Publicerad: 28 augusti, 2019, kl. 20:14

David är topp tio-bäst i världen!

 

David Petersson har fullbordat sitt deltagande i WorldSkills, i grenen flygteknik, i Kazan, Ryssland. Han fick en fin niondeplats av sammanlagt sexton tävlande och kan därmed stoltsera med att han nu är en av de tio bästa flygteknikerna i världen!

David vann Yrkes-SM i Uppsala förra året och kvalificerade sig därmed till Världsmästerskapen, eller WorldSkills som är det officiella namnet på yrkestävlingen. Mellan 22 och 27 augusti avverkades fem tävlingsmoment under tidspress samt med domare som bedömer yrkesskickligheten i alla delmoment.

De fem tävlingsmomenten var:

  1. Plåtformning
  2. Mekaniskt komponentbyte
  3. Daglig inspektion av helikopter
  4. Komposit-inspektion och identifiering av delaminering
  5. El-felsökning och kontaktering

När tävlingen var över visade det sig att Storbritannien vunnit med Ryssland och Kina på en delad andraplats. Med Davids insats placerade sig Sverige på en niondeplats bland de sexton nationer som deltog i flygteknikgrenen.

Vi frågade David vad han tycker var roligast under tävlingsveckan.

– Helt klart invigningen! Att gå in på arenan och se allt folk som vinkade och hejade på. Det var jättehäftigt!

”Svårt att greppa upplevelsen”

Nu väntar flygresa hem till Sverige och Östersund och så småningom tillbaks till arbetet som helikoptertekniker på norska företaget HeliScan AS.

Vad tar du med dig från tävlingen?

– Upplevelsen som helhet tror jag. Det är ju inte likt något jag varit med om innan. Även om Yrkes-SM också var en stor grej så är det här en helt annan skala. Det är svårt att riktigt greppa det jag fick vara med om här, säger David Petersson.

Det här är TYA

Vår verksamhetsidé är att aktivt bidra till att utveckla kompetens, arbetsmiljö och status och därmed bidra till ökad produktivitet och lönsamhet. TYA är ett samarbetsorgan mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i transportbranschen. Verksamheten bedrivs mot TYA anslutna företag genom kurser och projekt som tar sikte på yrkeskunskap och arbetsmiljö. Vi samverkar även med skolor och myndigheter samt utarbetar informationsmaterial och läromedel.

Dela: