Transportkompetens 2019

Välkommen till fjärde upplagan av Transportkompetens

Nytt för i år är att vi 2-3 oktober ses i Göteborg, på Quality Hotel 11. Där spanar vi under två dagars seminarier på framtidens transportbransch och diskuterar vad den kan komma att innebära för både vår miljö och samhällets hållbarhet.

Är du transportlärare, skolledare eller ämneslärare på en gymnasieskola är det här något för dig men även andra intresserade fordonslärare eller studie- och yrkesvägledare är naturligtvis varmt välkomna. För dig som är truck-/ maskininstruktör och arbetar på en skola som har avtal med TYA räknas konferensen som en del av din vidareutbildning.

Programmet är lika intressant som fullspäckat och erbjuder många lärorika diskussioner, seminarier, nya och värdefulla kontakter samt mycket, mycket annat.

Ledorden för konferensen är inspiration, kunskap och nätverkande och vår ambition är att göra årets Transportkompetens till den bästa någonsin.

Seminarierna är till stor del valbara och uppdelade i 60 minuters pass. Du skräddarsyr ditt eget program under de olika blocken genom att välja de ämnen som passar just dig. Det finns mycket att välja mellan men fokus i år ligger på framtid, miljö och hållbarhet.

Anmälan

I år har du även möjlighet att delta som dagdeltagare, det vill säga du ordnar själv ditt boende och din middag på kvällen.

Vi har tre block av valbara seminarier och du väljer själv vilka delar av programmet du deltar i. Ange i din anmälan de seminarier för varje block du vill vara med på. Vi vill också gärna veta vad du vill diskutera med dina kollegor under Diskussionsforum på onsdag eftermiddag. Lämna dina önskemål i anmälan eller maila dem till lasse.holm@tya.se direkt.

Antalet deltagare är begränsat till 200 personer.

Sista anmälningsdag är 16 september.

Kostnader

SEK ex. moms:

Anmälningsavgift: 500
Konferenspaket: 1.112
Enkelrum: 1.205
Del i dubbelrum: 648

Moderator

Sofie Lundmark
Frilansande skribent, radioreporter och kartläsare i rally.

Sofie började sin karriär som chaufför på åkeri och har sedan 2009 tävlat i rally-SM. Idag kombinerar hon kartläsningen med med ett arbete som  radioreporter från större rallytävlingar. Dessutom har gör hon motorreportage bland annat för P4 Gävleborg och hon  har varit med och livesänt webb-TV när världens första elväg för tung transport invigdes på E16.

 

 

SNABBFAKTA

Var: Quality Hotel 11, Maskingatan 11, 417 64, Göteborg

När: 2-3 oktober 2019

Hur: Onsdag 2 oktober – registrering från 10.30. Program 13-17.30

Torsdag 3 oktober – program 8.30-16.00

 

Inspiration – Kunskap – Nätverkande

Gästföreläsare

Mats Grundius, VD, DB Schenker AB

Vad ser DB Schenker AB som sina största utmaningar de närmaste 10 åren? Och hur ser de på utvecklingen av föraryrket och vad har de för krav på framtida förare? Mats Grundius ger oss också synen på hur företaget ser på transportskolornas roll idag och i framtiden och vilka förväntningar det innebär på både förare och utbildare.

 

Mattias Goldmann, Chief Sustainability Officer på Sweco

Mattias Goldmann fokuserar på möjligheter och relaterar till åhörarnas verklighet. Hösten 2017 dubbades Mattias till riddare för sitt klimatarbete av franska regeringen och våren 2018 toppade han Retrievers lista över synlighet i klimatfrågan bland icke-politiskt anknutna.

 

 

Linus Holmgren, VD, föreläsare och employer brandingstrateg, Talent Talk

Linus Holmgren från Talent Talk berättar om TYAs pågående arbete med att marknadsföra lastbilsföraryrket som ett attraktivt yrkesval, för både unga och äldre. Han berättar om insikter från det genomförda researcharbetet, vad som gör att lastbilschaufförer trivs i sitt jobb, och hur åkeribranschen framöver kan utvecklas till att både bli mer attraktiv och mer välkänd.

 

Gunnar Söderström, Coach

Våga vara så bra du kan – just där, just då.

Hur mycket påverkar vi varandra och vad vi kan göra för att skapa en bättre känsla både på jobbet och i vardagen? Kraften att nå dit du vill finns redan inom dig – det som är avgörande är hur du förhåller dig till uppgiften.

 

Program 2019

Onsdag 2 oktober

10.30 Registreringen öppnar, kaffe finns i Teaterfoajén

12-13 Lunch – Teaterfoajén

13-16 Teatern

  • Välkommen till Transportkompetens, Sofie Lundmark
  • Mats Grundius, VD, DB Schenker AB
  • Inför utdelningen av Årets Transportskola
  • Transportstafetten
  • Mattias Goldmann, Chief Sustainability Officer på Sweco

16-16.30 Kaffe – Teaterfoajén

16.30-17.30 Diskussionsforum med brännheta frågor – Teaterfoajén

19.00-22 Middag – Eriksbergshallen (intill hotellet), ingång Norra

  • Underhållning av Sisters of Soul
  • Utdelning av utmärkelsen Årets Transportskola

Torsdag 3 oktober

8.30-12 Eriksbergshallen – konferensen

Du väljer bland de olika seminarierna i varje block. Blir det för få eller för många anmälningar till ett seminarium kan du bli flyttad till ett annat. OBS! Programmet är preliminärt och kan komma att förändras något.

8.30-9.30 BLOCK A, seminarium 3-7

S3 – Tycker du simulatorer är skit – kom inte hit! – Andreas Lind, Skillster AB

Vi bjuder in till ett öppet samtal där vi utreder frågor som – vad, hur och viktigast av allt varför, när det gäller dagens och framtidens simulatorer.

S4- Yrkesförare – ett riskfyllt yrke

Vid en svår trafikolycka var Nicklas Jansson med och rädda livet på en kollega. Nicklas driver ett åkeri och kör dagligen lastbil. Hör hans mycket gripande historia om händelsen, hans agerande vid olycksplatsen och hur han är mentalt förberedd.
Nicklas Jansson har tilldelats Aftonbladets pris Vardagshjälte för sin insats. Han har även tilldelats priset Årets Östgöte.

S5 – Årets Transportskola 2018 – Bo-Göran Löfgren och  Monica Silverplats-Skytt, Björknäsgymnasiet

Vägen fram till att bli Årets Transportskola. Resan började redan 2013 och vi kom i mål 2018. Nu måste vi bibehålla men kanske främst utveckla den kompetens som vi tillgodogjort oss under arbetets gång. Vi satsar stort på APL och dess utveckling.

S6 – Hur ökar vi yrkesutbildningens attraktionskraft och kvalité? – Pontus Slättman, World Skills Sweden

För att Sverige ska rulla måste det finnas kompetenta medarbetare att anställa. WorldSkills Sweden och yrkespartners insatser går att använda i större utsträckning på skolor för att inspirera fler. Få inspiration och tips om hur du som skola, lärare eller region kan ta del av material och satsningar.

S7 – Regelefterlevnad och sociala villkor inom yrkestrafiken – Mikael Kyller, Transportstyrelsen

Hur väl följer svenska och utländska lastbilsförare och åkerier de regler som finns inom yrkestrafikområdet? Är svenska fordon i bättre skick än utländska, eller är utländska förare sämre på att följa regler om kör- och vilotider? Det är några av de frågor vi tittar på i de tillståndsmätningar som Transportstyrelsen genomför vart tredje år tillsammans med Polisen i hela landet. Mikael talar också lite om en undersökning som genomförts bland svenska och utländska lastbilsförare om deras sociala villkor.

9.40-10.40 BLOCK B, seminarium 8-12

S8 – Verktygslåda för jämställdhetsarbete – Åsa Backman, TYA

Transportbranschen ska vara schysst för alla men att arbeta med jämställdhet och jämlikhet inom APL är inte helt enkelt. TYA har tagit fram ett stöd i form av en verktygslåda till våra anslutna APL företag och Transportskolor. Vi förevisar och delar ut verktygslådan.

