Publicerad: 3 november, 2020, kl. 09:09

Fler unga vill bli lastbilsförare

Allt fler unga söker till fordons- och transportprogrammet som nu är störst bland yrkesprogrammen.

Fordon och transport är nu det populäraste yrkesprogrammet på gymnasiet visar statistik från Skolverket. Ett välkommet besked då transportbranschen är i stort behov av nya förare.
– Det är otroligt glädjande. Det här har vi har jobbat för i flera år, säger Lasse Holm, projektledare på TYA.

Tidigare minskade antalet sökande till fordons- och transportprogrammet, men nu är utbildningen störst bland yrkesprogrammen med 6 700 elever totalt. Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd har de senaste fem åren jobbat intensivt med att försöka öka antalet utbildningsplatser, lyfta föraryrkets status och synliggöra det stora behovet av lastbilsförare i Sverige. Lasse Holm ser Skolverkets rapport som ett kvitto på att arbetet gett resultat.
– Vi har ägnat åt oss klassiskt fotarbete och träffat lokalpolitiker, gymnasiechefer och studievägledare för att visa på fördelarna med att bli lastbilsförare. Vi har också hjälpt skolorna att ta fram informationsmaterial, för att kunna marknadsföra utbildningen och dess karriärvägar bättre. Men framförallt har det varit ett samarbete mellan oss, skolorna och våra parter i transportbranschen.

Godstransporterna kommer öka

Transport är en framtidsbransch för både kvinnor och män. Andelen tjejer på transportutbildningen är i dag nära 30 procent. Dessutom är behovet av nya förare enormt i Sverige. I sin årliga rapport Trendindikatorn har TYA sedan 2016 bedömt att det behövs 50 000 nya förare de kommande tio åren, och den bedömningen kvarstår.
– De som väljer den här utbildningen går en ljus framtid till mötes. Alla mätningar tyder på att godstransporterna kommer att öka fram till 2040 och utvecklingen inom e-handeln, med allt fler hemleveranser, gör att det behövs fler som kör ut varorna.
Skolverkets siffror visar att budskapet gått fram hos de unga, men nu är det viktigt att kommunerna fullföljer och ligger kvar med antalet utbildningsplatser, säger Lasse Holm.
– Även om kostnaderna kan vara utmanande för kommunerna ska man tänka på att det här är en utbildning som genererar jobb. 90 procent av de som tar examen blir skattebetalare direkt.

Dela: