Tävlingar i flygteknik

Flygmekaniker

Vart annat år, jämna år, arrangeras Yrkes-SM där yrkesskickliga ungdomar tävlar inom ett 50-tal yrken om att bli Svenska Mästare i sitt yrke. Därefter genomförs Euroskills udda år och WorldSkills jämna år. Yrkes-SM är en uttagningstävling för Euroskills och WorldSkills.

Sedan år 2013 går det att tävla som flygmekaniker. TYA är yrkespartner för yrket flygmekaniker, och arrangerar tävlingsgrenen som en del av Yrkes-SM. Till Yrkes-SM kan varje skola med flygteknikutbildning nominera två tävlande.

Segraren i Yrkes-SM får året efter representera Sverige i tävlingsgrenen Aircraft Maintenance vid WorldSkills. Den tävlande kommer före tävlingen att tränas och coachas av experter inom flygteknik med erfarenhet från WorldSkills.

TYAs mål med att delta i Yrkes-SM och WorldSkills är att öka intresset för flygteknik och stimulera till en ytterligare utveckling av Sveriges skolor med inriktning flygteknik.

Årets Yrkes-SM 2024 gick i Karlstad mellan den 23-25 april. Nästa WorldSkills går den 10-14 september 2024 i Lyon i Frankrike.

Fredrik Cederlöw

Fredrik Cederlöw tävlar i Yrkes-VM 2024 i Lyon.

Fredrik Cederlöw vann Yrkes-SM 2022 i grenen flygteknik. Nu tränar Fredrik för fullt inför VM som även kallas Worldskills och som hålls i Lyon i september i år.

Fredrik arbetar till vardags som flygmekaniker på Saab i Ljungbyhed. Han har läst till flygtekniker på Flygteknikcenter i Ljungbyhed och är snart certifierad flygtekniker.

Förberedelserna inför Lyon är viktiga när man ska mäta sig med hela världens duktiga unga flygmekaniker och flygtekniker. Fredrik kommer att tävla i grenar som komponentbyte, el-moment, tillsyn på helikopter och plåtreparationer mm.

Hur känns det inför tävlingen Fredrik?
– Det känns bra, lite nervöst men bra nervöst. Det är spännande och kul att få vara med om det här. Det är roligt att träna inför VM för jag får testa på saker i träningen som jag kanske inte skulle gjort annars.

Vad hoppas du på i tävlingen?
– Det hade varit kul att få en medalj men ändå kul att vara med och uppleva en sådan stor tävling. Kul att se vad jag kan lyckas med.

Du är nu med i Sveriges Yrkeslandslag, vad är det?
– Alla svenska tävlande som ska till Lyon och tävla samt experter och lagledare tillhör Yrkeslandslaget.

Hur känns det vara med i ett landslag?
– Jättekul. Roligt att vara med andra som också ska tävla och som är lika motiverade. Det är en skön gemenskap.

Lycka till Fredrik säger TYA!

Yrkes-SM 2024 i Karlstad är avgjort

Rasmus Engström från Vadstena vann guld. Konkurrensen var hård men det var till slut Rasmus noggrannhet och systematiska arbetssätt som gjorde att han nu kan titulera sig Sveriges bästa unga flygmekaniker 2024, och har möjlighet att få medverka på Yrkes-VM 2026 i Shanghai.

Tvåa kom Oliwer Nisula från Limhamn och på tredje plats Linus Jordahl från Bromma.

Totalt tävlade 10 unga vuxna i grenen flygteknik under Yrkes-SM i Karlstad.

Läs mer om Yrkes-SM här

TYA vill rikta ett stort grattis till Rasmus!

Emrik Gunnarsson vann den prestigefyllda Medallion of Excellence i VM i Cardiff

Emrik Gunnarsson är en del i Sveriges viktigaste landslag – Yrkeslandslaget 2022. Den 1-4 november tävlande Emrik i WorldSkills Competition 2022 Special Edition i grenen flygteknik. I hård konkurrens placerade sig Emrik på en hedrande 5e plats och erhöll den prestigefyllda Medallion of Excellence för sina fantastiska prestationer. Här nedan berättar Emrik om hur det kändes inför tävlingen. Till vardags arbetar Emrik som flygtekniker på Saab i Linköping. Grattis säger TYA!

Hur känns det nu inför VM?
Det börjar kännas lite mer nu när det närmar sig. Det ska bli kul att träffa de andra tävlande från resten av världen och se hur de jobbar och om jag kan lära mig något av dem inför framtiden.

Vilken betydelse har det att vara en del av landslaget?
Det känns overkligt stort att vara med i ett landslag, det går nästan inte att ta in. Det har varit väldigt roligt att träffa alla på de lagträffar som har varit.

Vad var det som lockade dig att göra just det här yrkesvalet?
Jag har alltid varit tekniskt intresserad, skruvat lite hemma och hjälpt farsan i verkstaden. I gymnasiet kom representanter från yrkeshögskolan Aviation Technical Training i Linköping på besök och det var då intresset väcktes på riktigt.

Yrkes-VM 2022, Special Edition, Flygteknik

 

 

Dela