Transportkompetens

Transportkompetens 2018
den 3 – 4 oktober

Välkommen att anmäla dig till årets mest lärorika forum!

För tredje gången arrangerar TYA konferensen Transportkompetens.
Efter förra årets succé siktar vi mot att du som deltagare ska få än mer kunskap och inspiration.

Den 3-4 oktober kastar M/S Cinderella loss och ombord erbjuder vi lärorika diskussioner, seminarier, nya kontakter och mycket annat.

Lapp på luckan!

Transportkompetens 2018 är nu fullbokad och anmälan stängd för denna gång.

Om du vill stå med på en reservlista så kan du skicka ett e-postmeddelande till jessica.svedentoft@tya.se.

Seminarierna är till stor del valbara och uppdelade i 50-minuterspass för att du ska kunna skräddarsy det program som passar dig bäst. Ämnena varierar stort, några exempel är ny teknik, APL och coachning av elever.

TYA arrangerar Transportkompetens för transportlärare, skolledare och gymnasieskolornas ämneslärare. Andra intresserade som fordonslärare och studie- och yrkesvägledare är naturligtvis varmt välkomna. Kort och gott alla som är intresserade av att utveckla förarutbildningen och sig själv.

TYAs mål är du lämnar konferensen uppfylld av ny kunskap, kontakter och inspiration.

Varmt välkommen till Transportkompetens!

Gästföreläsare på Transportkompetens 2018

Jan Strandhede - Volvo Lastvagnar

Jan Strandhede inledningstalar om Volvos arbete med att utveckla morgondagens lastbilar och vad Volvo ser som den stora utmaningen ett antal år framöver.

Bild på Jonas Eriksson

Jonas Eriksson - Internationell fotbollsdomare

Entreprenörskap, ledarskap i näringslivet och ledarskap i pressade situationer. Jonas Eriksson är trots allt mest känd som internationell fotbollsdomare.

Ing-Marie Persson - Sweden Chimpanzee Trust

Min håriga familj - Ing-Marie Persson har ett särskilt gott öga till schimpanser och deras utsatta situation i världen.

Sessionprogram för Transportkompetens 2018

Du väljer valbara sessions i anmälningsformuläret längst ner på denna sida.

Obs: Programmet är preliminärt och kan komma att förändras något.

Sessions A

Session 1: Hur morgondagens automation kommer att påverka lastbilsföraryrket. Jan Strandhede Volvo Lastvagnar AB (Ej valbar)

Jan Strandhede inledningstalar om Volvo Lastvagnars arbete med de tekniska utmaningar som finns för att utveckla morgondagens lastbilar och hur det kan påverka lastbilsföraryrket.


Session 1: Entreprenörskap, ledarskap i näringslivet och ledarskap i pressade situationer. Fotbollsdomare Jonas Eriksson (Ej valbar)

Under föreläsningen tar Jonas er med till en värld där möten med de stora stjärnorna är vardag, där alla beslut granskas i detalj, där pressen är enorm och där ett enda misstag kan avsluta karriären.

Jonas berättar historien om varför han valde att skaffa sig det han beskriver som ”världens svåraste jobb”, trots att han egentligen inte behöver jobba mer i hela sitt liv.

Hur man klarar av att ta beslut under extrem stress, samt hur han får superstjärnorna på planen att se honom som den naturliga ledaren.


Session 2: APL- utveckling 4.0 (Ej valbar)
Vi bygger om passet i grunden och träffas alla i Melody våning 7 på Cinderella och där vi jobbar med den viktiga APL-frågan på ett kul sätt.


Session A är valbara under morgonen den 4/10 kl. 08.30 – 09.20.

Session AS3: Vad är det som hänt när en arbetssökande blir en medarbetare? (Valbar)
TYA har bjudit in två representanter som är arbetsgivare (Åkare) för att få höra deras syn på vilken kompetens och kanske personlighet som de önskar från personer som söker arbete hos dem. (Föredragshållare ej spikat).


Session AS4: Transportinriktningen på programmet in i framtiden. Magnus Carlsson Skolverket. (Valbar)

Vi gnuggar kristallkulan tillsammans med Magnus Carlsson och försöker titta in i framtiden. Hur kan den påverka utbildningen utifrån ett skolverksperspektiv? Var tar politikernas förslag vägen? Förändras transportinriktningen på gymnasiet och om det gör det på vilket sätt då? Förändras lärarrollen?


Session AS5: Årets Transportskola 2017 Helena Jaeger och Sandra Petersson, Vretagymnasiet (Valbar)
Vretagymnasiet fick utmärkelsen Årets Transportskola 2017. Helena och Sandra kommer tillsammans berätta om varför de tror att de fick utmärkelsen och vad som hände sen.


Session AS6: Hur jobbar Däckbranschen med säkerhet och hållbarhet? Fredrik Ardefors, DRF (Valbar)
Fredrik Ardefors DRF kommer att berätta för de som väljer det här passet vikten av att använda rätt däck och hur det påverkar säkerheten och bränsleekonomin.

Sessions B

Session B är valbara under förmiddagen den 4/10 kl. 09.40 – 10.30.

