Publicerad: 16 oktober, 2020, kl. 14:10

Daniel och Emrik vann TYA-SM

I april ställdes Yrkes-SM i Helsingborg in på grund av coronapandemin, men den 15-16 oktober genomfördes ändå TYA SM för unga lastbilsförare och unga flygmekaniker i samarbete med Linköpings kommun.

Daniel är Sveriges bästa unga lastbilsförare

Med ett stort lugn tog Daniel Kvist från Linghem segern i SM för lastbilsförare.
Foto: Liza Simonsson

Sju unga lastbilsförare tävlade i moment som backning med släp och manöverbana med lastbil. Alla tävlande visade stor skicklighet men det var Daniels förmåga att hålla nerverna i schack som gav honom titeln Sveriges bästa unga lastbilsförare 2020.
– Det känns fantastiskt bra. Jag tror att jag vann för att jag tog det lugnt och genomförde varje del sakta men säkert. Det spelar nog också roll att jag varit i branschen länge. Min pappa har ett åkeri så man kan säga att jag tränat på det här sedan barnsben.

Varför ville du bli lastbilsförare?
– Jag har alltid gillat stora fordon och maskiner. I dag kör jag maskintrailer vilket innebär nya utmaningar varje dag. Det gäller att ha huvudet med sig och fundera på hur man ska lastsäkra när lasten är tung och bred. Jag gillar också att yrket är fritt. Att man kan styra sig själv.
Du fick din utbildning på Vreta Utbildningscentrum, vad har du fått med dig från skolan?
– Det är en jättebra skola med engagerad personal och bra fordon. Jag har lärt mig hur mycket som helst!
Hur känns det att vara bäst i Sverige?
– Det är jättekul och en bedrift så klart, inte minst för mig personligen, men sen antar jag att man blir attraktiv på arbetsmarknaden också.

På andra plats kom Richard Ryberg från Fristad och trea blev Hampus Högberg från Härnösand.


Emrik är Sveriges bästa unga flygmekaniker

Emrik Gunnarsson från Mantorp vann SM för flygmekaniker. Nu väntar VM-mästerskapet World Skills i Shanghai.
Foto Liza Simonsson

Sex ungdomar fick testa sina kunskaper i moment som daglig tillsyn av helikopter och reparation av elsystem, men det var Emrik Gunnarssons långa erfarenhet som till slut gav honom titeln Sveriges bästa unga flygmekaniker 2020.
– Det känns otroligt roligt. Alla var väldigt duktiga, men jag har kanske en fördel av min tekniska bakgrund. Man kan säga att jag är uppväxt i en verkstad och det har nog gett mig ett försprång både under utbildningen och nu i tävlingen.

Du är flygtekniker, varför valde du det yrket?
– När jag gick ut gymnasiet visste jag inte alls vad jag ville göra, men så kom några från flygteknikerutbildningen och pratade på skolan. Det fanns inte ens i min värld att man kunde jobba som flygtekniker, men det verkade intressant så jag tog chansen.
Vad är roligast med jobbet?
– Jag gillar att jag får hålla på med tekniska saker som är ganska komplicerade, tillsammans med trevliga kollegor som har ett likvärdigt säkerhetstänk. Det är kul att gå till jobbet varje dag.
Coronapandemin har påverkat flygbranschen, hur har det påverkat ditt jobb?
– Den kommersiella flygvärlden har tagit en stor smäll och kommer att påverkas länge framöver, men jag jobbar på ett företag som utför underhåll åt Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningshelikoptrar och där är påverkan inte alls lika stor.
SM-titeln innebär en plats i yrkeslandslaget och World Skills i Shanghai i september 2021, hur känns det?
– Just nu känns det väldigt avlägset, men det är så klart superkul. Det ska bli spännande att träffa alla tävlande från andra länder och se om det skiljer sig mycket i hur vi gör saker.

På andra plats kom Mark van der Werf från Habo och trea blev Jesper Nilsson från Linköping (nu bosatt i Göteborg).

TYA ville ge dem chansen

Under TYA-SM i Linköping fick max 50 personer närvara på grund av coronapandemin, vilket är en stor skillnad mot vanliga Yrkes-SM som brukar locka tusentals åskådare. För TYA var det ändå viktigt att genomföra SM för både lastbilsförare och flygmekaniker i år.

– De här ungdomarna har kämpat för att kvalificera sig till SM så vi ville ge dem chansen att genomföra tävlingen. Att bli Sveriges bästa yrkesförare är ett stort plus i deras cv, säger Syréne Alphonse, projektledare på TYA.

Nästa Yrkes-SM är planerat till 2022 i Växjö.

TYA vill passa på att tacka Volvo Lastvagnar, Linköpings kommun och Arbesko för all hjälp. Utan er hade det inte blivit något TYA-SM.

För frågor och kontaktuppgifter till vinnarna:

Syréne Alphonse, projektledare TYA

syrene.alphonse@tya.se

08-734 52 30

Dela:

Kontaktperson

Syréne Alphonse

Projektledare

08-734 52 30

076-837 52 30

syrene.alphonse@tya.se