Sökresultat: ORD
Antal träffar: 90 st
Stäng

Nyheter & Verksamhet (30)

TYA-skolan (12)

Arbeta i transportbranschen (1)

TYA-shop (34)

Movin’ Movin’ 

Vinnare i Västerås!

Stort grattis till vinnarlaget klass 8b Önstaskolan Västerås (Max H, Bestan, Felix och Matilda) som tog hem dagens tävlingsmoment av hela 21 lag! Tätt följt var klass 8c och 8a.

Vinnarlaget tog hem Movintiteln med hela 2047 poäng! Tvåorna fick 2043 poäng och treorna 1987 poäng. Vinnarlaget tävlar senare i höst mot vinnande Säfflelag.

Grymt jobbat!
Framtiden finns bakom nästa kurva - vad händer när unga möter transportbranschen i Västerås?

Den 21:a Oktober 2016 samlas elever och lärare på Edströmska gymnasiet i Västerås för ett spännande och inspirerande kunskapsbaserat event. Elever lagspelar dessutom i Movin´Movin´!

Det som en gång började som en idé från ungdomar själva i hur man skulle kunna lära sig mer om transportbranschen har idag vuxit till ett helt koncept.

- På sajten och i verkligheten möter vi årligen många unga som är stressade inför gymnasievalet och framtiden. Vi ser en tydlig koppling till att unga inte fått utforska framtidsvalen och arbetsgivare tillräckligt under grundskolan och att många inte har dessa möjligheter på hemmafronten.

Att bjuda in till ett studiebesök som möter skolans kursmål och samtidigt kunna ge unga en inblick i transportbranschen är något som emottas oerhört positivt av både lärare, elever och yrkesvägledare som vi har kontakt med inför vårt besök, säger Rebecca Bergman på Ungdomar AB som i Movin samarbetar med TYA.

- Movin är ett unikt sätt att introducera unga till arbetslivet och transportbranschen. Transporter är ju navet i vårt samhälle och för att kunna rekrytera dit behöver ungdomar lära sig mer och få möjlighet att förstå olika yrkesroller redan i unga år. Att skapa intresse och förståelse och kunna inspirera tjejer och killar att söka sig dit är jätteroligt, säger Elaine Brun, projektledare på TYA.

Spelet vänder sig till dem som är 10-15 år och är utvecklat av StickyBeat som vet hur ungdomar spelar och vad som gäller. TYA samarbetar även med Ungdomar AB som arbetar med exempelvis We_Change – Sveriges största gymnasiesatsning för hållbar utveckling.

Edströmska gymnasiet i Västerås är ett av de värdgymnasier som erbjuder transportutbildningar som företagen efterfrågar där en stadig grund ges för möjligheten att arbeta och läsa vidare på högre studier. Utbildning idag för imorgon.

Media är varmt välkomna den 21:a Oktober för att bland annat ta del av ungas tankar inför framtiden.

I samarbete med:
Edströmska gymnasiet: http://www1.vasteras.se/edstromska/
Ungdomar AB: http://ungdomar.se/we-change
Sveriges Åkeriföretag: http://www.akeri.se/
Axelssons Turisttrafik AB: http://www.axbuss.se
StickyBeat: https://www.stickybeat.se/

 

Nu är det avgjort!

Nu har Movin tävlingsomgångar i Säffle avgjorts!

Vinnare i lagspelen blev laget "Säffle..." från klass 9G Tegnerskolan med lagspelarna Ludvig Lychou, Lukas Stolt, Robin Dalström och Hugo Wittemyr. Stort grattis! Ni tävlar i finalen mot vinnarlaget från Västeråsregionen efter den 21/10 2016.

Stort tack till Herrgårdsgymnasiet och alla stationsfunktionärer som gjorde denna kombinerade studiedag och Movin tävlingsdag möjlig! Vi tackar även våra samarbetspartners Sveriges Åkeriföretag och Ungdomar.se.

Andra plats - laget "Säffle NaCl" - Ella Segerström, Petra Bäckström, Izabella Olsson, Louise Knight.

Tredje plats - laget "Säffle ankor" - Aurora Felzullah, Klaudia Szklarz, Andrea Ax, Nicole Knight.

 

Movin Studiebesök

Fungerande transporter är en kugge i hela samhällsekonomin och rymmer en hel del intressanta yrkesgrupper som sträcker sig allt ifrån ingenjörsroller, trafikledare- och planerare till mekaniker och yrkesförare. Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA) tillsammans med Sveriges Åkeriföretag bjuder in skolor till ett interaktivt studiebesök som ger era elever möjlighet att aktivera sig kring studierelevanta frågor kopplat till samhälls-, miljö och arbetsmarknadskunskap i ett sammanhang där de också får möjlighet att förstå och lära sig om yrkesroller i en samhällsviktig bransch.

