WorldSkills

David är redo för World Skills

David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019.

Som flygmekaniker eller flygtekniker är det ofta stora flygplan som man servar men i David Peterssons fall är det helikoptrar som gäller:

– Jag lagar och underhåller helikoptrar så att de är säkra och kan flyga. Min arbetsgivare är HeliScan AS i Norge men jag bor i Östersund och är ursprungligen från Kalmar.

David studerade till flygmekaniker på gymnasiet och sedan till helikoptertekniker på yrkeshögskolan, båda utbildningarna hos Aviation Technical Training i Linköping.

Vad var det som gjorde att du valde den här yrkesinriktningen?

– Intresset fanns där redan när jag var liten. Min pappa har alltid hållit på och skruvat och hans pappa innan det. Jag och mina två bröder höll ofta på och mekade med båtar eller mopeder när vi var små.

Vi önskar David ett stort ”lycka till” i Kazan!

WorldSkills som är världens största tävling under 2019 äger rum i Kazan, Ryssland i augusti. Det är en imponerande tävling som kommer att äga rum under fyra dagar. Totalt är det 56 olika yrken som är med och tävlar, sammanlagt 1 360 tävlande med nästan lika många experter. Räknar man ihop tävlande, experter och övriga så kommer det röra sig om sammanlagt 3 500 personer som på ett eller annat sätt är med.

”WorldSkills mäter excellens, firar mästare och uppmuntrar hundratusentals ungdomar att förvandla sin passion till ett yrke.”

Tävlingen arrangeras vartannat år och i år har Sverige har drygt 30 tävlande med i tävlingen.

Länk till WorldSkills webbsida

Dela