Sökresultat: ORD
Antal träffar: 90 st
Stäng

Nyheter & Verksamhet (30)

TYA-skolan (12)

Arbeta i transportbranschen (1)

TYA-shop (34)

Truck- och maskinhjälpen 

 

Vad kan vi hjälpa dig med?

Välkommen till Truck- och maskinhjälpen

Här kan du snabbt få svar på dina frågor, eller kontakta oss via mejl eller telefon.

Vill du läsa vanliga frågor och svar?

Någon kanske redan har ställt samma fråga som du har? Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får och våra svar på dem.

Vill du skicka ett mejl?

Om du inte hittar svaret på dina frågor kan du skicka ett mejl till oss.

Vill du ringa till oss?

Här hittar du våra telefonnummer, så att du kan ringa till oss för att få den hjälp du letar efter.

Skicka ett mejl

Tillbaka till menyn

Ringa till oss

Tillbaka till menyn

Du kan ringa oss om du inte hittar svaret på din fråga på vår webbplats eller om du inte kan skicka ett mejl. Du hittar våra telefonnummer nedan.

Vanliga frågor & svar

Tillbaka till menyn

För att se svaren på de vanligaste frågorna klickar du på frågan.


Får jag köra hjullastare om jag har truckkort?

Om du har ett äldre utbildningsbevis krävs att Hj har angivits "vid provet använd trucktyp". Har du ett nyare utbildningsbevis så krävs C2.

Får jag köra truck om jag har blivit av med körkortet?

För att köra truck på väg krävs lägst traktorkort. I övrigt ska du ha tillräckliga kunskaper och färdigheter (i tillämpliga delar) som krävs för att få körkort. Dessutom ska du ha arbetsgivarens tillstånd att köra truck.

Gäller de svenska utbildningsintygen för truck i Danmark?

Du som ska arbeta i något annat land rekommenderar vi att kontakta aktuellt land för information om vad som gäller. Mer information om vad som gäller kring utbildningsintygen för dig som ska arbeta i Danmark finns hos danska Arbejdstilsynet.

Gäller de svenska utbildningsintygen för truck i Norge?

Du som ska arbeta i något annat land rekommenderar vi att kontakta aktuellt land för information om vad som gäller. Mer information om vad som gäller kring utbildningsintygen för dig som ska arbeta i Norge finns på sfs.no och hos norska Arbeidstilsynet

Gäller de svenska utbildningsintygen/yrkesbevisen för maskin i Norge?

Du som ska arbeta i något annat land rekommenderar vi att kontakta aktuellt land för information om vad som gäller. Mer information om vad som gäller kring utbildningsintygen för dig som ska arbeta i Norge finns på sfs.no och hos norska Arbeidstilsynet.

Gäller mitt truckutbildningsbevis i andra länder?

Du måste ta kontakt med det land du avser att köra truck i, eftersom kraven och reglerna skiljer sig åt.

Gäller utbildningsbeviset (truckkortet) för andra trucktyper än det som framgår av kortet?

Intyget ska ses som ett grundutbildningsbevis för de trucktyper som är angivna på utbildningsbeviset. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att föraren har tillräckliga kunskaper och rätt utbildning för de olika trucktyperna.

Har jag rätt hjullastarutbildning för att ploga snö om jag har C2 Hjullastare (industriell godshantering) på utbildningsintyget för truck?

Nej. Utbildningen du fått gäller för att arbeta med hjullastaren som truck. Enkelt uttryckt innebär detta att du har utbildning för att lasta, bära och lossa gods med hjullastare utrustad med pallgafflar i så kallad truckmiljö. Detta regleras i Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2006:5 Användning av truckar. Vill du arbeta med hjullastaren i andra miljöer än i de som gäller för truck och även för andra typer av godshantering när du använder till exempel skopa, kranarm, pallgafflar, men även hydrauliska redskap som sopvals eller snöslunga krävs den längre maskinförarutbildningen Hjullastare Godshantering.

Hur får man tag i en kopia av truckkortet?

Vi kan ställa ut en kopia om du finns med i vårt register. TYA för register på alla som fått sin utbildning i gymnasieskolan – inriktning transport - eller hos någon av TYAs godkända truckinstruktörer. Kopia på truckförarbevis kostar 180:-

Hur länge gäller truckkortet?

Utbildningsbeviset gäller tills vidare, eftersom kortet är ett bevis på genomförd utbildning.

Jag har ett utbildningsbevis (truckkort) som är utfärdat 1979, är det fortfarande giltigt eller måste jag uppdatera mig med jämna mellanrum?

Ditt utbildningsbevis gäller i samma omfattning som tidigare. Men kom ihåg att du alltid ska ha arbetsgivarens tillstånd att köra trucken.

Jag har utbildningsintyg för motviktstruck B1 enligt TLP2. Är det någon skillnad i utbildningen, eller gäller mitt gamla B1 nu också över 10 ton?

Din B1-utbildning gäller som en grundläggande utbildning för motviktstruck. Alla företag ska göra riskbedömningar, i detta ingår att undersöka att den som ska arbeta med truckar har tillräckliga praktiska och teoretiska kunskaper innan körtillstånd utfärdas. Har du inte tillräckliga kunskaper och kännedom om riskerna för att arbeta med större motviktstruck krävs kompletterande utbildning.

Kan jag få mitt utbildningsbevis med engelsk text?

Ja, om du finns med i vårt register. Beviset kostar 250 kronor. Men det är upp till respektive land att bedöma om beviset är användbart.

Måste man ha körkort för att få köra truck?

För att köra truck på väg krävs lägst traktorkort. I övrigt ska du ha tillräckliga kunskaper och färdigheter (i tillämpliga delar) som krävs för att få körkort. Dessutom ska du ha arbetsgivarens tillstånd att köra truck.

Vad är ett kompetensprov?

De som har 30 månaders dokumenterat yrkesarbete som förare av aktuell maskin/kran får avlägga kompetensprov för erhållande av yrkesbevis. Kompetensprovet genomförs hos en av TYA godkänd utbildare. Kompetensprovet består av teoriprov och 4 till 7 praktiska prov.

Vad betyder Mt?

Mt är den tidigare benämningen på motviktstruck.

Vad gör jag om min utbildningsbok har försvunnit?

Har din utbildningsbok, i pappersform, kommit bort eller av någon anledning blivit förstörd kan du be utbildaren/skolan att fylla i blanketten Intyg om utbildningsbok.

Vad krävs för att få gå truckförarutbildning?

Du ska ha kompetens som motsvarar de kunskaper och färdigheter som enligt körkortslagen krävs för att få körkort. Du ska ha fyllt 18 år, ha god syn, bra rygg, vara i psykisk balans, ha gott omdöme och ansvarskänsla.

Var kan man gå en truckförarutbildning?

På vår hemsida www.tya.se - under Truck/Maskin - finns uppgift om de truckinstruktörer som TYA har avtal med.