Sökresultat: ORD
Antal träffar: 90 st
Stäng

Nyheter & Verksamhet (30)

TYA-skolan (12)

Arbeta i transportbranschen (1)

TYA-shop (34)

Validering 

Med validering blir din kompetens synliggjord. Du kanske vill byta jobb inom transportbranschen eller byta till transportbranschen? Du kanske söker nytt jobb? Då kan du behöva få visa upp vad du kan. Valideringsarbete kan underlätta rekryteringen av lastbilsförare. Ett aktivt arbete med validering kan också innebära förbättringar inom trafiksäkerhets-, arbetsmiljö- och miljöområdet. I ett samhällsekonomiskt perspektiv är validering av lastbilsförare en riktig åtgärd.

Enligt regeringens departementsskrivning, DS 2003:23, är validering en process som innebär att en bedömning sker av en individs kunskaper och kompetens, oavsett hur, var eller när de har förvärvats.

Genom validering kartläggs och dokumenteras de faktiska kunskaper och den kompetens som en individ skaffat sig. Detta kan ha skett antingen genom ett formellt lärande (organiserad utbildning inom det offentliga utbildningsväsendet) eller genom icke formellt lärande (utbildning organiserad vid sidan om det offentliga utbildningsväsendet) eller genom informellt lärande (från arbetslivet eller vardagen).

Syftet med validering är:

  • Att i en pågående utbildning klarlägga kunskapsnivån, anpassa innehållet i och/eller förkorta studietiden för den enskilde
  • Att i anslutning till vägledning definiera utgångsnivå för vidare studier
  • Att dokumentera faktiska kunskaper och färdigheter inför ansökan om anställning eller i samband med personalutveckling på en arbetsplats.
  • Att dokumentera kompetenser inför en omställning.

 

Kontaktperson:
Micaela Roslund
Projektledare
08-734 52 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och erkännande av kunskaper och kompetens som en person besitter oberoende av hur de har förvärvats.

Har du vad som krävs? Kolla själv!