Session BS7: TYA-projekt om mångfald/jämställdhet i APL. Åsa Backman, TYA. (Valbar)

I denna minikonferens i två delar diskuteras TYAs arbete med ett könsneutralt arbetssätt speciellt inriktat inom arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Mycket fokus är på hur flickor/kvinnor tas emot i sitt arbetsförlagda lärande. Det framkom bl.a. i TYAs rapport ”APL-is da shit” att det finns arbete att göra. Åsa är ansvarig men TYA har kopplat in ”genderspecialister” som kommer att närvara under sessionen.

Sessionen vänder sig främst till skolpersonal som berörs av ämnet ex. skolledare men givetvis är alla deltagare välkomna.

I minikonferensen del 1 ingår bl.a. följande:

  • TYAs projekt presenteras
  • Hur ser det ut? Analys av enkät
  • Inbjuden föredragshållare presenterar ämnet
  • Förslag på styrande dokument
  • Inbjuden föredragshållare beskriver genusarbete/metodik
  • Personal från ett åkeri berättar om sitt arbete för ett könsneutralt förhållningssätt.
  • Material som TYA tar fram i projektet beskrivs

(Är du intresserad av del två av konferensen så väljer du CS12 också.)


Session BS8: Länsförsäkringar utvecklar samarbetet med transportskolorna Christer Johansson och Anders Wallstenius, Länsförsäkringar (Valbar)

Tillsammans ger vi nycklarna till skadeförebyggande åtgärder för att få ner skadorna på våra vägar! Vi vill öka kunskapen om risker/skador och försäkringar!


Session BS9: Anpassning och tolkning av de nya lastsäkringsföreskrifter som nyligen kom från EU. Stefan Reimers, TYA (Valbar)
Stefan tar med oss på den underbara resan genom EU-föreskrifter och tolkningar av hur spännband verkligen ska användas.


Session BS10: Vuxenutbildning Det utökade uppdraget David Lundgren, Skolverket (Valbar)
David förklarar det utökade uppdraget och hur det kan påverka gymnasieskolan speciellt de som redan kombinerar gymnasieskolan med vuxenutbildning.


Session BS11: Sömnforskning och trötthet. Anna Anund, VTI (Valbar)
Forskaren Anna Anund doktorerade 2009 med avhandlingen Sleepiness at the wheel. Avhandlingens kappa finns översatt till svenska och har rubriken Trötthet i samband med bilkörning. Sen dess har Anna forskat vidare i ämnet och som hon kommer att berätta mer om.

Sessions C

Session C är valbara under förmiddagen den 4/10 kl. 10.50 – 11.40.

Session CS12: TYA-projekt om mångfald/jämställdhet i APL Åsa Backman, TYA del 2. (Valbar)

I denna minikonferens i två delar diskuteras TYAs arbete med ett könsneutralt arbetssätt speciellt inriktat inom arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Mycket fokus är på hur flickor/kvinnor tas emot i sitt arbetsförlagda lärande. Det framkom i TYA rapport ”APL-is da shit” att det finns arbete att göra. Åsa är ansvarig men TYA har kopplat in ”genderspecialister” som kommer att närvara under sessionen.

Sessionen vänder sig främst till skolpersonal som berörs av ämnet ex. skolledare men givetvis är alla deltagare välkomna.


Session CS13: Bli marknadsföringsexpert 3.0 Lasse Holm ansvarig (Valbar)
Passet är under planering men avsikten med sessionen är att skolorna ska gå vidare på sin marknadsföringsresa och hur de på egen hand kan optimera rekrytering av elever till sina program.


Session CS14: Stödmaterialet 3.0 Magnus Janzén Transportstyrelsen och Magnus Carlsson, Skolverket. (Valbar)

Stödmaterialet har nu kommit ut som en 3.0 version där vissa punkter tidigare var under diskussion. Nu är flera punkter förtydligade ytterligare.

Sessionen vänder sig till främst till lärare som låter eleverna övningsköra/körträna realistiskt.


Session Session CS15: Framtidsspaningar och samtidsanalys om yrkesutbildningar i Sverige Troed Troedson (Valbar)

Föreläsningarna med Troed Troedson pendlar fram och tillbaka mellan teman såsom framtid, utveckling, organisationer, offentliga verksamheter, middagsbordet, den lilla människan, storsamhället, telekomvärlden etc. och hur allt – ALLT – hänger samman och är sammankopplat.

Troed Troedson är samhälls- och framtidsanalytiker, känd för sin kunskap om organisationsutveckling. Sedan slutet på 1990-talet har han tagit fram analysmodeller och framtidsscenarier för organisationer och stora företag


Session 15. Ing-Marie Persson – Min håriga familj (Ej valbar)

Schimpansen är vår allra närmaste släkting. De känner sorg, ilska och glädje precis som vi. Vi borde kanske stanna upp ibland och fundera på om vi inte har ett och annat att lära av våra håriga släktingar.

Ing-Marie Persson har ett särskilt gott öga till schimpanser och deras utsatta situation i världen. Tillsammans med flera internationella organisationer kämpar hon för deras överlevnad. Hon har också blivit fullvärdig medlem av en schimpansflock.

Anmäl dig till Transportkompetens här

Nu är konferensen fullbokad för denna gång och anmälan därmed stängd.

Kontaktperson

Micaela Roslund

Projektledare

08-734 52 86

070-734 50 16

micaela.roslund@tya.se