Informationsmaterial och guider för åkeri

TYA har tagit fram en samling med utbildningsmaterial som du kan ta del av och utveckla dig själv inom ditt yrke. För dig som arbetar inom åkeri finns det material som ger dig bra vägledning och råd för att göra ditt arbete mer effektivt och säkert.

 

Mer material för åkeri hittar du i TYAs webbshop.

Lastväxlare och lastbilschaufför.

Undvik skador vid arbete med lastväxlare

TYA ger ut guiden ”Arbeta säkert med lastväxlare” för att hantera de stora risker som följer med lastväxlarkörning. Guiden belyser arbetsgivarens ansvar att säkerställa en trygg arbetsmiljö för lastväxlarförare.

Föraren behöver omfattande kunskaper om gods, säkerhet, och arbetsmiljö. Några riskfaktorer är otillräcklig introduktion, bristande användning av lastsäkring och fallrisk vid klättring på containrar.

Andra faror innefattar risken för kroppsskador, klämskador, och vältrisker vid rangering och tippning av lasten. Säkerhetsrutiner och nödvändig utrustning är avgörande för att undvika olyckor.

Beställ guiden i TYAs webbshop.

Distributionsbil

YKB DK1, Effektiv körning

Häftet behandlar målen 1.1, 1.2 och 1.3 i bilagan till förordningen om yrkesförarkompetens. Det ersätter det tidigare häftet YKB-sparsam körning, delkurs 1. Kompletterande material till häftet finns i TYAs nya YKB-portal. Som du hittar på TYA shopens startsida.

Gå till materialet

Branschkrav lastbilsförare

Branschkrav för anställningsbarhet – lastbilsförare

TYA har tillsammans med Svenska Transportarbetareförbundet och med Transportföretagens godkännande sammanställt kunskapskvalifikationer för lastbilsförare. Syftet med dokumentet är att beskriva kunskapskvalifikationer för lastbilsförare som utgör en grund för anställningsbarhet och som ska möta branschens krav på lastbilsförare.

Branschkrav för anställningsbarhet

Mer material för dig som arbetar inom åkeribranschen

Se allt material i TYAs webbshop

Dela