Lastbilsförarutbildning

Åkeri

Om man är över 20 år, vill utbilda sig till yrkesförare och är, eller riskerar att bli, arbetslös så kan man prata med en arbetsförmedlare om möjligheten att få en arbetsmarknadsutbildning med inriktning mot yrkesförarområdet.

Lastbilsförare är ett självständigt yrke som kräver god planering och att man kan organisera sina uppgifter. Det är också ett serviceyrke där lastning och lossning av gods innebär mycket kundkontakter. Att framföra ett lastbilsekipage som väger många ton kräver kunskap och ansvarskänsla. Godsets ekonomiska värde, säkerhet och miljömedvetenhet är några av de viktiga faktorerna.

 

Mer information

Intresserad av lastbilsförarutbildningen? Kontakta din arbetsförmedlare för mer information.

Lastbil med fartränder

Ett framtidsyrke

Lastbilsförare är idag ett framtidsyrke. Vi bedömer att det kommer att behövas 50 000 nya lastbilsförare de närmaste tio åren, vilket gör en utbildning värd att satsa på. Utbildningen är individuell och tar vanligtvis mellan 22 och 25 veckor. Studierna varvas med mycket teori och praktik på åkeriföretag.

I vissa kommuner finns utbildning inom Yrkesvux/Komvux. Här kan man höra efter med vuxenutbildningen i den egna kommunen om vilka villkor som gäller.

Körkortsbehörighet såsom C, CE och YKB är ett absolut krav och man kan få dem på ett antal trafikskolor.

Dela