

Mikaela
Kör lastbil med släp

Läs mer

Ingen dag ska vara den andra lik, och jag vill alltid bli bättre och lära mig mer, varje dag. Nu har det gått nästan tre månader sedan jag satte mig i bilen som godkänd lastbilschaufför och det är väl bara att konstatera: Den där stereotypa bilden av en ”lastbilschaffis” är en fördom jag motbevisar varje dag!

Att köra genom öppna landskap på natten och genom skog på dagen, på olika vägar till olika kunder – det ger mig nya intryck hela tiden. Och tur är väl det, för utan omväxling skulle jag inte må bra.

Om inget oförutsett någonsin skulle hända i min vardag, då skulle jag bli uttråkad. Och det där jobbiga som kan hända längs vägen tycker jag numer är lite roligt. Plötsligt kan till exempel luften gå ur däcken och då har jag fått dagens utmaning. Lösningar finns alltid, det är bara att börja jobba.

En ständig utveckling

Jag blev själv förvånad över hur snabbt jag vande mig vid den tunga lastbilen med släpet. Att det gick så fort kanske dels beror på att jag fått öva så mycket under utbildningens praktiska moment. Dels för att jag har kört så mycket sedan jag började jobba. Mitt muskelminne vet precis hur jag ska ratta ett 64 ton tungt och 24 meter långt släp.

Min körteknik sitter där, och det ger det en maxad känsla. Jag älskar att jag får köra mitt ekipage på det sätt som är bäst enligt mig, för i min lastbil är det jag som bestämmer, och jag är glad att det är jag som sitter bakom ratten.

Samtidigt lär jag mig hela tiden att hantera ekipaget bättre, och numer tänker jag alltid ett steg före. Känslan för hur trafiken fungerar blir allt bättre, och min planering förbättras också hela tiden. Just det där med planeringen har spillt över i mitt privatliv där jag också blivit bättre på att planera. Jag hinner med så mycket mer i vardagen nu!

Mitt liv och min tid

Jag är 21 år med massor att göra. Jag har egna hästar, eget hus och en sambo jag vill vara tillsammans med så mycket jag kan. Allt det här kräver att jag planerar för det.

Arbetet som lastbilschaufför innebär att jag kan styra min tid mycket själv eftersom det bara är jag i bilen. Samtidigt pratar jag mycket med kollegor, kunder och med andra lastbilschaufförer ute längs vägarna, så jag känner mig aldrig ensam. Att köra flera mil från ett ställe till ett annat innebär såklart att jag kör på många olika sorters vägar, som i sin tur ändrar utseende efter årstider, väder och vind. Låter kanske klyschigt, men ingen sträcka är den andra lik och det är svårt att tröttna på ett kontorsfönster som visar nya sjöar, höghus och rapsfält varje dag.

Det är frihet att köra lastbil och det känns som att jag är min egen chef. Som det känns nu så kommer jag att kunna köra lastbil länge.

Har du frågor kring yrkesförarjobbet som du vill tala med facket om?

Kontakta Transportarbetareförbundet. Du hittar dem här.

Dela