APL – Arbetsplatsförlagt lärande

Lastbilar som framförs på allmänna vägar kan väga upp till 60 ton. Det innebär ett stort ansvar och krav på färdigheter.

Blivande lastbilsförare får utbildning i allt som rör lastbilar, körteknik och lagar på skolan eller hos utbildningssamordnaren. Men för att bli säkra och kunniga lastbilsförare tillbringar eleven minst 15 veckor av utbildningen ute på arbetsplatser i det som kallas Arbetsplatsförlagt lärande – APL.

Under APL får elever praktisk träning. De lär sig mer om jobbet i verkligheten och hur man blir en del i ett team. Företaget, skolan och eleven får stöd av en APL-handledare under tiden, som ser till att APL-tiden är säker och ger ett bra värde till både eleven och företaget. Alla skolor och utbildningssamordnare som har APL-elever kan använda en APL-handledare utbildad från TYA.

Vi har utbildat cirka 800 APL-handledare över hela landet och har stor erfarenhet av att coacha anställningsbara, säkra och välutbildade lastbilsförare. De flesta som utbildar sig till lastbilsförare idag får jobb direkt efter utbildningen.

TYAs APL-handledare ser till att kursplaner och branschöverenskommelser följs. Målsättning är att förarna ska vara säkra från första dagen på jobbet.

 

Bild på man i lastbil

TYAs digitala loggbok

TYAs digitala loggbok är ett värdefullt hjälpmedel. Med hjälp av den kan eleven följa sin utveckling på APL under utbildningen. Loggboken syftar till att höja kvaliteten inom APL samt säkerställa kontakten mellan elev, lärare och APL-handledare. Loggböckerna följer gymnasieskolans kursplaner.

TYAs digitala logg kan även användas Inom arbetsmarknadsutbildning och kommunal vuxenutbildning.

Den digitala loggboken får användas helt kostnadsfritt.  Konto skapas på TYAs gymnasieportal. Analoga loggböcker kan beställas i TYAs webbshop.

 

Nyheter

ADR-skylt på lastbil

Så här gör du ditt nästa ADR-prov

19 maj, 2018

Nu blir det nya rutiner för ADR-provet. Examinationen…
Lastbilsförare i hytten på en lastbil.

Välkommen storsatsning på lastbilsförare

26 april, 2018

I dag meddelade Skolverket att man storsatsar på…

Vem blir Sveriges bästa unga yrkesförare?

26 april, 2018

Nu är det snart dags för Yrkes-SM för…
Man i rullstol utanför färdtjänstbil.

Ny rapport för krav vid upphandling av färdtjänst

16 mars, 2018

Utbildningskrav som idag ställs på färdtjänstförare vid upphandling…
Till nyhetsarkivet