Vinnare 2015: Viskastrandsgymnasiet, Borås

viskastrand_pris

”Det är viktigt att dela med sig”

Viskastrandsgymnasiet genomförde en stor omorganisation, med målet att öka kvaliteten på transportutbildningen, och blev den första skola att få TYA:s utmärkelse Årets Transportskola.

Viskastrandsgymnasiet i Borås fick priset samma år som det infördes 2015. Då löd juryns motivering ”Viskastrandsgymnasiet sätter eleverna i förarsätet, med verklighetsnära praktik och en högmotiverad personal.”

– Vi hade lagt ner enormt mycket arbete på att göra utbildningen bättre och det kändes väldigt bra att få priset. Det blev ett kvitto på att vi var på rätt väg, säger rektor Anna-Lena Jacobsson och fortsätter:

– Vi strävar fortfarande efter samma mål – att bli Sveriges bästa fordons- och transportprogram.

Digitalt fokus

Det som utmärker Viskastrandsgymnasiet är att skolans digitala fokus. Bland annat har skolan skapat en lärplattform där transporteleverna kan ta del av mål och syfte med varje uppgift, och även titta på en film om hur uppgiften ska utföras.

– Lärarna har också jobbat i ett år med en digital körbok för eleverna. Vi har fått många frågor om den och ska presentera systemet under årets Transportkompetens.

Det här med att dela med sig är något som Anna-Lena Jacobsson brinner för.

– Jag är mycket för den goda berättelsen och att inspirera andra med det man är bra på. Alla kan kanske inte jobba precis som vi, men de kan plocka russinen ur kakan, och vi kan på samma sätt inspireras av andra.

Text: Malin Dahlberg

Dela