Tävlingar i flygteknik

Flygmekaniker

Vart annat år, jämna år, arrangeras Yrkes-SM där yrkesskickliga ungdomar tävlar inom ett 50-tal yrken om att bli Svenska Mästare i sitt yrke. Därefter genomförs Euroskills udda år och WorldSkills jämna år. Yrkes-SM är en uttagningstävling för Euroskills och WorldSkills.

Sedan år 2013 går det att tävla som flygmekaniker. TYA är yrkespartner för yrket flygmekaniker, och arrangerar tävlingsgrenen som en del av Yrkes-SM. Till Yrkes-SM kan varje skola med flygteknikutbildning nominera två tävlande.

Segraren i Yrkes-SM får året efter representera Sverige i tävlingsgrenen Aircraft Maintenance vid WorldSkills. Den tävlande kommer före tävlingen att tränas och coachas av experter inom flygteknik med erfarenhet från WorldSkills.

TYAs mål med att delta i Yrkes-SM och WorldSkills är att öka intresset för flygteknik och stimulera till en ytterligare utveckling av Sveriges skolor med inriktning flygteknik.

Yrkes-SM 2022 i Växjö är avgjort

Fredik Cederlöw är Sveriges bästa unga flygmekaniker! Konkurrensen var stenhård men Fredriks noggrannhet och systematiska arbetssätt ledde fram till vinsten. Elias Stjerna Kuttainen tog silver och Sebastian Hansson knep bronset. Fredrik har nu chansen att få komma med i Yrkeslandslaget och tävla under WorldSkills i Lyon 2024.

Totalt tävlade 11 unga vuxna i grenen flygteknik under Yrkes-SM i Växjö 10-12 maj. Läs mer om Yrkes-SM i Växjö här

TYA vill rikta ett stort grattis till Fredrik!

 

Dela