Trendindikator kompetensbehov – Åkeri

Framsida rapport Trendindikator

Förarbristen ökar igen

Efter en tillbakagång under pandemin ökar åter behovet av nya lastbilsförare. 41 procent av de tillfrågade företagen planerar att nyanställa de kommande 6 månaderna, jämfört med 34 procent 2021 och 25 procent 2020. I antal handlar det om runt 3 100 lastbilsförare de kommande sex månaderna och på helåret totalt kring 6 400 förare.

Mest benägna att nyanställa är företagen i Sveriges Sydvästra och Sydöstra regioner, där 54 respektive 53 procent planerar att anställa för att möta efterfrågan på marknaden. Utvecklingen gör att TYAs långsiktiga bedömning har aktualiserats – det behövs fortfarande 50 000 nya lastbilsförare i Sverige de kommande tio åren.

Ladda ner hela rapporten som pdf här nedan.

Det behövs fler utbildningsplatser

Hela 55 procent av företagen uppger att det är svårt att hitta förare med rätt yrkesutbildning och erfarenhet. Samtidigt är det ingen brist på intresse från landets unga. Gymnasiets transportprogram har i dag två sökande till varje plats. TYA har länge flaggat för att det behövs fler utbildningsplatser, både på gymnasiet och vuxenutbildningen. TYA efterfrågar även fler insatser från Arbetsförmedlingen, för att möta förarbristen innan den får negativa effekter på samhället.

– Här har samhället en chans att möta det enorma intresse som finns för yrket. Vi ser att allt fler kvinnor vill bli lastbilsförare, och vi skulle kunna fånga upp de nya svenskar som kört lastbil i sitt hemland, säger Lena Törnstrand och fortsätter:

– Det är också en utbildning som leder till arbete. Av de transportelever som tog examen förra året fick drygt 80 procent jobb direkt. Det borde vara en självklarhet att öka antalet utbildningsplatser.

Ladda ner hela rapporten som pdf här nedan.

Informationsfilmer

Tre korta filmer med intressant fakta från TYAs Trendindikator 2022.

Pressmeddelande

Läs pressmeddelandet som skickades ut om Trendindikatorn här.

Framsida rapport Trendindikator

Ladda ner den senaste Trendindikatorn - Åkeri

Trendindikator kompetensbehov – Åkeri

En undersökning om rekryteringsbehovet och andra frågor som berör åkerinäringen. Resultatet presenteras i augusti varje år.

Trendindikatorn i pdf-format
Citatikon

41 % av företagen behöver anställa lastbilsförare inom sex månader, det är totalt 3 066 personer

Lastbilschauffören Moa kan välja och vraka bland jobb

När Moa Lindell, 20 år sökte jobb efter gymnasiet så var det 4 – 5 arbetsgivare som ville att hon skulle börja jobba hos dom samma dag. Klicka på bilden för att se en SVT-intervju med TYAs tidigare Ambassadör och Yrkes-SM-finalist.

Kontaktperson

Lena Törnstrand

Projektledare

08-734 52 23

lena.tornstrand@tya.se

Dela