Sökresultat: ORD
Antal träffar: 90 st
Stäng

Nyheter & Verksamhet (30)

TYA-skolan (12)

Arbeta i transportbranschen (1)

TYA-shop (34)

Samverkan TYA och BYN 

Parterna för TYA och Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, BYN, kom i december 2007 överens om samverkansformer gällande maskinutbildningar i landet. Avsikten med samverkansavtalet är att verka för en god yrkesutbildning och utveckla rekryteringsaktiviteter för maskinföraryrket som vänder sig till ungdomar och vuxna.

Följande maskiner är gemensamma i TYA och BYN:

  • Grävmaskin
  • Grävlastare
  • Väghyvel
  • Mobilkran
  • Betongpump
  • Hjullastare anläggning/Lastmaskin
  • Teleskoplastare/Teleskoptruck
  • Hjullastare för godshantering accepteras under särskilda villkor på arbetsplatser inom BYN:s kollektivavtalsområden

Kvalitetssäkringsavtal vuxenutbildning
TYA och BYN vill förvissa sig om att yrkesutbildning för vuxna genomförs på det sätt som är avsett i överenskommelsen med utbildningsanordnarna. Detta ska leda till ökad säkerhet, ökad kvalitet för eleverna och en utveckling av utbildningarna.

Erkännande av varandras yrkesbevis
Genom åren har det inom TYA och BYN funnits en informell acceptans att maskinförare med yrkesbevis från våra olika organisationer varit behöriga att arbeta inom varandras avtalsområden. Denna acceptans har nu formaliserats genom en överenskommelse som i november 2009 skrevs under av parterna i respektive organisation och gäller under förutsättning att det finns en motsvarighet i respektive avtal.

Gemensamt utbildningsintyg
BYN och TYA har ett gemensamt utbildningsintyg för maskinförare, det så kallade ”svarta plastkortet”. Det utfärdas efter genomgången och godkänd grundutbildning på särskilda maskinslag som anges på kortet. För en maskinförare som arbetar på BYNs avtalsområden ska kortet bytas mot en utbildningsbok eftersom grundutbildningen ska slutföras med en reglerad färdig utbildningstid (lärlingsanställning).

För en maskinförare på TYAs avtalsområden gäller kortet som utbildningsintyg. När 30 månaders erfarenhet uppnåtts ska utbildningsintyget bytas ut mot ett yrkesbevis. På många arbetsplatser där yrkesbevis inte krävs enligt kollektivavtal, utbildar man ändå sina förare enligt TYAs och BYNs anvisningar. På dessa arbetsplatser visar det ”svarta plastkortet” att maskinföraren har en grundutbildning.

Dock kvarstår kravet om att grundutbildning av blivande maskinförare ska ske inom ramen för respektive kollektivavtalsområde.

Kontaktperson:
Maria Themptander
Chef Truck & Maskin
08-734 52 52
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.