Sökresultat: ORD
Antal träffar: 90 st
Stäng

Nyheter & Verksamhet (30)

TYA-skolan (12)

Arbeta i transportbranschen (1)

TYA-shop (34)

Intervju med TYAs Åsa Backman om Kollegahjälpen 

Varför finns Kollegahjälpen?
Kollegahjälpen finns för att ett behov finns av stöd när en lastbilschaufför råkar ut för en olycka i tjänst. När en chaufför råkar ut för trafikolycka eller rån/överfall reagerar man olika. Många tänker att ”ja det var inte så farligt, jag jobbar på som vanligt”. Det kan också var så att vid en trafikolycka uppstår en situation där chaufförens reaktion glöms bort. Men man vet att tankarna på vad som har hänt kan snurra i huvudet länge och att det är viktigt att få prata av sig.  Att då få göra det med en kollega som också är chaufför och vet hur det är på vägarna kan vara skönt. En kollegahjälpare har fått en grundutbildning i avlastande samtal och därefter en årlig fortbildning.

Vad hittar man för hjälp på Kollegahjälpen?
Man finner information på Kollegahjalpen.se och där står dels information om hur Kollegahjälpen fungerar och det telefonnummer som man ringer vid behov av samtal med en kollegahjälpare. Detta nummer går till SOS som har en lista på kollegahjälpare som finns geografiskt i närheten. SOS kontaktar en kollegahjälpare som i sin tur sedan ringer upp den som har behov av avlastande samtal. Det vanliga är ca 3 avlastande samtal som kan ske vid en personlig träff eller via telefon. Det viktiga är att poängtera att dessa samtal på intet sätt ersätter arbetsgivarens ansvar att ta hand om sin anställde i en krissituation och inte heller ersätter en professionell behandling. Samtalet är just avlastande när den utsatte behöver prata av sig med en kollega. 

Vad har ni fått för reaktioner på Kollegahjälpen?
Bra och positiva reaktioner både från Kollegahjälpare som känner att de gör en insats för sina kollegor. Men också från de som har fått hjälp med avlastande samtal. 

Hur hittar man till Kollegahjälpen?
www.kollegahjalpen.se.

Kollegahjälpen drivs i samarbete med Sveriges Åkeriföretag, Länsförsäkringar, Volvo och Scania.

 

Kontaktperson:
Åsa Backman
Projektledare
08-734 52 41
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.