Tävlingar i transportteknik

TYAs kvaltävlingar inför Yrkes-SM 2022

Under hösten genomfördes tre kvaltävlingar där varsin vinnare kvalificerade sig till Yrkes-SM. Ytterligare tre vinnare kommer kvalificera sig under 2021. Två finalister utses av de två skolorna som blir Årets Transportskola 2020 och/eller 2021. Det är sammanlagt åtta finalister som gör upp på Yrkes-SM 2022.

Yrkes-SM kommer att arrangeras i Växjö år 2022. Närmare datum är ej fastställt. Under Yrkes-SM får yrkesutbildade möjlighet att tävla med sin yrkeskunskap. Arrangemanget finns till för att skapa intresse för yrkesutbildningar och skapa samverkan mellan skola och arbetsliv.

TYAs huvudpartner i kvaltävlingarna och Yrkes-SM är Volvo Lastvagnar, som förser tävlingen med toppmoderna och ändamålsenliga fordon.

Vinnare i Boden Elis_Jakobsson

Vi vann kvaltävlingarna till Yrkes-SM under hösten 2020

Tre vinnare togs fram på orterna Västerås, Boden och Hultsfred under September – Oktober. Här nedanför presenteras de tre vinnarna från respektive kvaltävling:

Moa Lindell vann i Västerås

Moa går sista året på Stockholms transport och fordonstekniska gymnasium (STGF) och har i och med segern kvalificerat sig till Yrkes-SM i Växjö 2022. Moa fick sammanlagt 121 poäng.

Hur känns det Moa?

– Det känns bra, jättekul och ofattbart! Jag satte rätt stor press på mig själv inför tävlingen men mina lärare sa åt mig att bara ha kul.

Har du tränat något extra inför kvaltävlingen?

– Jag har sommarjobbat med att köra lastbil men det var ett annat märke än de volvolastbilar jag visste skulle finnas på tävlingen. Däremot har vi rätt typ av lastbil på skolan så jag kunde bekanta mig med knappar och annat i dem.

– Jag fattar inte att jag vann! Alla var så duktiga och nu ska jag vara med i Yrkes-SM, avslutar en glad Moa Lindell.

Marcus Ekenberg Falström vann i Boden

Kvalävlingen som hölls i Boden var den andra av tre och vinnare blev Marcus Ekenberg Falström med 130 poäng. Marcus går sista året på Staffansgymnasiet i Söderhamn och kvalificerade sig därmed till Yrkes-SM i Växjö.

Hur känns det att vinna idag Marcus?

– Otroligt jättekul och samtidigt ofattbart! Det var så starka motståndare och riktigt jämnt hela tävlingen.

Var du nervös?

– Skitnervös men jag har varit kaxig inför tävlingen och sagt att jag ska gå hela vägen – annars är det ingen idé att åka. Men nu är jag supertaggad inför Yrkes-SM!

Elis Jakobsson vann i Hultsfred

Den tredje och sista kvaltävlingen till Yrkes-SM för unga lastbilsförare vanns av Elis Jakobsson som går på Åkrahällskolan i Nybro. Med fantastiska 145 poäng innehar Elis nu inofficiellt rekord i kvaltävlingarnas historia.

Hur känns det Elis?

– Det var tufft men jätteroligt och jag kommer fortsätta träna inför Yrkes-SM på hemmaplan.

 

Dragbil och domare på kvaltävling

Momenten ska spegla yrket

Tävlingsmomenten i kvaltävlingarna till Yrkes-SM innehåller både teoretiska och praktiska färdigheter och speglar de kunskaper eleven skall ha i sitt yrke, om sin arbetsmiljö samt i framförande och manövrering av lastbilar och hantering av gaffeltruckar.

Varför ska man var med på det här?

För eleven:

  • Få med något stort i ditt CV
  • Utöka ditt nätverk. Du träffar branschpersoner och kanske framtida arbetsgivare
  • Mät din skicklighet
  • Representera din skola
  • Bli en erfarenhet rikare

Film från kvaltävling i Skellefteå 2017

Kontaktperson

Lasse Holm

Projektledare

08-734 52 31

lasse.holm@tya.se

Dela