S9 – Att bli förarprövare/ Förarprövarutbildningen – Sandra Petersson, Trafikverksskolan

Det råder stor brist på förarprövare i gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning. Vad krävs för att kunna arbeta och verka som förarprövare? Vilka kriterier måste vara uppfyllda för att antas till utbildningen? Vad ingår i förarprövarutbildningen och hur ser upplägget av denna ut? Sandra talar också om kommande förändringar inför den nya gemensamma utbildningen tillsammans med Trafikverket och Försvarsmakten.

S10 – Anpassning och tolkning av nya lastsäkringsföreskrifter – Stefan Reimers, TYA

I samband med de nya lastsäkringsreglerna inom EU har branschen tagit fram en norm för hur man lastsäkrar i praktiken. På sessionen får du praktiska tips på hur du tillämpar branschnormen.

S11 – RideSafe – trafiksäkerhet i fordon – Christer Johansson och Johan Dufva, Länsförsäkringar

Vad är det för risker vi ser i trafiken? Varför ökar dödsantalet och varför sker olyckor i okomplicerade trafikmiljöer? Länsförsäkringar berättar vad som händer i dagens trafik. Vi håller en workshop på en eventuell lösning av problemet och presenterar även en produkt som vi erbjuder.

S12 – Hur skall vi förbereda yrkesförare för framtiden? – Andréas Silfverberg, StageIT

Kommer yrkesförarens roll se annorlunda 2035, om framtidens lastbil klarar sig utan förare? FutureDRV är ett forskningsprojekt som tittar på hur utbildningsbehov och utbildningsverktyg kommer att behöva utvecklas med den tekniska utvecklingen.

10.40-11 Fika – konferensen

11-12 BLOCK C, seminarium 13-17

S13 – Hur trafikpolisen kontrollerar yrkestrafiken – Sören Johansson, Polisen

Trafikpolisens arbete vid kontroll av yrkestrafiken består av flera olika delar. Sören belyser hur och vilka delar kontrollerna består av för att skapa förståelse för arbetet hos dem som jobbar med och i yrkestrafiken.

S14 –  Skola och näringsliv i samverkan – på ett nytt sätt – Peter Lundberg och Elaine Staaf, Västermalms gymnasium

Med fokus på förarbrist startades en grupp bestående av näringsliv, skola och branschföreträdare.

S15 – Myndigheternas Stödmaterial 3.0 – Sandra Petersson, Vreta Utbildningscentrum

Transportstyrelsen och Skolverket har fortsatt att utveckla stödmaterialet för transportskolor och kommunal vuxenutbildning. Stödmaterialet ger god vägledning att hantera många utmaningar i utbildningen.

S16 – Drogernas negativa utveckling i Sverige – Kent Pettersson, KP Utbildning

Vilka droger möter våra ungdomar därute i samhället och på våra skolor idag? Vilka konsekvenser kan droganvändandet få bland exempelvis blivande yrkeschaufförer?

S17 – Visualisera elevers progression – Ellinor Sandström och Niklas Johansson, Viskastrandsgymnasiet

Elevernas kunskapsutveckling är beroende av om de får möjlighet att se samband. Skolan ska ge eleverna möjligheter att få överblick och sammanhang. Eleverna ska få möjlighet att reflektera över sina erfarenheter och tillämpa sina kunskaper. (Läroplan gymnasieskolan). Den röda tråden i vår utbildning är att alla övningar bygger på varandra och det finns ett tydligt syfte och mål. Vi har strukturerat och digitaliserat elevernas kunskapsutveckling så att både lärare och elever vet var de befinner sig och vad de ska göra i nästa steg.

12-13 Lunch – Eriksbergshallen, ingång Södra

13-16 Teatern

  • Linus Holmgren, VD Talent Talk
  • Gunnar Söderström, coach
  • Avslutning – Sofie Lundmark och Lasse Holm

Anmälan till Transportkompetens - före 16 september

Antalet deltagare är begränsat till 200 personer.

Har du frågor kring det praktiska?
Tveka inte att kontakta oss!

camilla.karlsson@tya.se
08-734 52 46

syrene.falck@tya.se
08-734 52 30

Anmäl dig här

Kontaktperson

Lasse Holm

Projektledare

08-734 52 31

lasse.holm@tya.se

Dela