Du behövs – nu stärker vi branschen!

Transportbranschen är i akut behov av lastbilsförare. Inom de kommande tio åren räknar vi med att 50 000 yrkesförare behöver anställas. Satsningen Du behövs är ett steg i den riktningen.

Åkerier larmar - svårt att hitta förare.

Utan lastbilsförare stannar Sverige

I vår bransch finns alla möjligheter till spännande och utvecklande jobb med olika inriktningar

Det är högtryck i transportbranschen. Tillväxten inom handeln och industrin skapar ett sug efter godstransporter. Samtidigt som bristen på förare blir allt mer akut.

I TYA:s årliga rapport uppger 51 procent av de svenska åkerierna att de har behov av att anställa, runt 3 600 yrkesförare de närmaste sex månaderna och 7 000 på helåret. Bedömningen är att det behövs mer än 50 000 nya förare i Sverige de kommande tio åren.

Än har förarbristen inte nått vanliga konsumenter, men om utvecklingen fortsätter kan inställda transporter få konkret påverkan på vår vardag. Som tomma kyldiskar i mataffären eller e-handlade paket som inte kommer fram i tid.

Så du är behövd.

I en bransch som närmast garanterar jobb direkt efter avslutad utbildning. Med arbetstillfällen över hela landet.

 

Så många lastbilsförare saknas i ditt län

Är du anställningsbar? Här är de viktigaste egenskaperna

Därför behöver Sverige fler utbildningsplatser

Föraryrkets 13 inriktningar

 

Äntligen igång!

Med start under vecka 7 kommer våra fyra vinnare att kvittera ut sin vinst – att få praktisera som lastbilsförare en vecka, med betald ersättning.

Här kan vi följa dem och deras upplevelser under veckan. De har alla på något sätt, bloggande eller vloggande, delat med sig av sina nya erfarenheter. Läs om vinnarnas veckor nedan.

Så blir du lastbilsförare

Det finns i huvudsak tre vägar om man vill utbilda sig till lastbilsförare:

Gymnasieskolans fordons- och transportprogram

Finns på 86 orter med cirka 1 500 utbildningsplatser. När du blivit godkänd har du körkort för både personbil, lastbil och lastbil med tungt släp samt yrkeskompetensbevis och kan börja jobba direkt.
Finns utbildningen där du bor? Sök på din ort här.

Bristen på yrkesförare lockade Victoria att återvända

”Jag har saknat kundkontakten man har som chaufför”. Hon ville ha ett roligt jobb som gick att kombinera med hämtningar och lämningar på dagis. Lösningen blev att återvända till sin första kärlek – chaufförsyrket. När Victoria Hansén, 29, väl bestämt sig fick hon jobb direkt.

Läs artikel

Henrik bytte jobb: ”Krävdes bara sex veckors utbildning”

Mejlkorgen fylldes på dygnet runt och telefonen ringde efter arbetstid. Till slut tröttnade Henrik Engblom på att vara chef. Nu tillbringar han dagarna i en timmerbil i stället. – Jobbet är fritt och jag rör mig mycket mer i dag än när jag jobbade på kontor, säger han.

Läs artikeln

Åkarnas larm: ”Utan chaufförer stannar Sverige”

Sverige är i behov av 7 000 nya lastbilsförare, bara i år. Nu varnar landets åkare för vad som kan hända om utvecklingen fortsätter. – Ett samhälle utan transporter är ett samhälle som inte fungerar, säger Marianne Kurtson, åkare i Östersund.

