Truck och maskin

Truckar och maskiner används på många olika arbetsplatser runt om i Sverige. Förarnas kunskap och erfarenhet har hög prioritet.

Det leder till ökad säkerhet, färre personskador, förbättrad effektivitet och sänkta kostnader ute på arbetsplatserna. Arbetsmiljöverket ställer krav på ålder, kunskaper, färdigheter och tillstånd för den här typen av motorredskap och lyftanordningar.

För TYA-anslutna företag finns i kollektivavtalen dessutom krav om utbildning och dokumentation som utfärdas via TYA. Här framgår det vilka maskintyper det handlar om, såsom olika typer av truckar, hjullastare, grävmaskin, grävlastare, väghyvel, teleskoplastare, fordonsmonterad kran, mobilkran och betongpump.

Så väljer du rätt truckutbildning

Maria Themptander på TYA ger sina bästa tips till dig som ska köpa in en truckutbildning.

 

 

 

 

Checklista för truckutbildning.

Checklista för att förenkla inköp av truck- och maskinutbildning

TYA har tagit fram en checklista för TYA-anslutna företag som ska köpa in utbildning för truck- och maskinförare. Listan syftar till att förtydliga vad du behöver tänka på för att uppfylla både lagstiftnings- och avtalskrav.
De utbildningsanordnare som TYA tecknat avtal om truck- och maskinförarutbildning med, har via instruktörsutbildningar kunskaper om de krav som ställs på transportföretagen. TYA ställer t ex krav på dem att följa utpekade kurs- och utbildningsplaner för att anställda i transportbranschen ska få kunskaper och färdigheter som krävs för att utföra arbetet säkert och professionellt. Väljer du en instruktör med avtal från TYA får du en utbildning med hög kvalitet som är anpassad för dina anställda.

Checklistan som pdf.

5 tips: Så väljer du rätt truckutbildning

En bra truckutbildning kan göra stor skillnad, minska olyckor och ge en bra start för den som ska köra truck på jobbet. Maria Themptander, projektledare på TYA, ger sina bästa tips för dig som ska köpa in utbildning.

 

1. Se upp för “snabbt, enkelt och billigt”

Idag säljer en del företag billiga utbildningar som tar en eller två dagar, men att utbilda sig till truckförare om man inte har någon tidigare erfarenhet tar mer än två dagar. Om du som inköpare känner dig osäker på vad som ska ingå kan du läsa igenom läroplanen, i den framgår vad en truckförare behöver lära sig.

2. Var extra försiktig när du googlar

Alla utbildningar som dyker upp när du googlar håller inte måttet. Om du googlar på truckutbildning så kan du till exempel mötas av budskap som “skaffa truckkort på en dag”. Som inköpare är det smart att ställa frågor till utbildaren innan du gör ett köp för att se till att du får en bra utbildning som passar just ditt företags behov.

3. Se till att det finns tid för praktiska moment

Alla truckutbildningar ska innehålla praktiska moment. Fråga alltid utbildaren hur mycket tid som ägnas åt att köra truck. Det behövs oftast flera dagars praktiska övningar för en nybörjare att lära sig köra truck.

Forts…

Läs mer

4. Säkerställ att ni får med interna regler

Prata med utbildaren innan och se till att integrera era interna regler i utbildningen för att få ut så mycket som möjligt av utbildningstillfället. Se också till så att just de trucktyper som ni använder på ert företag finns på plats. Om det är en skjutstativtruck som arbetstagaren ska använda efter utbildningen är det en sådan som måste finnas på plats under utbildningen.

5. Använd en utbildare som har avtal med TYA

För att de anställda i transportbranschen ska få de kunskaper och färdigheter som krävs för att utföra arbetet säkert och professionellt ställer TYA krav på instruktörerna att följa truckläroplanen. De utbildningsanordnare som TYA tecknat avtal om truckförarutbildning med, har via instruktörsutbildningar kunskaper om de krav som ställs på transportföretagen. TYA kvalitetskontrollerar de utbildningsanordnare som har avtal.

Behöver du fler tips? Kolla in vår checklista!

