Studie- och yrkesvägledning – SYV

Skolornas studie- och yrkesvägledning (SYV) gör en viktig insats. De öppnar ögon, informerar och stöttar i framtida val. Och vår ambition är i sin tur att stötta SYV på alla sätt.

Som SYV har man mycket information ta fram och hålla reda på om olika utbildningar. TYA vill medverka till att göra det så enkelt som möjligt. Vårt mål är att alla som arbetar med studie- och yrkesvägledning ska få relevant och uppdaterad kunskap om yrket förare och Fordons- och Transportprogrammet.

Utbildning för blivande lastbilschaufförer

I Sverige finns flera skolor som erbjuder utbildning till lastbilschaufför under gymnasiet. Hitta närmaste skola och läs mer om de 15 olika inriktningarna som finns inom yrket.

Under de kommande åren kommer landets åkerier behöva anställa 50 000 nya chaufförer. Därför kommer det att vara lätt att få jobb direkt efter gymnasiet.

Läs om hur man blir lastbilschaufför

YSM-2018_Maritza-Erlandsson_Flygteknik-1

Studera flygteknik på gymnasiet

På sju platser runtom i landet kan läsa flygteknikutbildningen på gymnasiet. Därefter finns möjlighet att vidareutbilda sig till flygtekniker på Yrkeshögskolan. För den som vill arbeta i en högteknologisk framtidsbransch, med goda möjligheter till utveckling, med möjlighet att även kunna arbeta utomlands passar det här perfekt.

Läs om hur man utbildar sig inom flyg här

Dela