Flygteknikutbildningar

YSM-2018_Maritza-Erlandsson_Flygteknik-1

Flygmekaniker och flygtekniker – utbildningen som kan lyfta flera ton upp i luften in i framtiden. Samt flygplatstekniker – där du får arbeta med service på flygplatsen.

Vill du arbeta i en högteknologisk framtidsbransch, med goda möjligheter till utveckling, där du även kan få arbeta utomlands? Då ska du titta närmare på flygteknikutbildningen på gymnasieskolan och vidareutbildning till flygtekniker på Yrkeshögskolan!

Det här yrket passar dig som:

 • har gott tålamod och tycker om att ta ansvar
 • gillar teknik
 • vill arbeta både självständigt och i team med andra
 • vill få möjlighet att arbeta internationellt
David Petersson som studerat till flygmekaniker på gymnasiet menar med ett flygplan.

Bli flygmekaniker

Som flygmekaniker jobbar du framför allt på linjen – det vill säga flygplan som står och väntar på att få lyfta. Du lägger mycket tid på underhåll av flygplanen före och efter flygning.

Vanliga arbetsuppgifter är:

 • underhåll
 • kontrollera motor, luftintag, bromsar och däck
 • fylla på bränsle och syrgas, före och efter flygning

Du kan välja att läsa till flyg- eller helikoptermekaniker på gymnasieskolans flygteknikutildning. Efter gymnasieexamen kan du börja arbeta som flygmekaniker i en godkänd flygunderhållsverkstad.

Efter ett år på verkstaden kan du ansöka hos Transportstyrelsen om ett flygmekanikercertifikat. Detta certifikat heter EASA Part-66 Aircraft Maintenance License category A1 och gäller i hela Europa och stora delar av övriga världen.

Aircraft Maintenance Hangar Where New Airplane is Toed by a Push

Bli flygtekniker

Flygteknikspersonal har hela världen som arbetsplats och i grunden handlar det om att skapa trygghet för andra människor. Det här är ett jobb där du arbetar både självständigt och i samarbete med andra.

Vanliga arbetsuppgifter är:

 • underhåll
 • tillsyn
 • reparationer av flygplan, helikoptrar och flygplansmotorer
 • nytillverkning av flygplan och flygmotorer

Vill du läsa till flyg- eller helikoptertekniker så kan du välja att göra det på två sätt:

 • Du läser på Yrkeshögskolans flygteknikerprogram 2 år
 • Du läser distansstudier själv och tentar av.

För båda alternativ krävs praktik under tiden.

Behörighet till flygteknikerprogrammet

Grundläggande behörighet

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

 1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan. Till detta räknas bland annat Flygteknikutbildningen på gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
 2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
 3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
 4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Särskilda förkunskaper/villkor

Kurser

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

Teoretiska kurser som finns på fler program

 • Engelska 6, 100p
 • Matematik 2, 100p
 • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p
 • Fysik 1a/A eller Naturkunskap 1a/A

För att bli certifierad fIygtekniker kräver Transportstyrelsen ytterligare cirka två års praktik, som vanligen genomförs som fIygmekaniker. Oftast får man lön under ”praktiktiden”.

Flygplan på flygplats

Bli flygplatstekniker

Vi flyger allt mer och från allt fler platser – i Sverige och hela världen. Att arbeta som flygplatstekniker innebär ett ansvar för att allt fungerar på flygplatsen och att passagerarna får en säker flygtur.

Vanliga arbetsuppgifter är:

 • kontrollera säkerhet
 • lastning och lossning av flygplan
 • vinterfälthållning av bana och plattor
 • beredskap att släcka bränder och rädda liv

Utbildningen ger dig en bred kompetens som gör dig anställningsbar över hela världen.

Studieupplägg/kunskap efter examen

Studierna ger kunskap om olika arbetsområden på en flygplats och förmåga att utföra de olika arbetsuppgifterna på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Flygplatsens fordon ska kunna framföras på rätt sätt. Likaså krävs en förståelse av hur verksamheten påverkar miljön på och runt en flygplats.

Eleverna har möjlighet att utveckla kunskaper om de nationella och internationella regelverk som styr verksamheten, och förmåga att arbeta utifrån dessa. Arbetet kräver en förmåga att skapa goda relationer med kunder och medarbetare, samt förmåga att kommunicera på det sätt yrket kräver, på både svenska och engelska.

Utbildningen omfattar även transporter av gods, transportsystem och logistik. Under kurserna erbjuds möjlighet att ta B-körkort och C-körkort, yrkesförarbevis (YKB) och utbildning i hjullastare och truck.

Utbildningen finns idag på två orter – Timrå i norr och Klippan i söder. Båda skolorna har riksintag, vilket innebär att alla kan söka till programmen, oavsett var man bor i landet

Specialisering/vidareutbildning

Från och med 2019 kommer Fordons- och transportprogrammet att ge grundläggande högskolebehörighet, som krävs för vidare studier. Fram till dess kan elever på yrkesprogram läsa till de kurser som behövs, för att få den grundläggande högskolebehörigheten.

Hitta gymnasieskola med flygteknikutbildning

På denna karta ser du gymnasieutbildningarna med flygteknik på schemat. Klicka på namnet för länk till skolans webbsida.

Kontaktperson

Åsa Backman

Projektledare

08-734 52 41

asa.backman@tya.se

Dela