Årets Transportskola

Utmärkelsen Årets Transportskola delas ut en gång per år till en skola som har utmärkt sig under året. Syftet med utmärkelsen är att uppmuntra skolor att ständigt öka kompetensen hos blivande unga lastbilsförare genom att visa på goda exempel och uppmuntra till samverkan mellan skolorna.

En viktig del i utbildningen är samarbetet mellan elev, skola och APL-företag. Förutom elever kan åkeri, skolledare, föräldrar och andra intressenter nominera. Känner du till en skola som har utmärkt sig under året? Hjälp oss att lyfta goda exempel genom att nominera nedan.

Tegelbruksskolan är Årets Transportskola 2019

Tegelbruksskolan blev Årets Transportskola 2019

Tegelbruksskolan i skånska Klippan har en av de största transportutbildningarna i Sverige, och även en av de bästa. Nu får skolan TYAs prestigefyllda utmärkelse Årets Transportskola 2019. Priset delas ut för femte året i rad av Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd för att uppmuntra de gymnasiala transportutbildningar som verkligen gör skillnad. Under den nationella konferensen Transportkompetens i Göteborg 2 oktober fick Tegelbruksskolans biträdande rektor Johan Jönsson komma upp på scenen och ta emot diplomet och en check på 10 000 kronor från Länsförsäkringar.
– Jag är väldigt glad, både för vår och elevernas skull. Det speglar det hårda arbete vi gjort de sista åren för att öka antalet elever och behålla kvaliteten, säger Johan Jönsson.

Eleven i centrum
Tegelbruksskolan har hela 200 elever på fordons- och transportutbildningen och är en av endast två skolor i Sverige som kan erbjuda inriktningen flygplanstekniker. Skolan får priset med motiveringen:
”En av landets största skolor som på kort tid dubblat antalet transportelever med bibehållen kvalitet. Förutom bra ledarskap har personalen mycket god kompetens och ett brinnande engagemang. Här möter man varje elev utifrån individnivå och utvecklar dem därifrån vilket gör att nästan alla elever går ut med fullständiga betyg och behörigheter.”
– Vårt motto är ”eleven i centrum”. Vi har också satsat mycket på att få till en bra mix av trafiklärare och förare från branschen, berättar Johan Jönsson.

Goda exempel
Enligt Lasse Holm, projektledare på TYA, delas Årets Transportskola ut av tre anledningar.
– Dels för att fånga upp nya idéer och lyfta fram goda exempel, dels för att uppmärksamma lastbilsföraryrket, utbildningarna och transportbranschen i stort. Ett stort grattis till Tegelbruksskolan, säger Lasse Holm.

Om Årets Transportskola

Många gymnasieskolor med inriktning transport gör stora insatser för att rekrytera elever och säkerställa att de går ut med bra resultat. Skolorna utvecklar ofta egna idéer för att eleverna ska bli välutbildade, säkra och anställningsbara lastbilsförare.

Det vill TYA uppmärksamma med utmärkelsen Årets Transportskola – till Anders Jonzons minne.

Bra idéer behöver ej vara stora

Det viktigaste kriteriet är nytänkande idéer som förbättrar anställningsbarhet, säkerhet och utbildningskvalitet. Även idéer som förbättrar branschkontakter och till rekrytering till utbildningen rankas högt. Idéerna måste vara bra men behöver inte vara stora. Utmärkelsen består av ett diplom som delas ut till en skola varje år, och äran i att vara en förebild för andra skolor Bara en skola per år kan få utmärkelsen och konkurrensen är hård.

Friplats på Yrkes-SM

De skolor som tilldelats utmärkelsen Årets Transportskola 2020 och 2021 har en varsin friplats för en elev vardera att tävla på Yrkes-SM i Växjö 2022.

Nominera en skola!

Med detta sagt vill vi uppmuntra alla som känner till en riktigt bra skola – till exempel sin egen – att nominera den!

På konferensen Transportkompetens tillkännages vilken skola som får den hett eftertraktade utmärkelsen Årets Transportskola – till Anders Jonzons minne.

Anders Jonzon jobbade på TYA och vigde sitt arbetsliv åt att skapa hög kvalitet på gymnasiets transportutbildningar. Utmärkelsen Årets Transportskola går till en skola som jobbar i hans anda. Utmärkelsen Årets Transportskola sker i samverkan med Länsförsäkringar.

Tidigare vinnare

2018: Björknäsgymnasiet, Boden

”Man känner en enorm stolthet”

Läs mer

2017: Vretagymnasiet, Linköping

”Vi har dubblat elevantalet”

Läs mer

2016: Jämtlands Gymnasium, Östersund

”Samarbetet med branschen är vår styrka”

Läs mer

2015: Viskastrands-gymnasiet, Borås

”Det är viktigt att dela med sig”

Läs mer

"Det blir bara svårare och svårare att utse en vinnare, eftersom många skolor håller så hög kvalitet i dag"

Läs intervjun med Lasse Holm, projektledare på TYA.

Läs nyheten

Nominera till Årets Transportskola 2019

Här lämnar du ditt namn och e-post, skolan du nominerar och eventuellt en motivering. Tack för ditt bidrag!

Webbplatsen är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.

Kontaktperson

Lasse Holm

Projektledare

08-734 52 31

lasse.holm@tya.se

Dela