TYA är transportbranschens egen utbildningsarrangör. Vi anordnar branschanpassade kurser inom flera områden för skilda personalkategorier.
Vårt mål är att kurserna ska ge stöd för företagens arbetsmiljöarbete, öka personalens yrkeskompetens och underlätta lärandet inom företagen. TYA erbjuder kurser som är avgiftsfria eller subventionerade till anställda på TYA-anslutna företag. På vissa kurser kan även personal från företag som inte är anslutna till TYA delta i mån av plats och till ordinarie pris. Vi strävar efter att fördela platserna till våra kurser jämnt mellan våra anslutna företag. Det innebär att när anmälningstiden har gått ut går vi igenom anmälningarna och fördelar platserna.
TYA erbjuder inga YKB-kurser. Kursen YKB Hamn finns dock fortfarande för företag som är anslutna till Hamn- och stuveriskolan.
TYAs kurskalendarium
Här hittar du våra kurser samlade per kvartal i pdf-format.
Kurser i fokus
Prenumerera på vårt nyhetsbrev Kurser i fokus. Där presenterar vi kursledare, intervjuar företag och kursdeltagare för att ge en djupare bild av kurserna och hur de kan göra nytta för våra anslutna företag.
Kursutbud
-
APL-handledare Steg 1
Kursen är det första steget mot att bli certifierad APL-handledare. Här får du lära dig hur du tar emot, bemöter och handleder APL-elever på arbetsplatsen på bästa sätt. En kunnig och trygg APL-handledare kan göra skillnad.
-
APL-handledare Steg 2
Kursen är det andra och sista steget mot att bli certifierad APL-handledare. Här får du fördjupa och bredda dina kunskaper inom handledarskap.
-
Arbeta säkert med liftdumper (e-learning)
För att få manövrera lyften på en liftdumper måste föraren ha dokumenterade kunskaper för säker användning och arbetsgivarens skriftliga tillstånd (AFS 2006:6).
-
Arbetsmiljö för alla
Alla arbetstagare har ett arbetsmiljöansvar. Här får deltagarna en introduktion i arbetsmiljöfrågor och kännedom om arbetstagarens roll och ansvar i arbetsmiljöfrågor.
-
Arbetsmiljö för alla inriktning säljare
En kurs för säljare av transporter på miljöföretag eller åkerier. En säljare påverkar både företagets förtjänst och arbetsmiljön för de som ska utföra de sålda uppdragen. Att tänka på arbetsmiljön direkt och samverka med skyddsombuden kan spara både tid och pengar för företaget. Kursen är företagsförlagd.
-
Assistans av flygpassagerare med rörelsenedsättning
Kursen ger dig som jobbar på en flygplats praktiska och teoretiska kunskaper i hur du kan bemöta och hjälpa en flygpassagerare med rörelsenedsättning.
-
Att leda och övervaka truckarbete
Leder du och övervakar truckarbete? Denna kurs ger dig stöd i ditt arbete.
-
Att skapa en välmående arbetsplats
Lär dig hur du stimulerar en god och hälsosam organisatorisk och social arbetsmiljö.
-
Bakgavellyft (e-learning)
E-learning som gör det möjligt att dokumentera dina teoretiska kunskaper. Kursen vänder sig i första hand till dig som har praktisk erfarenhet av arbete med bakgavellyft.
-
Brandfarlig vara, Bensinstation (e-learning)
Arbeta säkert på din bensinstation!
-
Bärgningsteknik
Behöver du grundläggande kunskaper för bärgningsarbete? Då är kursen lämplig för dig.
-
Depåteknikerutbildning
Arbetar du som depåtekniker? Då är denna kurs inte bara intressant och nyttig utan även obligatorisk för dig.
-
Det viktiga och ärliga samtalet
Den här kursen ger arbetsledare och skyddsombud förutsättningar att ta det viktiga samtalet om det finns en oro för att en medarbetare har alkohol- eller drogproblem.
-
Din och andras arbetsmiljö, ditt ansvar
Kursen är till för hela arbetsplatsen för att skapa en gemensam plattform för arbetsmiljöarbetet. Kursdagen utarbetas och genomförs tillsammans med kursledare och företaget.
-
Din stress och andras
Den här kursen ger en fördjupad insikt i vad stress är och hur den påverkar oss, både på individ- och organisationsnivå. Deltagarna får strategier för hur man som arbetsledare kan hantera sin egen belastning och förebygga stress på arbetsplatsen.
-
Djurtransporter - en introduktion (e-learning)
Vill du veta mer om djurtransporter eller vill förbereda dig inför en kommande kurs som ger kompetensbevis för att transportera djur? TYAs djurtransporter – en introduktion är en e-learning som tar cirka 45 minuter.
