Vinnare 2020: Oscarsgymnasiet i Oskarshamn

”Idag har vi fått en bekräftelse på att vi arbetar åt rätt håll”

Oscarsgymnasiet i Oskarshamn har som motto att vara möjligheternas skola. Nu får skolan TYAs prestigefyllda utmärkelse Årets Transportskola 2020.

Priset delas ut för sjätte året i rad av Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd för att uppmuntra de gymnasiala transportutbildningar som verkligen gör skillnad. Under den digitala konferensen Transportkompetens den 8 oktober fick Oscargymnasiet ta emot diplomet och en check på 10 000 kronor från Länsförsäkringar.

– Vi är väldigt glada för vår skull och för våra elever. Idag har vi fått en bekräftelse på att vi arbetar åt rätt håll. Det blir som ett kvitto på att det vi gör blir ett bra resultat som våra elever får med sig in i arbetslivet, säger Katrine Berg som är en av två programansvariga.

Rektor Bengt Bobeck fyller i:

– För en vecka sedan när vi fick besked om att vi var en av finalskolorna till utmärkelsen så lovade jag att bjuda på tårta. Det var många vittnen på plats så den biten måste jag nog hålla…

Möjligheternas skola – 99 % av eleverna är anställningsbara

Motiveringen till beslutet att Oscarsgymnasiet blir årets transportskola lyder:

Med gemensamma värderingar i arbetslaget samt det goda samarbetet med branschen sätts eleven i centrum. Alla ges möjlighet att lyckas efter sina förutsättningar och målet är att varje elev ska nå så långt som möjligt. Genom detta fina arbetssätt lyckas skolan få 99% av eleverna att bli anställningsbara. Skolan står som ett föredöme när nya förare skall utbildas.

– Vårt motto är ”möjligheternas skola” och med det menar vi att alla elever ska kunna lyckas och att varje dag är en ny dag där man jobbar mot det målet. Sen är det viktigt med samarbetet mellan lärarna på programmet och det engagemang som finns här, säger rektor Bengt Bobeck.

Katrine Berg pekar på en ytterligare framgångsfaktor:

– Att ha ett gott samarbete med branschen är också väldigt viktigt i kombination med god kompetens och engagemang bland lärarna att kunna stötta och peppa eleverna framåt så långt det är möjligt.

Goda exempel

Enligt Lasse Holm, projektledare på TYA, delas Årets Transportskola ut av flera viktiga anledningar:

– Dels för att fånga upp nya idéer och lyfta fram goda exempel, dels för att uppmärksamma lastbilsföraryrket, utbildningarna och transportbranschen i stort. I år tittar vi även på fördelning av tjejer och killar. Ett stort grattis till Oscarsgymnasiet, säger Lasse Holm.

Dela