
Flygmekaniker och flygtekniker – utbildningen som kan lyfta flera ton upp i luften in i framtiden. Samt flygplatstekniker – där man får arbeta med service på flygplatsen.
I en högteknologisk framtidsbransch, med goda möjligheter till utveckling, där det även finns möjligheter att arbeta utomlands kan man titta närmare på flygteknikutbildningen på gymnasieskolan och vidareutbildning till flygtekniker på Yrkeshögskolan!
Det här yrket passar den som:
- har gott tålamod och tycker om att ta ansvar
- gillar teknik
- vill arbeta både självständigt och i team med andra
- vill få möjlighet att arbeta internationellt
Möt våra ambassadörer
Inriktningar
- Flygmekaniker och flygtekniker arbetar bland annat med underhåll, tillsyn och reparationer av flygplan, helikoptrar och dess komponenter. Jobben finns hos de civila flyg- och helikopterbolagen, Försvarsmakten, inom flygindustrin eller på fristående flygtekniska verkstäder. Skillnaden mellan flygmekaniker och flygtekniker är att tekniker har längre utbildning och får ta ett större ansvar i arbetet.
- Man kan också välja att arbeta som plåtslagare där arbetsuppgifterna varierar från mindre reparationer på komponenter till större arbeten på både flygplan och helikoptrar. Det förekommer även nytillverkning av plåtdetaljer efter ritning och ingår arbeten med kompositmaterial.
- Om man är intresserad av el och hydraulik kan man arbeta med detta som mekaniker och tekniker, men också läsa till El- och avioniktekniker på Yrkeshögskolan.
- Som flygplatstekniker ansvarar man för att allt fungerar på flygplatsen. Det kan handla om att kontrollera säkerheten, tanka, lasta och lossa flygplan.
Gå direkt till:

Flygplansmekaniker – och helikoptermekaniker
Som flygmekaniker arbetar man på ett flygbolag eller i en fristående underhållsverkstad. Flygmekaniker arbetar i huvudsak med tillsyn, service och rutinarbeten på både flygplan och helikoptrar. Som certifierad flygmekaniker kan man även jobba utomlands.
Vanliga arbetsuppgifter är:
- underhåll och reparationer
- mindre tillsyn av motor, luftintag, bromsar och däck
- fylla på bränsle och syrgas, före och efter flygning
Man kan välja att läsa till flyg- eller helikoptermekaniker på gymnasieskolans flygteknikutbildning. Efter gymnasieexamen kan man börja arbeta som mekaniker.
Efter cirka 1 års praktik som mekaniker på en certifierad verkstad kan man ansöka hos Transportstyrelsen om ett certifikat som gäller i hela Europa och stora delar av övriga världen.

Bli flygplanstekniker – och helikoptertekniker
För att bli flygtekniker behövs en särskild gymnasiebehörighet samt att läsa vidare två år på Yrkeshögskolans flygteknikerprogram. En flygtekniker arbetar precis som mekanikern med underhåll, tillsyn och reparationer men flygteknikern har större ansvar och utför mer avancerade uppgifter.
Vanliga arbetsuppgifter är:
- underhåll och tillsyn
- reparationer av flygplan, helikoptrar och flygplansmotorer
- nytillverkning av flygplan och flygmotorer
- felsökningar, inspektioner och kontroller
Vill man läsa till flyg- eller helikoptertekniker så finns det två vägar att välja på:
- Man läser på Yrkeshögskolans flygteknikerprogram 2 år
- Man läser distansstudier själv och tentar av
För att bli certifierad flygtekniker kräver Transportstyrelsen cirka två års betald praktik, som genomförs som flygmekaniker. Efter det kan certifikat sökas som gäller i hela Europa och stora delar av världen.
För båda alternativ krävs praktik under tiden.
Behörighet till flygteknikerprogrammet
Grundläggande behörighet
Man är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan. Till detta räknas bland annat Flygteknikutbildningen på gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper/villkor
Kurser
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Teoretiska kurser som finns på fler program
- Engelska 6, 100p
- Matematik 2, 100p
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p
- Fysik 1
För att bli certifierad flygtekniker kräver Transportstyrelsen ytterligare cirka två års praktik, som vanligen genomförs som fIygmekaniker. Oftast får man lön under ”praktiktiden”.
Michael McKenna: Därför är flygplåtslagare mitt drömyrke
Jobbet som flygplåtslagare har tagit Michael McKenna ut i världen. Hans kompetens är enormt efterfrågad – inte minst här i Sverige. Dessutom har han gjort karriär utan någon lång och dyr utbildning.
Han är inte överdrivet intresserad av flygplan. Faktum är att Michael McKenna inte ens gillar att flyga. Däremot har han alltid gillat att jobba med händerna, bygga och se hur något kan skapas från ingenting. Detsamma verkar gälla för många av arbetskompisarna på golvet på ST Engineering Aerospace Solutions, som ligger ett stenkast från Arlanda utanför Stockholm. Det är en mekanisk verkstad där man reparerar och underhåller flygplansdelar eller flygplanskomponenter som det egentligen kallas.
Goda karriärmöjligheter
Michael McKenna lyfter fram tre anledningar till varför han älskar sitt jobb. För det första är det varierande.
– Man får arbeta på alla typer av flygplan, stora som små och även på helikoptrar.
För det andra kan man ta chansen att arbeta på olika ställen i världen.
– Jag har jobbat så långt borta som i Colombia och över hela Europa. Behovet finns och jobbet och materialen är desamma överallt.
Den tredje anledningen till att Michael McKenna älskar sitt jobb handlar om de goda karriärmöjligheterna.
– Det finns många olika vägar att gå inom flygbranschen och det går definitivt att göra karriär utan att lägga tid och pengar på en lång universitetsutbildning.
Michael McKenna är i dag produktionschef men karriären startade 1994 på irländska Shannon Aerospace, som är en del i Lufthansa Group, ett nätverk av verkstäder med tillhörande utbildningar.
– Det var egentligen lite slumpartat att jag kom in i det här yrket. Jag bodde på Irland och hade väl ingen särskild målbild men så började jag på Lufthansa och det har jag aldrig ångrat, säger Michael McKenna.
Eftertraktade på arbetsmarknaden
Inom flygbranschen råder det brist på både flygtekniker och flygmekaniker. Men allra mest eftertraktade är just flygplåtslagare. I en undersökning som TYA har gjort (Trendindikatorn Flyg 2022) framgår det att 75 procent av de tillfrågade företagen upplever en brist på flygplåtslagare. Ett problem är att det inte finns någon regelrätt utbildning i Sverige. Men en bra grund är att gå Flygteknikprogrammet på gymnasiet. Har man det rätta handlaget så kan man efter det bli upplärd på ett företag som ST Engineering. Enligt HR-chefen Kristina Bao är det också ett stort plus om man gillar att mecka och kanske redan jobbar med komposit, plåt, målning och lackering.
– Då skulle man kunna lära sig att bli plåtslagare. Vuxna som har någon form av mekanisk erfarenhet har en jättemöjlighet att utbildas. De kan träna upp en hantverksskicklighet och göra en stor insats för flygsäkerheten i världen.
Bli flygplåtslagare
Plåtslagare är en inriktning som inte kräver någon specifik utbildning, även om det är en stor fördel att vara flyg- eller helikoptermekaniker i grunden. Det finns flera sätt att komma in i yrket. Den vanligaste är att en flygmekaniker eller flygtekniker visar gott handlag med plåtarbeten och lär sig hantverket på arbetsplatsen. Man kan också söka sig till detta jobb om man har erfarenhet från närliggande yrken, som plåtslagare, finsnickare eller verkstadsmekaniker. Det är viktigt att man är noggrann, fingerfärdig och kan läsa ritningar. Arbete med kompositmaterial förekommer också alltmer.
Vanliga arbetsuppgifter är:
- nitning och borrning
- reparationer av plåtskador
- nytillverkning efter ritning
- bockning av plåt, svetsning och lödning
Det finns ingen specifik flygplåtslagarutbildning i Sverige i dag. Flygteknikutbildningen på gymnasiet går igenom grunderna i plåtslageri, men hantverket lär man sig när man kommer ut i arbetslivet.

