Publicerad: 26 april, 2018, kl. 14:45

Vem blir Sveriges bästa unga yrkesförare?

Nu är det snart dags för Yrkes-SM för unga yrkesförare i Uppsala. Det är sammanlagt tio unga yrkesförare som, 25 – 27 april, gör upp om titeln ”Sveriges bästa unga yrkesförare”. De som tävlar kommer från Moskosel i norr till Tomelilla i söder och har blivit uttagna via lokala kvaltävlingar under 2016 och 2017.

Det är på Gränby sportfält i Uppsala som ca 200 ungdomar tävlar i ett femtiotal olika yrken. Man räknar också med ca 25 000 besökare under tävlingsdagarna. Det är World Skills Sweden som arrangerar Yrkes-SM och TYA har hand om yrkesförartävlingen.

– Samtliga tio deltagare har nu laddat och förberett sig inför Yrkes-SM på olika sätt och efter bästa förmåga. Det är första gången dessa motiverade ungdomar tävlar i ett SM. En kul och spännande upplevelse, där de ser fram emot att få använda och visa upp sina yrkeskunskaper, säger Sara Blomgren på TYA som är ansvarig för yrkesförartävlingen.

De tio tävlingsdeltagarna har vunnit varsin regional kvaltävling under 2016 och 2017 och har därmed i hård konkurrens förtjänat startplatsen. Deltagarna i Yrkes-SM måste som yrkesförare kunna uppvisa ett brett kunskapsregister för att lyckas. Här tävlar man i manöverkörning med lastbil och truck, lastning och lossning av gods samt fordonskännedom.

Ambitionen är att tävlingsmomenten ska spegla en yrkesförares vardag och att det ska vara publikvänligt.

Dela: