Publicerad: 3 maj, 2019, kl. 13:37

57 nya miljoner till förarutbildningar

Regeringen har meddelat att de skjuter till ytterligare 57 miljoner kronor till förarutbildningar (buss/lastbil) på Komvux. Det är kommunerna som har möjlighet att söka dessa medel och efterfrågan har varit stor. Inför 2019 eftersöktes 38 miljoner kronor mer än vad som tilldelades.

– Detta är ett mycket bra tillskott och bra för alla som vill förverkliga sin dröm att utbilda sig till lastbilsförare, säger Lasse Holm på TYA.
– Regeringen har förstått att de som utbildar sig till lastbilsförare får jobb.

TYA uppmanar nu alla som vill utbilda sig till lastbilsförare att kontakta sin kommuns Komvux.
– Kommunerna runt om i landet känner av söktrycket då många vill utbilda sig till lastbilsförare och vet att nästan alla får jobb direkt efter utbildning. För att komma i utbildning är det bästa sättet att kontakta Komvux i hemkommunen, fortsätter Lasse Holm.

Efterfrågan på förare är stor. TYAs mätning, Trendindikatorn, visar att åkerierna skulle anställa upp emot 7 000 nya förare under kommande 12 månader. TYAs långsiktiga bedömning är att det kommer behövas 50 000 nya förare de närmaste tio åren.

Lasse Holm avslutar:
– Alla som utbildar sig har rätt att bli välutbildade, säkra och anställningsbara. Vi vill att kommunerna använder sig av de gymnasiala transportutbildningarna. De har vanligtvis god kvalitet på sin utbildning. Vi vill inte att utbildningarna hamnar ”ute på stan”. Det har visat sig att kvaliteten många gånger har blivit lidande då.

  • Bidrag för Gods1 (C-körkort) 69 000 kr.
  • Bidrag för Gods2 (C/CE-körkort) 95 000 kr.
  • Bidraget söks och fördelas av Skolverket.
Dela: