Åkeri 

Transportbranschen är i ständig utveckling. Transporter har kommit att kallas samhällets blodomlopp och är en viktig del av vår vardag.

Det mesta du kan se omkring dig har troligtvis någon gång fraktats av en yrkeschaufför. Idag lagerhåller företag så lite som möjligt och reglerar i stället varuflödet via leveranser. Trenden är tydlig att antalet transporter ökar och därmed också behovet av fler lastbilschaufförer.

En kvalitativ APL är bra för hela branschen
APL-kampanj_akeri

Under APL får elever chansen att komma ut i verkligheten och se hur jobbet fungerar på riktigt. För företagens del är det en viktig möjlighet för att hitta nya, framtida medarbetare.
– Vi anställer gärna våra duktiga APL-elever, det är ett sätt för oss att ligga i framkant med rekryteringen, säger Fredrik Gustafsson på Helgenäs Transporter.

Läs mer

På familjeföretaget Helgenäs Transporter i Norrköping går bilarna varma med årets spannmålsskörd, som hämtas upp från bönderna i trakten. Med ett 70-tal anställda är åkeriet ett av de största i området och närheten till flera transportgymnasium gör att man ofta tar emot APL-elever i åk 3 samt från vuxenutbildningar.
– Vinsten för oss som företag är att vi får en bra upplärning av personer som vi sedan har chans att få anställa. Det sparar tid för oss i ett senare skede, säger Fredrik Gustafsson.
Före sommaren anställdes flera tidigare APL-elever i företaget.
– Det är väldigt positivt och har underlättat för våra anställdas semestrar. Men vi anställer inte bara för att lösa sommarschemat, utan vi gör förstås plats för dem i höst också.

APL-kampanj_akeri2

Fick jobb som lastbilschaufför efter APL

En av de nyligen anställda APL-eleverna är Jennifer Fridell, som tog studenten från Vretagymnasiet i våras. Efter tre dagars sommarlov kunde hon äntligen börja jobba som lastbilschaufför.
– Det känns helt fantastiskt att jag fick det här jobbet, att de var så nöjda med mig och tyckte att jag gjorde ett bra jobb under min APL-tid, säger hon.
Under sin APL fick hon komma in i rutinerna på Helgenäs Transporter, och lära sig hur det fungerar just där.
– Det är annorlunda ute i verkligheten jämfört med skolan. Det tar ett tag att komma in i rutinerna, så det känns verkligen kul att det fungerade så bra och att de ville anställa mig.
Under APL-perioden hade Jennifer Fridell ett par olika handledare, som lärde henne grunderna i jobbet och presenterade henne för de bönder som hon nu träffar dagligen.
– Mina handledare betydde allt för mig, de var som stöttepelare som kunde hjälpa till och förklara alla moment tills jag förstod, säger hon och fortsätter:
– Det jag tyckte var roligast var att komma ut till alla gårdar och se hur man lastar och lossar. Det är helt olika på varje ställen, det är kul att få lösa det själv nu när jag har mer erfarenhet.

Bra stöd och tips med TYAs kurs

För att få en kvalitativ APL krävs förstås ett bra samarbete mellan företagen och skolorna. Det är också viktigt att företagen engagerar sina medarbetare och ser till att de inser vikten av att förmedla sina kunskaper så bra och pedagogiskt som möjligt. På Helgenäs Transporter har Fredrik Gustafsson uppmuntrat flera medarbetare att ta på sig handledarrollen och har själv gått TYAs kurs för APL-handledare.
– Det är förstås viktigt att den som ska vara handledare verkligen vill göra det, annars blir det inte bra, säger Fredrik Gustafsson och fortsätter:
– Om man känner sig nyfiken men lite osäker så tycker jag att det är jättebra att gå TYAs kurs för handledare. Då får man bra stöd och tips på hur man kan tänka i olika situationer och man får insikt i att alla är olika och lär sig på olika sätt, det har varit nyttigt att lära sig.

Variation, frihet och körglädje

Bli lastbilschaufför! Inom branschen åkeri finns många yrkesinriktningar att välja på.

Det finns flera vägar till yrket lastbilschaufför beroende på var du befinner dig i livet. Här kan du som ska välja gymnasium läsa mer om yrket och vilket transportprogram som passar dig. För dig som vill byta karriär och bli lastbilschaufför finns flera vägar att gå. Läs mer om det här nedan.

Bli chaufför på gymnasiet!

Här hittar du information om Transportprogrammet, vilka gymnasieskolor som finns och mer information om vad som ingår i programmet.

Gå till din sida

Bli yrkeschaufför!

På den här sidan får du mer information om vilka vägar du kan gå för att omskola eller utbilda dig till lastbilschaufför efter att du fyllt 21 år.

Gå till din sida

Kontaktperson

Tomas Forsman

Projektledare

08-734 52 27

tomas.forsman@tya.se

Dela