-
Djurtransporter - Fjäderfä
En kurs för dig som ska transportera fjäderfä i en ekonomisk verksamhet. Kursen ger dig de nödvändiga kunskaperna du behöver och avslutas med ett prov. Får du godkänt på provet får du det kompetensbevis som krävs för att transportera fjäderfä. Kursen går på distans.
-
Djurtransporter - Lantbrukets djur
En kurs för dig som ska transportera häst, får, get, nöt och gris i en ekonomisk verksamhet. Kursen ger dig de nödvändiga kunskaperna du behöver och avslutas med ett prov. Får du godkänt på provet får du det kompetensbevis som krävs för att transportera djuren. Kursen går på distans.
-
Däckskolan 0 (e-learning)
E-learning som ger dig en övergripande presentation av arbetet som däckmontör.
-
Däckskolan 1
En grundkurs på två dagar för dig som arbetar med hjul och däck för personbil och lätt lastbil. Du får med dig viktiga kunskaper som gör dig säkrare i ditt yrke.
-
Däckskolan 2
Däckskolan 2 är en fördjupande kurs för dig som ska börja att arbeta med, eller redan arbetar med, hjul och däck inom industri, buss- och lastbilsservice, samt tyngre fordonsservice i stationär verkstadsmiljö.
-
Ergonomi - Distributionsförare (e-learning)
Kurs i belastningsergonomi för dig som arbetar som distributionsförare. Kursen består av två delar, en baskurs och en fördjupningskurs. Du lär dig bland annat om ergonomiska risker och hur du kan arbeta skonsamt med kroppen.
-
Ergonomi - Terminal- och lagerarbetare (e-learning)
Kurs i belastningsergonomi för dig som arbetar som terminal- och lagerarbetare. Kursen består av två delar, en baskurs och en fördjupningskurs. Du lär dig bland annat om ergonomiska risker och hur du kan arbeta skonsamt med kroppen.
-
Ergonomi för däckmontörer (e-learning)
Lär dig hur du arbetar skonsamt med kroppen för att undvika belastningsskador.
-
Ergonomi för flyglastare (e-learning)
Lär dig hur du arbetar skonsamt med kroppen för att undvika belastningsskador.
-
Ergonomi och hälsa
Kursen genomförs på deltagarnas arbetsplats och vi går igenom hur man kan arbeta så skonsamt som möjligt med de förutsättningar som finns där. Vi går också igenom de ergonomiska risker som finns.
-
Ergonomi-Bas (e-learning)
Grundkurs i belastningsergonomi som vänder sig till dig som arbetar i transportbranschen. Du lär dig bland annat om ergonomiska risker och hur du arbetar skonsamt med kroppen.
-
Evakuering från slutna utrymmen i hamnmiljö
Kursen ger deltagaren teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter i att utföra evakuering ur slutna utrymmen.
-
Evakuering Hamnkran
Kursen riktar sig till dig som arbetar som kranförare eller i anslutning till kranar och som behöver teoretisk kunskap och praktiska färdigheter för att klara en evakuering från kranar vid sjukdom eller vid en olycka.
-
Fallskydd
Grundkurs i användandet av personlig fallskyddsutrustning.
-
Farligt gods 2023 ADR 1.3 för hamn (e-learning)
Låt inte det farliga godset bestämma över dig!
-
Farligt gods 2023, 1.3 för delaktiga i ADR transporter (e-learning)
Låt inte det farliga godset bestämma över dig!
-
Förebygga klämskador i miljöbranschen (e-learning)
Inom miljöbranschen sker dagligen mängder av transporter med olika typer av fordon. Det är en viktig och omväxlande bransch men det finns risker att ha koll på. Att falla och klämma sig är den största faran för anställda i branschen.
-
Hamninstruktör del 1
Behöver ni en intern hamninstruktör? Att ha en hamninstruktör i sin hamn är ett sätt att möta upp olika utbildningsbehov i hamnen. Instruktören kan utbilda sina jobbarkompisar där behovet finns och där det krävs.
-
Hamninstruktör del 2
Kursen är dag 4 på grundutbildningen för Hamninstruktörer
-
Hamninstruktörskurs Säkra Lyft
Kursen är till för att utbilda hamninstruktörer. Efter kursen ska instruktören kunna utbilda hamnens egen personal i Säkra Lyft/lastkoppling. Kursen tar upp relevanta händelser från hamnarbete i syfte att skapa säkra arbetssätt.
