Truck och maskin

Truckar och maskiner används på många olika arbetsplatser runt om i Sverige. Förarnas kunskap och erfarenhet har hög prioritet.

Det leder till ökad säkerhet, färre personskador, förbättrad effektivitet och sänkta kostnader ute på arbetsplatserna. Arbetsmiljöverket ställer krav på ålder, kunskaper, färdigheter och tillstånd för den här typen av motorredskap och lyftanordningar.

För TYA-anslutna företag finns i kollektivavtalen dessutom krav om utbildning och dokumentation som utfärdas via TYA. Här framgår det vilka maskintyper det handlar om, såsom olika typer av truckar, hjullastare, grävmaskin, grävlastare, väghyvel, teleskoplastare, fordonsmonterad kran, mobilkran och betongpump.

Truckspelet på en bordsskiva.

Truckspelet

Truckspelet är ett traditionellt brädspel att samlas kring – på behörigt avstånd. Man slår tärningar för att ta sig runt spelplanen och får samtidigt svara på frågor som rör ekonomi, säkert arbetssätt och andra faktorer som rör truckarbetet.

Tillsammans med häftet ”Ett säkrare truckarbete”, filmerna i DVD:n ”Riskhantering truck” inklusive checklista (finns på denna sida) har man en gedigen repetitionsutbildning för truckförare och möjlighet att introducera övrig personal i ett säkert truckarbete – för att undvika olyckor i truckens närhet.

Beställ truckspelet i webbshopen.

Utbildningsmaterialet – Riskhantering truck

Truckolyckorna blir allt fler. Det viktiga arbetet med att riskbedöma och åtgärda risker innan olyckan är framme är därför mer aktuellt än någonsin. Riskhantering truck består av ett antal korta filmsekvenser med goda exempel gällande de vanligaste riskerna som behöver undersökas, bedömas, åtgärdas och följas upp på arbetsplatser där arbete med truck pågår. Dock måste vi förvarna om att filmerna Riskhantering truck har några år på nacken och hänvisar till en tidigare läroplan, grundinnehållet är dock lika relevant nu som då. TYA rekommenderar att ”Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter – TLP10” finns tillgänglig när man tittar på avsnittet Kunskapskrav i film 9.

I spelaren till höger visas första filmen. Vill du se alla filmer klickar du här.

Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter – TLP10

Filmerna kompletteras av en allmänt hållen checklista som kan behöva specificeras för den egna arbetsplatsen.

Ladda ner checklistan.

Häftet ”Ett säkrare truckarbete”

Här kan alla som någon gång vistas i truckmiljön samlas runt trucksäkerhetsarbetet. Diskutera innehållet i häftet och utgå från den egna arbetsmiljön. Låt en arbetsledare, en truckförare eller någon som är instruktör/handledare leda diskussionerna. Komplettera gärna häftet med de korta filmsekvenserna i Riskhantering truck, använd den checklista som ingår för att riskbedöma er miljö. OBS! Filmerna i Riskhantering truck har några år på nacken och hänvisar till en tidigare läroplan, grundinnehållet är dock lika relevant nu som då. Vi rekommenderar att följande dokument finns tillgänglig under kursen.

”Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter – TLP10”

Grävmaskin

Truck- och maskinmaterial för gymnasieskolor

På den här sidan har vi samlat material som kan användas för studier på distans. Här finns också tips på andra typer av utbildningar truck och maskin.

 

Till sidan

Checklista för att förenkla inköp av truck- och maskinutbildning

TYA har tagit fram en checklista till våra anslutna företag som ska köpa in utbildning för truck- och maskinförare. Listan syftar till att förtydliga vad du behöver tänka på för att uppfylla både lagstiftnings- och avtalskrav.
De utbildningsanordnare som TYA tecknat avtal om truck- och maskinförarutbildning med, har via instruktörsutbildningar kunskaper om de krav som ställs på transportföretagen. TYA ställer t ex krav på dem att följa utpekade kurs- och utbildningsplaner för att anställda i transportbranschen ska få kunskaper och färdigheter som krävs för att utföra arbetet säkert och professionellt. Väljer du en instruktör med avtal från TYA får du en utbildning med hög kvalitet som är anpassad för dina anställda.

”Lagar och föreskrifter” med checklista.

Nya säkrare kort till en lägre kostnad

Under hösten 2019 träffade TYA på förfalskade yrkesbevis, därför har vi bytt till nya säkrare kort. Alla som finns i TYAs register innan den 26 maj 2020 och har ett utbildningsintyg/yrkesbevis kan byta ut det till en lägre kostnad, 25 kr per kort, fram till och med den 31 januari 2021. Erbjudandet gäller ett kort av vardera sorten (det vill säga ett utbildningsintyg för truck, ett utbildningsintyg för maskin och ett yrkesbevis).
Vid förlust av det nya kortet så gäller ordinarie pris för ersättningskort, 200 kr. Om du har kvar ditt gamla kort så är det fortfarande giltigt.

Bra att veta är att en kortinnehavare alltid kan logga in i Kortad för att kontrollera vilka uppgifter som finns registrerade.

Till Kortad

Beställ ett ersättningskort här!

För att kunna beställa ett ersättningskort för truck eller maskin hos TYA behöver du kunna identifiera dig med Mobilt BankID.

Beställ i Kortad

Välkommen till Truck- och maskinhjälpen

Har du frågor som berör Truck och maskin? Här kan du snabbt få svar på dina frågor, eller kontakta oss via e-post eller telefon.

Truck och maskinhjälpen

Dela