Publicerad: 3 juni, 2020, kl. 13:05

En hjälp i nöden för utsatta förare

lars_l_2_800pxl

I 20 år har Kollegahjälpen stöttat lastbilsförare som varit med om jobbiga händelser och olyckor i arbetet, och nu vill de att fler ska veta att hjälpen finns
– Det kan vara skillnaden som gör att du kommer vidare och kan återgå till jobbet, säger Lars Lindgren, som varit med från starten.

Det finns ett 30-tal kollegahjälpare i Sverige, från Gällivare i norr till Malmö i söder. De har alla gått en specialutbildning för att förstå hur människor reagerar i chock och lärt sig olika samtalstekniker. Men framförallt vet de vad det innebär att arbeta på vägen – ibland kallat ”världens farligaste arbetsplats”. Många av dem har också egna erfarenheter av olyckor i jobbet.

Är du drabbad, tänk på att det aldrig är försent att kontakta Kollegahjälpen
2lars_l_800pxl
Lars Lindgren från Hässleholm har varit kollegahjälpare i 20 år.
Aldrig för sent

Lars Lindgren, kollegahjälpare från Hässleholm, har stöttat och lyssnat på chockade och oroliga förare i 20 års tid, och är nu så välkänd på hemorten att Räddningstjänsten ringer honom direkt när det skett en olycka. Ibland åker Lars ut till olycksplatsen, trots att det inte ingår i kollegahjälparnas uppgifter.

– Räddningspersonalen gör ett fantastiskt jobb, men ofta har de fullt upp med de fysiska skadorna. Om jag har möjlighet tar jag mig till platsen ser till att någon tar hand om fordon och last och erbjuder skjuts hem om föraren själv inte är skadad. Sådant som är lätt att glömma när man är i chock.

– Ibland kommer också chocken senare för chauffören. Är du drabbad, tänk på att det aldrig är försent att kontakta Kollegahjälpen, säger Lars Lindgren.

Behovet att prata är stort

Kollegahjälpen startades år 2000 av Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd och Sveriges Åkeriföretag efter att flera olycksdrabbade förare vittnat om bristen på stöd och hjälp, och svårigheten att komma tillbaka till jobbet igen.

– Lastbilsförare kan vara ett ensamt jobb. Du sitter i en 64 tons lastbil och kan råka ut för både dåligt väder och personbilister som skapar farliga situationer. Det är tio till femton konstaterade självmord mot lastbil varje år, vilket vi vet oroar många, och sen problematiken med rån, hot och överfall. Behovet av att prata är stort, konstaterar Dick Sundberg, en av organisationens grundare.

En kvinna ringde och tackade för att hennes man äntligen kunde sova.
Dick Sundberg var med och startade Kollegahjälpen.
Viktigt arbete

Det finns många exempel på när kollegahjälparna gjort skillnad. De har fått många samtal och mejl genom åren från tacksamma förare med familjer.

– En kvinna ringde och tackade för att hennes man äntligen kunde sova. Och en åkare som knappt kunde sitta i ett förarsäte efter en olycka hörde av sig och berättade att han hade börjat köra igen. Det är de historierna som får en att inse hur viktigt vårt arbete är, säger Dick Sundberg.

Ett mörkertal

Kollegahjälpen har drygt 30 ärenden per år, men Lars Lindgren tror att det finns ett mörkertal. Nu vill han uppmana fler att ringa och ta hjälp av en kollega som vet hur tufft det kan vara ute på vägarna.

– Transportbranschen har lite av en machostämpel, men även de tuffaste påverkas av att vara med om en olycka. Alla mår bra av att prata av sig. Det är ibland skillnaden som gör att du kommer vidare och kan återgå till jobbet. Och behöver man experthjälp, till exempel av en psykolog, så kan vi hjälpa till och hänvisa vidare.

Så fungerar Kollegahjälpen

Efter en trafikolycka eller rån och överfall mot lastbilsförare finns det möjlighet för föraren själv, en anhörig, arbetsgivare eller arbetskamrat att ta kontakt med Kollegahjälpen. Ring 020-59 60 00. Numret går till SOS Alarm som sedan kontaktar den kollegahjälpare som finns närmast geografiskt sett.
Kollegahjälparen tar sedan kontakt med lastbilsföraren för att höra vilket stöd denne behöver.

Kollegahjälpen startades av TYA och Sveriges Åkeriföretag. Samarbetspartners är Transportarbetareförbundet, Transportföretagen, Länsförsäkringar, Volvo och Volvia. Läs mer på kollegahjalpen.se

Dela: