Maskinförarutbildning

För att arbeta som maskin- eller kranförare krävs rätt kunskaper och utbildning.

Utbildning och kompetensprov genomförs av instruktörer som i de flesta fall har avtal med TYA. Efter utbildningen utfärdas antingen ett utbildningsintyg eller ett yrkesbevis.

jonny-caspari-383401-unsplash

Olika utbildningsalternativ

Gymnasieskola: Inom gymnasieskolans ramar kan det finnas utbildning inom bygg- eller fordonsprogrammet. Läs gärna mer på webben!

Komvux: På vissa orter kan vuxna få utbildning via den kommunala vuxenskolan. Läs gärna mer på webben!

Företagsförlagd utbildning: Företag anslutna till Biltrafikens Arbetsgivareförbund har möjlighet att utbilda sin egen personal under vissa villkor.

TYA-instruktörer: TYA har avtal med cirka 500 instruktörer, som ger dem möjlighet att utbilda för ett eller flera maskinslag.

Utbildningsintyg och yrkesbevis

Förare med mindre än 30 månaders erfarenhet får efter godkänd utbildning ett utbildningsintyg. När man har fått 30 månaders erfarenhet, ska utbildningsintyget bytas ut mot ett yrkesbevis.

Gör så här:

 • Du som har ett utbildningsintyg – det svarta plastkortet – ska skicka in ett arbetsgivarintyg till TYA. Du kan ladda ned arbetsgivarintyg för anläggningsmaskin här samt arbetsgivarintyg för kran här – och ge till din arbetsgivare, som fyller i och skriver under det.
 • Du som har den gamla utbildningsboken i pappersform ska se till att yrkespraktiken är ifylld och att arbetsgivaren skrivit under. Skicka den sedan till TYA.

Adressen är:
TYA, Box 1826, 171 26 Solna.
Lämna dina kontaktuppgifter om vi behöver kontakta dig.

Yrkesbeviset kommer efter cirka en vecka med posten. De förare som har mer än 30 månaders erfarenhet får sitt yrkesbevis efter godkänd utbildning.

Kopia på utbildningsboken (i pappersform)

 

Förlorade dokument

Har din utbildningsbok i pappersform kommit bort eller av någon anledning blivit förstörd, kan du be utbildaren/skolan att fylla i blanketten Intyg om utbildningsbok. Ladda ner den här.

Skicka sedan blanketten till TYA för registrering. Cirka två veckor därefter kan du beställa ett nytt utbildningsintyg – det svarta plastkortet – på TYAs hemsida. Klicka här, för att komma till sidan där du beställer nytt utbildningsintyg.

Silhouette of working men on background

Utbildningsintyg för maskinförare

TYA och BYN (Byggbranschens Yrkesnämnd) har ett gemensamt utbildningsintyg för maskinförare, det så kallade ”svarta plastkortet”. Det utfärdas efter genomförd och godkänd grundutbildning på särskilda maskinslag som anges på kortet. För en maskinförare på TYAs avtalsområden gäller kortet som utbildningsintyg, vilket innebär att ingen bok utfärdas.

För en maskinförare som arbetar på BYNs avtalsområden ska kortet bytas mot en utbildningsbok. Kontakta BYN: www.byn.se.

Vem har utfärdat utbildningsintyget? TYA utfärdar intyg för Hjullastare och BYN använder benämningen Lastmaskin. TYA benämner Grävmaskin/Grävlastare på samma rad medan dessa skrivs på två rader hos BYN.

TYA har slutit avtal med cirka 500 maskininstruktörer runt om i landet.

Hitta en maskinutbildare!

TYA har slutit avtal med cirka 500 maskininstruktörer runt om i landet.
Hitta en utbildare nära dig.

Kontakta Truck & Maskin

Har du någon fråga om truck/maskin som du vill maila till oss? Använd detta mailformulär:
  Ärendet gäller:

  Truck
  Maskin
  Andra frågor  Webbplatsen är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.

  Dela