Listan syftar till att förtydliga vad du som inköpare behöver tänka på för att uppfylla både lagstiftnings- och avtalskrav.

Ladda ner checklistan här.

Fakta:

  • Det finns cirka 300000 yrkesverksamma truckförare i Sverige.
  • Truckar används på många olika arbetsplatser runt om i Sverige. Förarnas kunskap och färdighet har hög prioritet vilket ställer krav på rätt utbildning. TYA arbetar för att möta transportbranschens behov av välutbildade truckförare.
  • Varje år skadas över 1000 truckförare så pass mycket att de är borta från jobbet.
    Den vanligaste orsaken är att föraren tappar kontrollen över trucken, kolliderar, välter, inte använder trucken på rätt sätt, klämmer fötter och ben och får förslitningsskador på framför allt nacke, skuldror och rygg.

Källa: Arbetsmiljöverket

Utbildningsmaterialet – Riskhantering truck

Truckolyckorna blir allt fler. Det viktiga arbetet med att riskbedöma och åtgärda risker innan olyckan är framme är därför mer aktuellt än någonsin. Riskhantering truck består av ett antal korta filmsekvenser med goda exempel gällande de vanligaste riskerna som behöver undersökas, bedömas, åtgärdas och följas upp på arbetsplatser där arbete med truck pågår. Dock måste vi förvarna om att filmerna Riskhantering truck har några år på nacken och hänvisar till en tidigare läroplan, grundinnehållet är dock lika relevant nu som då. TYA rekommenderar att ”Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter – TLP10” finns tillgänglig när man tittar på avsnittet Kunskapskrav i film 9.

I spelaren till höger visas första filmen.

Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter – TLP10

Filmerna kompletteras av en allmänt hållen checklista som kan behöva specificeras för den egna arbetsplatsen.

Ladda ner checklistan.

Häftet ”Ett säkrare truckarbete”

Här kan alla som någon gång vistas i truckmiljön samlas runt trucksäkerhetsarbetet. Diskutera innehållet i häftet och utgå från den egna arbetsmiljön. Låt en arbetsledare, en truckförare eller någon som är instruktör/handledare leda diskussionerna. Komplettera gärna häftet med de korta filmsekvenserna i Riskhantering truck, använd den checklista som ingår för att riskbedöma er miljö. OBS! Filmerna i Riskhantering truck har några år på nacken och hänvisar till en tidigare läroplan, grundinnehållet är dock lika relevant nu som då. Vi rekommenderar att följande dokument finns tillgänglig under kursen.

”Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter – TLP10”

Truckspelet på en bordsskiva.

Truckspelet

Truckspelet är ett traditionellt brädspel att samlas kring – på behörigt avstånd. Man slår tärningar för att ta sig runt spelplanen och får samtidigt svara på frågor som rör ekonomi, säkert arbetssätt och andra faktorer som rör truckarbetet.

Tillsammans med häftet ”Ett säkrare truckarbete” har man en gedigen repetitionsutbildning för truckförare och möjlighet att introducera övrig personal i ett säkert truckarbete – för att undvika olyckor i truckens närhet.

Beställ truckspelet i webbshopen.

Grävmaskin

Truck- och maskinmaterial för gymnasieskolor

På den här sidan har vi samlat material som kan användas för studier på distans. Här finns också tips på andra typer av utbildningar inom truck och maskin.

 

Till sidan

Ditt utbildningsintyg eller yrkesbevis

Du kan alltid logga in i TYAs truck- och maskinregister för att se vilka utbildningsintyg eller yrkesbevis som har utfärdats till dig.

Till TYAs truck- och maskinregister

Beställ ett ersättningskort här!

För att kunna beställa ett ersättningskort för truck eller maskin hos TYA behöver du kunna identifiera dig med Mobilt BankID.

Beställ ersättningskort.

Välkommen till Truck- och maskinhjälpen

Har du frågor som berör Truck och maskin? Här kan du snabbt få svar på dina frågor, eller kontakta oss via e-post eller telefon.

Truck och maskinhjälpen

Dela