Däckmontör – en viktig roll för trafiksäkerheten

Däckverkstad

Att arbeta som däckmontör är mer än att bara byta däck. Många gånger är det ett komplext arbete där fokus alltid ligger på säkerhet. Förutom att vara skicklig på själva däckbytet behöver du ha kunskap om fälgar, däck och alla dess egenskaper.

Hjul är en långt viktigare faktor kopplat till trafiksäkerhet än vad många tänker på och en däckmontörs kunskap i ämnet är navet i det arbetet. Att byta ett entreprenaddäck kan vara svårt och kräver lång erfarenhet. Det behövs en gedigen kunskap och yrkesskicklighet för att bemästra ett så stort hjul. Att montera en flerdelad fälg och balansera är moment som en kunnig däckmontör arbetar med.

En däckmontör behöver inte bara kunna undersöka däckslitage och veta vad det beror på utan också vara en god kundmottagare. Med bra grunder och kunskap om materialen blir montören tryggare i sina rekommendationer mot kund och kan därmed göra ett bättre jobb.

Det här yrket passar dig som:

  • är fokuserad på säkerhet
  • är en god kundmottagare
  • är skicklig i däckbyte
DS-0-Intro

Inriktningar

Det vanligaste inom yrket är att börja arbeta med personbilsdäck. Efter att man arbetat ett tag kan man starta med större däck; det vill säga buss- och lastbilsdäck. Efter flera år i yrket finns även möjlighet att arbeta med stora entreprenaddäck till skogsmaskiner och andra tyngre maskiner. Är du intresserad av ledarskap finns sedan möjligheten att bli platschef på en verkstad.

Utbildning som krävs

Idag finns kurserna Hjulutrustningsteknik och Hjulutrustningsteknik som specialisering på gymnasieskolans Fordon- och transportprogram. De flesta börjar dock som säsongsanställda på en verkstad och lär sig av kollegor.

TYA erbjuder tre kurser i däckkunskap:

En e-learning som ger dig en övergripande insyn i arbetet som däckmontör med fokus på arbetsmiljö och riskhantering.
Däckskolan 0 (e-learning)

En tvådagars grundkurs vad gäller personbilsdäck och hjul med några beröringspunkter för lätta transportfordon. Kursen är teoretisk och innehåller inga praktiska moment.
Däckskolan 1

Kursen Däckskolan 2 omfattar lastvagn, buss och lättare industrifordon och riktar sig till dem som har minst två års yrkeserfarenhet i branschen eller som har gått Däckskolan 1 eller likvärdig utbildning.
Däckskolan 2

 

Dela