Bli El- och avioniktekniker
Att arbeta med el och avionik i flygbranschen innebär allt från enklare reparationer och installationer till mer komplicerade uppgifter. Arbetet sker ofta i trånga utrymmen som hjulbrunnar och maskinutrymmen. Det är viktigt att man kan jobba både självständigt och i samarbete med andra, att man är noggrann och förstår vikten av kvalitet och säkerhet.
Vanliga arbetsuppgifter är:
- Felsökning
- Underhåll av kablage
- Installation av elsystem
- Arbete med flyginstrument
Man lär sig grunderna om el och avionik på flygteknikutbildningen på gymnasiet. Vill man bli certifierad tekniker ska man gå Yrkeshögskolans program till El- och avioniktekniker.

Bli flygplatstekniker
Att arbeta som flygplatstekniker innebär ett ansvar för att allt fungerar på flygplatsen och att passagerarna får en säker flygtur.
Vanliga arbetsuppgifter är:
- kontrollera säkerhet
- lastning och lossning av flygplan
- vinterfälthållning av bana och plattor
- beredskap att släcka bränder och rädda liv
För att bli flygplatstekniker väljer man en transportutbildning på gymnasiets fordon- och transportprogram. Där lär man sig också om transporter av gods, transportsystem och logistik. Under kurserna erbjuds du möjlighet att ta B-körkort och C-körkort, yrkesförarbevis (YKB) och får dessutom utbildning i hjullastare och truck. Utbildningen ger en bred kompetens som gör elven anställningsbar över hela världen. Flygplatsteknikutbildningen är riksrekryterande och finns på Tegelbruksskolan i Klippan och på Timrå gymnasium.
Studieupplägg/kunskap efter examen
Studierna ger kunskap om olika arbetsområden på en flygplats och förmåga att utföra de olika arbetsuppgifterna på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Flygplatsens fordon ska kunna framföras på rätt sätt. Likaså krävs en förståelse av hur verksamheten påverkar miljön på och runt en flygplats.
Eleverna har möjlighet att utveckla kunskaper om de nationella och internationella regelverk som styr verksamheten, och förmåga att arbeta utifrån dessa. Arbetet kräver en förmåga att skapa goda relationer med kunder och medarbetare, samt förmåga att kommunicera på det sätt yrket kräver, på både svenska och engelska.
Utbildningen omfattar även transporter av gods, transportsystem och logistik. Under kurserna erbjuds möjlighet att ta B-körkort och C-körkort, yrkesförarbevis (YKB) och utbildning i hjullastare och truck.
Utbildningen finns idag på två orter – Timrå i norr och Klippan i söder. Båda skolorna har riksintag, vilket innebär att alla kan söka till programmen, oavsett var man bor i landet
Hitta gymnasieskola med flygteknikutbildning
På denna karta ser du gymnasieutbildningarna med flygteknik på schemat. Klicka på namnet för länk till skolans webbsida.
- Gymnasieutbildning
Arvidsjaur
- Yrkeshögskola
Luleå
- Gymnasieutbildning
Sigtuna/Arlanda