Vad som sker på plats för eleverna

● Får lära sig om transportnäringens betydelse för samhället.
● Aktiveras kring frågan vad man kan göra för att branschen ska bli jämställd, miljövänlig och hållbar
● Utforska ett eventuellt gymnasie- och yrkesval genom besök på skolan och möta dess elever och lärare.
● Träffa olika sorters transportaktörer ex från taxi, hamn, flyg, däck, petroleum, terminaler och lager, miljötransporter (ex olika former av renhållning), truck och maskin och åkeri.

Ett urval av eleverna kommer att delta i den interaktiva tävlingen med chans att vinna 10 000 kr till klassen. Genom Appen Movin kommer eleverna lära sig om hur en vara kommer till affären från början till slut – allt på ett roligt och lärande sätt. Eleverna i åldrarna 10-15 år får möjlighet att planera, räkna, sköta säkerheten, värna om miljön, köra och lösa diverse utmaningar tillsammans med sina lagkamrater. Samhällskunskap, Arbetsmarknadskunskap, Matematik och Teknik blandas.

Nu bjuder vi in högstadieelever i och utanför Säffle och Västerås för en lärorik dag där de får veta mer om transportbranschen från ett samhällsperspektiv tillsammans med Herrgårdsgymnasiet och Edströmska Gymnasiets FT-program.

Säffle 19 september Herrgårdsgymnasiet
Västerås 21 oktober Edströmska Gymnasiet

Anmälan
Ni deltar under en halvdag och väljer antingen förmiddag eller eftermiddag.

Vi har möjlighet att hämta upp elever med buss och köra tillbaka dem till skolan igen (dock först till kvarn).

Anmälan din klass till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Program förmiddag
08.45 Ankomst värdskolan
09.00 Presentation av värdskolan och TYA
09.10 Uppdelning elever som ska tävla resp studiebesökare
09.15 Tävling drar igång resp studiebesök
11.00 Tävling avslutas
11.15 Bussar tillbaka till skolorna
16.00 Tävlingsresultat presenteras på TYAs Facebook

Program eftermiddag
12.45 Ankomst värdskolan
13.00 Presentation av värdskolan och TYA
13.10 Uppdelning elever som ska tävla resp studiebesökare
13.15 Tävling drar igång resp studiebesök
15.00 Tävling avslutas
15.15 Bussar tillbaka till skolorna
16.00 Tävlingsresultat presenteras på TYAs Facebook

Inför besöket
Under studiebesöket kommer eleverna att få lära sig om branschen och utforska utbildningen på transportprogrammet. För att förbereda eleverna för temat och upplägget under dagen får ni ett informationsblad som ni kan dela med era elever.

Syftet med övningarna är att framkalla diskussion och väcka tankar (svar kommer de att få under studiebesöket). Vi uppskattar om eleverna får dessa några dagar innan ert besök.
Övningarna ska delvis göras hemma och diskussionsmomenten kan förslagsvis göras på bussen till studiebesöket.

Vad händer på plats?

Eleverna kommer att delas upp i grupper om 10 efter ett informationsmöte som sker vid ankomst. De elever som ska medverka i den interaktiva app-baserade tävlingen Movin beger sig till rummet där tävlingen sker.

Värdar som går fordon- och transportprogrammet och representanter från branschen kommer sedan att ta hand om grupperna som rör sig mellan olika stationer där eleverna träffar utbildningen, transportelever och olika transportaktörer. På detta sätt ska eleverna lära sig om entreprenörskapet, miljö, jämställdhet, olika yrken och specialtransporter inom branschen. Målet är att detta ska förklara hur transport bidrar till samhället och att eleven efteråt ska kunna dra paralleller till andra aktuella samhällsfrågor.

 

Läs mer om detta även på följande länkar:

App-Store-badge-no-frame.jpg Google-Play.jpg

ungdommar.se

Transport Transportföretagen SA_4fCMYK.jpg  

Herrgårdsgymnasiet Edströmska gymnasiet

Kontaktperson:
Elaine Brun
Projektledare och Movin-ansvarig
08-734 52 36
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Anmälda skolor

Säffle 19:e September:
Tegnérskolan

Västerås 21:a Oktober:
Viksängsskolan, Pettersbergsskolan, Önstaskolan