Vinnare 2016: Jämtlands Gymnasium, Östersund

”Samarbetet med branschen är vår styrka”

Jämtlands Gymnasium blev Årets Transportskola 2016. För sitt verklighetsnära sätt att arbeta, där eleverna får köra riktiga uppdrag och prova på flera sidor av ett mångsidigt yrke.

Det som utmärker transportutbildningen på Jämtlands Gymnasium är just det nära samarbetet med transportbranschen. Det gör att skolan kan ta på sig reella uppdrag där eleverna får jobba hela linan ut med lastning, lossning och kundkontakter. Det arbetssättet var också en stor anledning till att TYA gav skolan utmärkelsen Årets Transportskola 2016.

– Vi är väldigt stolta över att vi kan driva verksamheten på riktigt, men det kräver goda kontakter. Vi har erfarna yrkeslärare som själva jobbat i branschen och en blandad personalgrupp med många olika kompetenser. Någon är bra på att köra kran, någon annan kan styckegods – och det ger oss möjlighet att ta de här uppdragen, säger rektor Annika Widén.

Ett kvitto

Priset Årets Transportskola ser hon som en kvalitetsstämpel som skolan kunnat använda i sin marknadsföring, både gentemot branschen men också potentiella elever.

– Vi är själva ganska duktiga på att lyfta fram skolan, men att få en utmärkelse som Årets Transportskola gör att man bli synlig mot branschen och får ett slags kvitto på att det man gör fungerar, säger Annika Widén.

För framtiden tycker Annika Widén att både skolorna och transportbranschen kan bli bättre på att diskutera frågor som teknikutveckling.

– Många elever går och funderar på saker som självkörande bilar och hur det kan påverka deras framtida jobb. Det är viktigt att vi pratar om det så att de inte blir rädda för yrket.

Text: Malin Dahlberg

Dela