Publicerad: 10 april, 2019, kl. 13:41

Dags att nominera till Årets Transportskola

Varje förare som tar examen från Sveriges transportgymnasium är ovärderlig för branschen. Priset Årets Transportskola är ett sätt att uppmärksamma de utbildningar som verkligen gör skillnad – både för branschen och eleverna.

Det är högtryck i transportbranschen. Enligt TYA:s senaste trendindikator behövs det 50 000 nya förare i Sverige de närmaste 10 åren. Därför är det viktigt att de 87 gymnasiala transportutbildningar som finns i Sverige jobbar för att så många elever som möjligt kommer ut i arbetslivet.

– Varje enskild elev är otroligt viktig för vår bransch och för samhället i stort. Därför vill vi premiera de skolor som jobbar målmedvetet med kvaliteten på utbildningen, och som sedan kan bli förebilder för andra skolor, säger Lasse Holm, projektledare på TYA.

Utmärker sig

Lasse Holm, projektledare TYA
Lasse Holm, projektledare TYA

TYA:s pris Årets Transportskola delas ut för femte året i rad. Enligt Lasse Holm handlar det inte om att hitta den bästa skolan, för hur kan man avgöra det? Utan snarare om att uppmärksamma en skola som med olika insatser eller aktiviteter utmärkt sig.

– Alla skolor har inte lika stora resurser, men kan göra riktigt bra grejer ändå. Det finns de som jobbar stenhårt för en mer jämställd bransch genom att locka fler tjejer till yrket, eller skolor som samverkar med näringslivet på ett innovativt sätt, säger Lasse Holm.

Viktiga kriterier

Nomineringen till Årets Transportskola 2019 är öppen fram till 24 augusti. Föräldrar, elever, åkare eller skolledare – vem som helst kan nominera en skola, men det finns vissa kriterier som TYA tittar på.

– Det viktigaste kriteriet är nytänkande idéer som förbättrar anställningsbarhet, säkerhet och utbildningskvalitet. Även idéer som förbättrar branschkontakter och rekrytering till utbildningen rankas högt, säger Lasse Holm.

Juryn väljer sedan ut åtta finalister och konkurrensen är stenhård. Vem som vinner avslöjas under konferensen Transportkompetens den 2-3 oktober i år.

– Det blir bara svårare och svårare att utse en vinnare, eftersom många skolor håller så hög kvalitet i dag, konstaterar Lasse Holm.

Text: Malin Dahlberg


Nominera till Årets Transportskola

Tidigare vinnare

2018 Björknäsgymnasiet, Boden
2017 Vretagymnasiet, Linköping
2016 Jämtlands Gymnasium, Östersund
2015 Viskastrandgymnasiet, Borås

Om Årets Transportskola

Årets Transportskola delas ut till Anders Jonzons minne. Anders Jonzon jobbade på TYA och vigde sitt arbetsliv åt att skapa hög kvalitet på gymnasiets transportutbildningar. Syftet med utmärkelsen är att uppmuntra skolor att ständigt öka kompetensen hos blivande lastbilsförare.

Priset delas ut under den årliga konferensen Transportkompetens och består av ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor sponsrat av Länsförsäkringar. De skolor som tilldelats utmärkelsen Årets Transportskola 2018 och 2019 vinner dessutom varsin friplats för en elev att tävla på Yrkes-SM i Helsingborg 2020.

Dela: