Tävlingar i transportteknik

Kvaltävling 2019 i ÖstersundKvaltävling i Skövde 2019

TYAs Kvaltävlingar till Yrkes-SM 2022

Nu startar Kvaltävlingarna till Yrkes-SM. I april 2022 i Växjö avgörs det vem som kan titulera sig svensk mästare i transportteknik.

På Yrkes-SM deltar åtta finalister. Tre finalister ska utses 2020 och tre finalister utses 2021. Två finalister utses av de två skolorna som blir Årets Transportskola 2020 och/eller 2021.
På varje Kvaltävling finns det möjlighet för 20 tävlande att visa sina talanger. Varje skola får ställa upp med en tävlande. Som tävlande har du möjlighet att ha med en coach (som är en lärare) och en kompiscoach. TYA står för kostnaderna för logi och mat för dessa tre personer.

Anmälningarna är nu stängda. Datum och ort för respektive kvaltävling är:

 • 16 september, Edströmska Gymnasiet, Västerås
 • 22 september, Björknäsgymnasiet, Boden
 • 29 september, Hultsfreds gymnasium, Hultsfred

2019 års kvaltävlingar till Yrkes-SM

Under 2019 arrangerade TYA kvaltävlingar till Yrkes-SM på tre ställen i landet. Såklart visste ingen vid det tillfället att Yrkes-SM skulle komma att ställas in på grund av Covid-19.

 • Värnamo den 15 oktober (Finnvedens gymnasium)
 • Skövde den 17 oktober (Kavelbro gymnasium)
 • Östersund den 22 oktober (JGY Fyrvalla)

Vinnarna i 2019 års kvaltävlingar till Yrkes-SM

Tre vinnare vaskades i alla fall fram och de kommer att tävla om äran på något annat sätt i alla fall. I intervjuerna fick de dock frågan om Yrkes-SM eftersom det ställdes in långt senare. Här nedanför presenteras de tre vinnarna från respektive kvaltävling:

Mimmi Roslin vann i Värnamo

När den, för året, första kvaltävlingen till Yrkes-SM för unga lastbilschaufförer var över stod det klart att Mimmi Roslin vunnit med 115 poäng. Mimmi går sista året på Nils Holgerssongymnasiet i Skurup och har i och med segern kvalificerat sig till att tävla i Yrkes-SM i Helsingborg 2020.

Hur känns det Mimmi?

– Känns otroligt bra, så kul. trodde inte det för jag gjorde en massa småmissar hela dagen som jag störde mig på. Blev så chockad när de sa mitt namn.

Varför vann du tror du?

– För att jag tog det lugnt och försökte vara noggrann även om man var lite nervös. Ser fram mot SM. Det blir ännu svårare där…

Daniel Kvist vann i Skövde

Kvalävlingen som hölls i Skövde var den andra av tre och vinnare blev Daniel Kvist med 126 poäng. Daniel går sista året på Vreta utbildningscenter inriktning transport och har i och med segern kvalificerat sig till Yrkes-SM i Helsingborg 2020

Hur känns det Daniel?

– Nu känns det jättebra! Jag tyckte att det gick lite från och till under dagen så jag trodde inte jag skulle vinna.

Varför tror du att du vann?

– Jag går på en jättebra utbildning. Det är den bästa skolan man kan tänka sig. Sen skulle jag säga att jag har min familj att tacka. Min pappa har ett åkeri så jag är på sätt och vis uppväxt med detta. Man kan nästan säga att jag tränat sen jag va liten, säger en glad Daniel Kvist.

Elias Enfeldt vann i Östersund

Den tredje och sista kvaltävlingen till Yrkes-SM för unga lastbilschaufförer vanns av Elias Enfeldt och går sista året på Malgomajskolan inriktning transport i Vilhelmina. Med 129 poäng har Elias nu kvalificerat sig till Yrkes-SM i Helsingborg i april 2020.

Hur känns det Elias?

– Otroligt bra! jag är jätteglad. Det ska bli väldigt kul att åka till Helsingborg och tävla i YSM till våren. Men det kommer nog va tuff konkurrens där…

Varför tror du att du vann?

– Jag tog det väldigt lugnt, stressade inte upp mig utan lyckades hålla huvudet kallt fast jag var nervös, säger en glad Elias Enfeldt.

 

Dragbil och domare på kvaltävling

Momenten ska spegla yrket

Tävlingsmomenten i kvaltävlingarna till Yrkes-SM innehåller både teoretiska och praktiska färdigheter och speglar de kunskaper eleven skall ha i sitt yrke, om sin arbetsmiljö samt i framförande och manövrering av lastbilar och hantering av gaffeltruckar.

Varför ska man var med på det här?

För eleven:

 • Få med något stort i ditt CV
 • Utöka ditt nätverk. Du träffar branschpersoner och kanske framtida arbetsgivare
 • Mät din skicklighet
 • Representera din skola
 • Bli en erfarenhet rikare

Film från kvaltävling i Skellefteå 2017

Kontaktperson

Lasse Holm

Projektledare

08-734 52 31

lasse.holm@tya.se

Dela