Tävlingar i flygteknik

Flygmekaniker

Vart annat år, jämna år, arrangeras Yrkes-SM där yrkesskickliga ungdomar tävlar inom ett 50-tal yrken om att bli Svenska Mästare i sitt yrke. Därefter genomförs Euroskills udda år och WorldSkills jämna år. Yrkes-SM är en uttagningstävling för Euroskills och WorldSkills.

Sedan år 2013 går det att tävla som flygmekaniker. TYA är yrkespartner för yrket flygmekaniker, och arrangerar tävlingsgrenen som en del av Yrkes-SM. Till Yrkes-SM kan varje skola med flygteknikutbildning nominera två tävlande.

Segraren i Yrkes-SM får året efter representera Sverige i tävlingsgrenen Aircraft Maintenance vid WorldSkills. Den tävlande kommer före tävlingen att tränas och coachas av experter inom flygteknik med erfarenhet från WorldSkills.

TYAs mål med att delta i Yrkes-SM och WorldSkills är att öka intresset för flygteknik och stimulera till en ytterligare utveckling av Sveriges skolor med inriktning flygteknik.

Nästa Yrkes-SM går den 23-25 april i Karlstad och nästa WorldSkills går den 10-14 september 2024 i Lyon i Frankrike.

Yrkes-SM 2022 i Växjö är avgjort

Fredik Cederlöw är Sveriges bästa unga flygmekaniker! Konkurrensen var stenhård men Fredriks noggrannhet och systematiska arbetssätt ledde fram till vinsten. Elias Stjerna Kuttainen tog silver och Sebastian Hansson knep bronset. Fredrik har nu chansen att få komma med i Yrkeslandslaget och tävla under WorldSkills i Lyon 2024.

Totalt tävlade 11 unga vuxna i grenen flygteknik under Yrkes-SM i Växjö 10-12 maj. Läs mer om Yrkes-SM i Växjö här

TYA vill rikta ett stort grattis till Fredrik!

 

Emrik Gunnarsson vann den prestigefyllda Medallion of Excellence i VM i Cardiff

Emrik Gunnarsson är en del i Sveriges viktigaste landslag – Yrkeslandslaget 2022. Den 1-4 november tävlande Emrik i WorldSkills Competition 2022 Special Edition i grenen flygteknik. I hård konkurrens placerade sig Emrik på en hedrande 5e plats och erhöll den prestigefyllda Medallion of Excellence för sina fantastiska prestationer. Här nedan berättar Emrik om hur det kändes inför tävlingen. Till vardags arbetar Emrik som flygtekniker på Saab i Linköping. Grattis säger TYA!

Hur känns det nu inför VM?
Det börjar kännas lite mer nu när det närmar sig. Det ska bli kul att träffa de andra tävlande från resten av världen och se hur de jobbar och om jag kan lära mig något av dem inför framtiden.

Vilken betydelse har det att vara en del av landslaget?
Det känns overkligt stort att vara med i ett landslag, det går nästan inte att ta in. Det har varit väldigt roligt att träffa alla på de lagträffar som har varit.

Vad var det som lockade dig att göra just det här yrkesvalet?
Jag har alltid varit tekniskt intresserad, skruvat lite hemma och hjälpt farsan i verkstaden. I gymnasiet kom representanter från yrkeshögskolan Aviation Technical Training i Linköping på besök och det var då intresset väcktes på riktigt.

Yrkes-VM 2022, Special Edition, Flygteknik

 

 

Dela