Informationsmaterial och guider för miljöbranschen

TYA har tagit fram en samling med utbildningsmaterial som du kan ta del av och utveckla dig själv inom ditt yrke. För dig som arbetar inom miljöbranschen finns det material som ger dig bra vägledning och råd för att göra ditt arbete mer effektivt och säkert.

Mer material för miljöbranschen hittar du i TYAs webbshop. Rätt priser visas i webbshopen när du är inloggad.

ABP-häfte 800x600

Animaliska biprodukter

ABP är t ex matavfall som kött, fisk, mjölkprodukter, ägg, korv, smörgåsar och kakor, men även döda djur, ull, fjädrar och naturgödsel. Med den här guiden vill vi ge ökad kännedom om ABP till miljöarbetare och minimera arbetsmiljöriskerna i ABP-hanteringen samt ge arbetsgivare och chefer ett stöd i arbetet med hygienfrågor.

Guiden är i A4-storlek och ligger förhoppningsvis snart på varje fikabord hos miljöföretagen, för alla anställda att ta del av.

Guiden finns att beställa i TYAs webbshop

Arbeta säkert med liftdumper

En enkel guide för liftdumperförare och deras arbetsgivare har tagits fram av TYA tillsammans med parterna Svenska Transportarbetareförbundet och Transportföretagen.

Genom fältstudier, arbetsplatsbesök och intervjuer kartlades riskfyllda moment och situationer som nu resulterat i en praktisk guide för förare av liftdumper och deras arbetsgivare.

Guiden innehåller viktiga moment ur en förares introduktion samt instruktioner och råd om både lastsäkring och säkra lyft. Arbetsgivarens skyldighet till riskbedömning och arbetstagarens skyldighet till rapportering avslutar guiden, som även innehåller en sida för egna anteckningar.

För att uppnå en riktigt bra användarvänlighet har guiden måtten 12×16 cm, så att den lätt kan tas med i någon av förarens fickor och alltid finnas nära till hands. Den används tillsammans med det egna fordonets bruksanvisning och företagets rutiner. Guiden finns att beställa i TYAs webbshop.

Den finns även som pdf för digital nedladdning i webbshopen.

Framsida på Sophämtarnas Arbetsmiljö

Rapport: Sophämtarnas arbetsmiljö – allas ansvar

Bristande kunskap och avsaknad av fakta kring sophämtarnas arbetsmiljö ledde 2013 till att Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Svenska Transportarbetareförbundet gemensamt tog initiativ till projektet ”Sophämtarnas arbetsmiljö – allas ansvar”. Projektet har genomförts av Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA), i samarbete med Karolinska Institutet (KI) och Centrum för belastningsskadeforskning (CBF) vid Högskolan i Gävle.

Rapporten finns i webbshopen.

Kan också beställas som pdf.

På sidan Arbeta säkert kan du titta på filmer som visar hur du arbetar säkert som sophämtare och bland annat undviker belastningsskador.

Sophämtarnas arbetsmiljö – allas ansvar, kortversion med tips och råd

En kortversion av rapporten Sophämtarnas arbetsmiljö – allas ansvar är framtagen som innehåller tillägg på temat Hot och våld samt Riskbedömning och Rapportering vid olyckor. Till kortversionen finns även en lathund, med tips och råd för sophämtare till en säkrare arbetsmiljö.

Kortversionen finns i webbshopen.

Kan också beställas som pdf.

Dela