Yrkes-SM

Två glada vinnare i Yrkes-SM idag. Kalle Svensson och Rasmus Engström. Foto Liza Simonsson

Vi vann Yrkes-SM 2024!

Ett stort grattis till Kalle Svensson från Klavreström och Rasmus Engström från Vadstena som vann Yrkes-SM grenar Lastbil respektive Flygteknik.

Yrkes-SM i Karlstad är avgjort. Sveriges bästa, unga lastbilsförare blev Kalle Svensson från Klavreström efter en hård kamp. I kategorin flygteknik hamnade Rasmus Engström från Vadstena överst på prispallen, vilket innebär en chans till plats i Yrkeslandslaget och Yrkes-VM i Shanghai 2026.

Den 23-25 april tävlade hundratals ungdomar återigen om vem som är bäst på sitt blivande jobb när Yrkes-SM avgjordes. TYA stöttade som vanligt de tävlande lastbilsförarna och flygmekanikerna, med Volvo Lastvagnar som sponsor.

Bäst på att köra lastbil

Kalle Svensson från Klavreström i Småland stod högst upp på prispallen i kategorin för lastbilsförare, i konkurrens med sju andra unga förare från Borgholm i söder till Luleå i norr.

Det var Kalles noggrannhet och fordonskännedom som till slut gav honom segern och gör att han numera stolt kan presentera sig som Sveriges bästa unga Lastbilsförare 2024.

– Det är superkul att vinna men oväntat eftersom det var så jämnt och tufft motstånd, säger Kalle.

Detaljer avgjorde flygkategorin

I grenen flygteknik var det till slut Rasmus Engström från Vadstena som fick lyfta bucklan. I dagarna tre tävlade de nio deltagarna i moment som komponentbyte på jetmotor och tillsyn av helikopter. Samtliga deltagare höll en enormt hög nivå på såväl kunnande som utförande och att det var små detaljer som avgjorde utgången på tävlingen.

Där blev Rasmus noggrannhet och systematiska arbetssätt så framgångsrikt att han nu kan titulera sig Sveriges bästa unga flygmekaniker 2024, och har möjlighet att få medverka på Yrkes-VM 2026 i Shanghai.

– Det känns lite chockartat att jag vann i den supertuffa konkurrensen. Det har verkligen varit jättekul att tävla i sitt yrke och träffa alla de andra duktiga flygmekanikerna, säger Rasmus Engström.

Vi tog pallplatserna!

Lastbilsförare:

  1. Kalle Svensson från Klavreström
  2. Anton Nelson från Borgholm
  3. Linn Gustafsson från Högsäter

Flygmekaniker:

  1. Rasmus Engström från Vadstena
  2. Oliwer Nisula från Limhamn
  3. Linus Jordahl från Bromma

Bilder från Yrkes-SM i Karlstad

Yrkes-SM är slut för denna gång och TYA vill tacka alla som var inblandade i att ordna några fantastiska tävlingsdagar. Här är ett bildspel med nästan bara Liza Simonssons fina bilder. Särskilt tack till Yrkes-SM och Volvo Trucks Sverige! Vi ses i Stockholm 2026.

Vem är bäst i Sverige i sitt yrke?

I Yrkes-SM tävlar hundratals ungdomar om vem som är bäst inom ett femtiotal yrken. 2024-års tävling äger rum i Karlstad 23-25 april och TYA stöttar de tävlande lastbilsförarna och flygmekanikerna. Volvo Lastvagnar Sverige sponsrar grenen lastbil.

Den som vinner grenen flygteknik har chansen att få en plats i Yrkes-VM i Shanghai 2026.

Tävlande inom flygteknik:

Se listan här

Tävlande inom lastbil:

Se listan här

Fakta Yrkes-SM

Var: Karlstad

När: 23-25 april

Vad: Sveriges största satsning för att öka intresset för yrkesutbildningar.

Vartannat år tävlar hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar inom ett fe­­­­mtiotal olika yrken.

Under Yrkes-SM tas vinnaren för flygmekanikerna ut till Yrkeslandslaget och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM (EuroSkills) och Yrkes-VM (WorldSkills).

Volvo Lastvagnar Sverige – sponsor för grenen lastbil
under Yrkes-SM

Volvos logotyp

https://www.facebook.com/VolvoTrucksSE

Kontaktperson flyg

Åsa Backman
Projektledare
08-734 52 41

Kontaktperson lastbil

Syréne Alphonse
Projektledare
08-734 52 30
076-837 52 30

Dela