Truck och maskin

Truckar och maskiner används på många olika arbetsplatser runt om i Sverige. Förarnas kunskap och erfarenhet har hög prioritet.

Det leder till ökad säkerhet, färre personskador, förbättrad effektivitet och sänkta kostnader ute på arbetsplatserna. Arbetsmiljöverket ställer krav på ålder, kunskaper, färdigheter och tillstånd för den här typen av motorredskap och lyftanordningar.

För TYA-anslutna företag finns i kollektivavtalen dessutom krav om utbildning och dokumentation som utfärdas via TYA. Här framgår det vilka maskintyper det handlar om, såsom olika typer av truckar, hjullastare, grävmaskin, grävlastare, väghyvel, teleskoplastare, fordonsmonterad kran, mobilkran och betongpump.

Utbildningsmaterialet – Riskhantering truck

Truckolyckorna blir allt fler. Det viktiga arbetet med att riskbedöma och åtgärda risker innan olyckan är framme är därför mer aktuellt än någonsin. Riskhantering truck består av ett antal korta filmsekvenser med goda exempel gällande de vanligaste riskerna som behöver undersökas, bedömas, åtgärdas och följas upp på arbetsplatser där arbete med truck pågår. Dock måste vi förvarna om att filmerna Riskhantering truck har några år på nacken och hänvisar till en tidigare läroplan, grundinnehållet är dock lika relevant nu som då. TYA rekommenderar att ”Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter – TLP10” finns tillgänglig när man tittar på avsnittet Kunskapskrav i film 9.

I spelaren till höger visas första filmen.

Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter – TLP10

Filmerna kompletteras av en allmänt hållen checklista som kan behöva specificeras för den egna arbetsplatsen.

Ladda ner checklistan.

Häftet ”Ett säkrare truckarbete”

Här kan alla som någon gång vistas i truckmiljön samlas runt trucksäkerhetsarbetet. Diskutera innehållet i häftet och utgå från den egna arbetsmiljön. Låt en arbetsledare, en truckförare eller någon som är instruktör/handledare leda diskussionerna. Komplettera gärna häftet med de korta filmsekvenserna i Riskhantering truck, använd den checklista som ingår för att riskbedöma er miljö. OBS! Filmerna i Riskhantering truck har några år på nacken och hänvisar till en tidigare läroplan, grundinnehållet är dock lika relevant nu som då. Vi rekommenderar att följande dokument finns tillgänglig under kursen.

”Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter – TLP10”

Truckspelet på en bordsskiva.

Truckspelet

Truckspelet är ett traditionellt brädspel att samlas kring – på behörigt avstånd. Man slår tärningar för att ta sig runt spelplanen och får samtidigt svara på frågor som rör ekonomi, säkert arbetssätt och andra faktorer som rör truckarbetet.

Tillsammans med häftet ”Ett säkrare truckarbete” har man en gedigen repetitionsutbildning för truckförare och möjlighet att introducera övrig personal i ett säkert truckarbete – för att undvika olyckor i truckens närhet.

Beställ truckspelet i webbshopen.

Grävmaskin

Truck- och maskinmaterial för gymnasieskolor

På den här sidan har vi samlat material som kan användas för studier på distans. Här finns också tips på andra typer av utbildningar inom truck och maskin.

 

Till sidan

Checklista för att förenkla inköp av truck- och maskinutbildning

TYA har tagit fram en checklista för TYA-anslutna företag som ska köpa in utbildning för truck- och maskinförare. Listan syftar till att förtydliga vad du behöver tänka på för att uppfylla både lagstiftnings- och avtalskrav.
De utbildningsanordnare som TYA tecknat avtal om truck- och maskinförarutbildning med, har via instruktörsutbildningar kunskaper om de krav som ställs på transportföretagen. TYA ställer t ex krav på dem att följa utpekade kurs- och utbildningsplaner för att anställda i transportbranschen ska få kunskaper och färdigheter som krävs för att utföra arbetet säkert och professionellt. Väljer du en instruktör med avtal från TYA får du en utbildning med hög kvalitet som är anpassad för dina anställda.

”Lagar och föreskrifter” med checklista.

Nya säkrare kort

Från och med maj 2020 har TYAs utbildningsintyg och yrkesbevis fått nytt utseende och blivit svårare att förfalska. Gamla kort utfärdade av TYA är fortfarande giltiga.

Som kortinnehavare kan du alltid logga in i TYAs truck- och maskinregister för att se vilka utbildningsintyg/yrkesbevis som har utfärdats till dig och vid behov beställa nya.

Till TYAs truck- och maskinregister

Beställ ett ersättningskort här!

För att kunna beställa ett ersättningskort för truck eller maskin hos TYA behöver du kunna identifiera dig med Mobilt BankID.

Beställ i Kortad

Välkommen till Truck- och maskinhjälpen

Har du frågor som berör Truck och maskin? Här kan du snabbt få svar på dina frågor, eller kontakta oss via e-post eller telefon.

Truck och maskinhjälpen

Dela