-
Hamnkran – repetition och säkerhetskontroll UTAN INTYG (e-learning)
En e-learning för dig som vill eller behöver repetera arbetsuppgifter, kontroller och ansvar du har som hamnkranförare.
Denna kursen ger inget intyg. -
Hamnkranförare
För anställda i hamn eller stuveri som jobbar i företag anslutna till TYA.
-
Hamnkranförare (e-learning)
En nyckelroll i hamnen -kurs för hamnkranförare.
-
Hantera och undvika konflikter
Kursen vänder sig till stationspersonal eller tankbilsförare och är en lärarledd halvdagskurs på distans. Vi går igenom säkerhetsaspekter i vardagen och hur man kan göra så att besvärliga situationer inte förvärras.
-
Hot och våld på jobbet
En kurs där deltagarna lär sig om säkerhetsaspekter i vardagen och hur de kan bidra till att besvärliga situationer inte förvärras.
-
ISPS (e-learning)
Grundläggande kurs i ISPS-sjöfartsskydd.
-
Krisstöd
I kursen får deltagarna teoretiska kunskaper och konkreta verktyg för krisberedskap och krisstöd.
-
Lastning och lastsäkring i container (Stuffning)
Kursen behandlar säker och effektiv lastsäkring i container och på containerflak. Kursdeltagarna får med sig kunskap och förståelse för påverkanskrafter, lastsäkringsprinciper och lastsäkringsmetoder. Kursen erbjuds både som fysisk kurs och distanskurs.
-
Lastsäkring av rullstolar i taxi (e-learning)
En kurs där man lär sig att hantera och lastsäkra rullstolar på rätt sätt.
-
Lastsäkring för hamn- och stuveriarbetare
En tvådagarskurs med inriktning mot hamn- och stuveriarbetares arbete med lastsäkring för sjö- och landtransport. Kursen är företagsförlagd.
-
Lastsäkring för utbildare
Fördjupningskurs för den som utbildar elever i lastsäkring. Kursen består av fem tillfällen på distans och en heldag fysisk kurs. I kursen ingår ett materialpaket att använda i undervisningen.
-
Lastsäkring Grundkurs
På kursen går vi igenom hur last säkras på ett arbets- och materialeffektivt sätt enligt gällande regler. Om deltagaren väljer det kan kursen ge intyg för YKB delkurs 2. Kursen erbjuds både som fysisk kurs och distanskurs.
-
Lastsäkring Styckegods
Kursen behandlar lastsäkringfrågor med inriktning mot lastning och säkring av styckegods. Kursen genomförs på distans och tar 4 timmar.
-
Leda arbetsgrupper steg 1
Kursen vänder sig till dig som vill utvecklas i din roll som arbetsledare. Du får lära dig om viktiga aspekter av ledarskap, kommunikation och konflikthantering och dela med dig av dina erfarenheter i diskussioner och grupparbeten. Kursen pågår i fyra dagar uppdelat på två tillfällen.
-
Maskininstruktörskurs
Utbildningen är till för dig med stor erfarenhet av maskinföraryrket och som avser att bli instruktör. Om du tillhör någon av målgrupperna och vill få en inbjudan till nästa utbildningstillfälle är det viktigt att du läser igenom våra antagningsvillkor kring obligatoriska praktiska test inför teorikurs innan du skickar in din intresseanmälan.
Praktiska tester genomförs 30 september – 1 oktober. Teoriutbildning genomförs 26- 28 november 2024 -
Maskininstruktörskurs - teori
-
Motorsåg
Kursen ger dig de teoretiska kunskaperna och praktiska färdigheterna du behöver för att kunna använda motorsåg på ett säkert sätt. Kursen vänder sig i första hand till dig som är nybörjare.
-
Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA
Kursen lär ut grunderna i hur företaget kan arbeta med OSA. Vi går också igenom hur företaget kan använda och ta hjälp av TYAs verktyg OSA-guiden.
-
PAM Flyg
Kursen är en grundutbildning i arbetsmiljö som riktar sig till den som är utsedd till skyddsombud av Transportarbetareförbundet eller är tjänsteman med ett fördelat arbetsmiljöansvar för kollektivanställdas arbetsmiljö. På kursen får deltagarna lära sig att praktiskt omsätta lagar och regler som styr arbetsmiljön i det dagliga arbetet.
-
PAM Hamn och Stuveri
Kursen är en grundutbildning i arbetsmiljö som riktar sig till den som är utsedd till skyddsombud av Transportarbetareförbundet eller är tjänsteman med ett fördelat arbetsmiljöansvar för kollektivanställdas arbetsmiljö. På kursen får deltagarna lära att praktiskt omsätta lagar och regler som styr arbetsmiljön i det dagliga arbetet.
