Arbetsplatsförlagt lärande – APL

Lastbilar som framförs på allmänna vägar kan väga upp till 74 ton. Det innebär ett stort ansvar och krav på färdigheter.

Blivande lastbilsförare får utbildning i allt som rör lastbilar, körteknik och lagar på skolan eller hos utbildningssamordnaren. Men för att bli säkra och kunniga lastbilsförare tillbringar eleven minst 15 veckor av utbildningen ute på arbetsplatser i det som kallas Arbetsplatsförlagt lärande – APL.

Under APL får elever praktisk träning. De lär sig mer om jobbet i verkligheten och hur man blir en del i ett team. Företaget, skolan och eleven får stöd av en APL-handledare under tiden, som ser till att APL-tiden är säker och ger ett bra värde till både eleven och företaget. Alla skolor och utbildningssamordnare som har APL-elever kan använda en APL-handledare utbildad från TYA.

Handledare och elev

TYA har kurser både för dig som vill bli APL-handledare och för dig som vill vidareutbilda dig


Coacha blivande lastbilschaufförer – bli APL-handledare
Ta chansen att coacha nästa generations lastbilschaufförer, utbilda dig till APL-handledare! Läs mer här.

Webbinar för TYA-utbildade APL-handledare
Välkommen till en fortbildning för dig som är TYA-utbildad APL-handledare. Syftet är att du ska få en kort uppdatering om vad som är nytt inom området samt få möjlighet att utbyta erfarenhet med andra handledare.

Vi anpassar webbinarets innehåll utifrån dina frågeställningar så att det blir relevant både för dig som varit handledare länge som för dig som nyligen genomfört TYAs handledarutbildning. Webbinaret passar framför allt dig som i närtid har haft eller ska handleda elever.
Anmäl dig här.

Läs mer och ansök om att bli ett APL-företag!

Mer information om hur man blir ett APL-företag finns här.

TYAs digitala loggbok

TYAs digitala loggbok är ett värdefullt hjälpmedel. Med hjälp av den kan eleven följa sin utveckling på APL under utbildningen. Loggboken syftar till att höja kvaliteten inom APL samt främjar kontakten mellan elev, lärare och APL-handledare.

TYAs digitala loggbok kan även användas Inom arbetsmarknadsutbildning och kommunal vuxenutbildning.

Den digitala loggboken får användas helt kostnadsfritt. För att logga in behöver du ansöka om ett lärarkonto, fått ett elevkonto av din lärare eller fått ett handledarkonto av ansvarig lärare. Analoga loggböcker kan beställas i TYAs webbshop.

 

 

 

Dela