-
PAM Landtransport
Kursen är en grundutbildning i arbetsmiljö som riktar sig till den som är utsedd till skyddsombud av Transportarbetareförbundet eller är tjänsteman med ett fördelat arbetsmiljöansvar för kollektivanställdas arbetsmiljö. På kursen får deltagarna lära sig att praktiskt omsätta lagar och regler som styr arbetsmiljön i det dagliga arbetet.
-
PAM Petroleum
Kursen är en grundutbildning i arbetsmiljö som riktar sig till den som är utsedd till skyddsombud av Transportarbetareförbundet eller är tjänsteman med ett fördelat arbetsmiljöansvar för kollektivanställdas arbetsmiljö. På kursen får deltagarna lära att praktiskt omsätta lagar och regler som styr arbetsmiljön i det dagliga arbetet.
-
PAM Repetition
Kursen är en repetition för den som gått en PAM-kurs eller motsvarande grundkurs i arbetsmiljö för 5–6 år sen. Vi går igenom uppdateringar, nyheter och repeterar grunderna i arbetsmiljöarbetet.
-
Risker med syrefattiga miljöer och giftiga gaser (e-learning)
Kursen är en grundkurs om riskerna med syrefattiga miljöer och giftiga gaser vid hamnarbete.
-
Riskhantering
Kursen lär dig att göra en riskbedömning och i och med det att bidra till att skapa en säker arbetsmiljö. Med en säker arbetsmiljö minskar riskerna för olycksfall och ohälsa. Kursen genomförs på distans och i samverkan med Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (BYA).
-
Signalman
Kursen riktar sig till de hamnarbetare som ska verka som signalman.
-
Signalman - En repetitionskurs (e-learning)
Den här kursen vänder sig i första hand till dig genomgått en grundläggande signalmansutbildning och ska göra en repetition.
-
Signalman - En repetitionskurs UTAN INTYG (e-learning)
Den här kursen vänder sig i första hand till dig genomgått en grundläggande signalmansutbildning och ska göra en repetition. Denna kursen ger inget intyg.
-
Signalman Trafikvakt
Kursen är en kombination av två befintliga kurser signalman och trafikvakt för de hamnarbetare som behöver båda kompetenserna.
-
Skyddskommittéledamot
Deltagarna får lära sig hur en skyddskommitté fungerar och vilket ansvar en ledamot har. Kursen går igenom lagar och regler som styr en skyddskommittés arbete.
-
Sparsam körning - arbetsmaskiner (e-learning)
Som förare får du kunskaper i hur du sänker din bränsleförbrukning, minskar utsläppen av koldioxid, kör säkrare med mindre stress samt sköter och underhåller din maskin för en bra ekonomi.
-
Säker Trosshantering
Kursen riktar sig till hamnarbetare som ska arbeta med fast/loss läggning av fartyg.
-
Säkerhetsvakt vid lossning av tankfartyg
Kursen riktar sig till den som ska börja arbeta som säkerhetsvakt och behöver teoretiska och praktiska kunskaper för rollen.
-
Säkerhetsvakt vid lossning av tankfartyg - repetition
Repetitionskurs för den som arbetar som säkerhetsvakt vid lossning av tankfartyg. Enligt branschens rekommendationer ska den som arbetar som säkerhetsvakt gå en repetitionskurs vart tredje år.
-
Säkra lyft
Kursen riktar sig till hamnarbetare som ska arbeta med lastkoppling vid lyftarbete.
-
Tankbilsförare - Petroleumtransporter
En kurs för den som transporterar petroleumprodukter och biodrivmedel. Den är obligatorisk för den som lastar på depåer ägda av Drivkraft Sveriges medlemmar.
-
Truckinstruktör - Komplettering för TYA
Den här kursen riktar sig till dig som behöver komplettera din grundutbildning som du gått via Toyota Material Handling, MA System eller Atlet/UniCarriers. Komplettering behöver du för att kunna teckna avtal om truck- och maskinförarutbildning med TYA.
-
Truckinstruktörskurs
Den här utbildningen är till för dig med goda kunskaper samt stor erfarenhet av att arbeta med truck och som vill bli instruktör. Om du tillhör någon av målgrupperna är du välkommen att göra en intresseanmälan. Inför antagning till utbildningen kommer du att få göra en digital validering av dina kunskaper. Läs mer om det under ”Om antagning”.
-
Vattenlivräddning i hamnmiljö
Kursen vänder sig till er som kan bli delaktiga i en livräddningssituation i hamnen.
-
Vältrisker (e-learning)
TYA har tagit fram en e-learning som gör det möjligt att testa dina teoretiska kunskaper inom vältrisker.