Läs artikeln

Vanliga frågor

Jag vill köra lastbil. Hur kan jag ta ett lastbilskörkort?
Det finns i huvudsak tre olika vägar att utbilda sig till yrket lastbilsförare; via Fordons- och transportprogrammet på gymnasieskolor, via kommunal vuxenutbildning eller via arbetsmarknadsutbildningar som du söker via Arbetsförmedlingen där du måste vara inskriven som arbetssökande.
Får jag även köra utomlands med mitt nya körkort?
Ja, efter avslutad yrkesutbildning, godkända tester och prov kommer du ha körkort för både lastbil och, om du sökt och utbildats för, lastbil med tungt släp samt yrkeskompetensbevis. Dessa gäller inom både EU och EES.
Vad är APL för något?
APL är en förkortning för arbetsplatsförlagt lärande. Det är en praktikperiod där du som elev får tillfälle att arbeta praktiskt inom din framtida bransch. Det är ett bra tillfälle att lära känna arbetsgivare. En välutbildad handledare skall finnas på praktikplatsen.
Finns det många jobb som lastbilsförare?
Sverige behöver 7 000 nya förare de närmsta 12 månaderna och prognosen visar att den trenden kommer att hålla i sig över tid. Det betyder att det saknas 50 000 förare under kommande 10 år.
Behöver jag någon behörighet för utbildningen?
1. Till Fordons- och transportprogrammet på gymnasieskola krävs att du ska uppfylla kraven för ett nationellt program. Läs mer på skolverket.se 2. För att söka den kommunala vuxenutbildningen måste du vara över 18 år och ha körkort för personbil som är utställt inom EU eller EES. 3. För att antas till arbetsmarknadsutbildningen måste du vara över 18 år, arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen samt ha körkort för personbil utställt inom EU eller EES.
Hur lång tid tar det att få ett körkort?
1. Gymnasieutbildningen pågår i tre år där du första året läser gemensamt med de som studerar till exempelvis fordonsmekaniker och till andra året väljer du inriktning transport.

2. Den kommunala vuxenutbildningen tar 30-40 veckor beroende på om du läser 600 poäng för lastbilskort eller 800 poäng lastbilskort med tungt släp.

3. Arbetsmarknadsutbildningen tar mellan 22 och 25 veckor.

Vad gör man under utbildningen?
1. Gymnasieprogrammet är ett nationellt yrkesprogram och du måste vara godkänd grundskolans kärnämnen. Programmet innehåller mycket teori, cirka 3 000 sidor i karaktärsämnena ska läsas igenom och förstås. Därutöver är en stor del av utbildningen är arbetsplatsförlagd. Inga förkunskaper behövs. Efter avslutad utbildning, godkända tester och prov kommer du ha körkort för både personbil, lastbil och lastbil med tungt släp samt yrkeskompetensbevis. Du kommer att vara helt anställningsbar efter godkänd utbildning.

2. För att söka den kommunala vuxenutbildningen måste du vara över 18 år och ha körkort för personbil som är utställt inom EU eller EES. 15 procent av utbildningen ska vara arbetsplatsförlagd. Kontrollera gärna med utbildningssamordnaren vad som ingår och inte ingår när det gäller varselkläder med mera. Efter avslutad utbildning, godkända tester och prov kommer du ha körkort för både lastbil och, om du sökt och utbildats för, lastbil med tungt släp samt yrkeskompetensbevis. Du kommer att vara helt anställningsbar efter godkänd utbildning.

3. Kontakta din arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen om du vill söka till arbetsmarknadsutbildningen. För att antas måste du vara över 18 år och ha körkort för personbil utställt inom EU eller EES. Utbildningen tar mellan 22-25 veckor. En stor del av utbildningen är arbetsplatsförlagd. Efter avslutad utbildning, godkända tester och prov kommer du ha körkort för både lastbil och, om du sökt och utbildats för, lastbil med tungt släp samt yrkeskompetensbevis. Du kommer att vara helt anställningsbar efter godkänd utbildning.
Vad innebär det att vara lastbilsförare?
Lastbilsföraryrket är i stor förändring med snabb utveckling av både fordon och tekniska system. Lastbilsföraren idag har andra uppgifter än att bara köra bilen så som att vara planerare, övervakare och inte minst leverantör av produkter till slutkonsument. Många säger sig uppleva ett stort mått av frihet, att ständigt vara i rörelse och att det är ett mycket socialt arbete eftersom man dagligen möter kundernas kunder.
I vilka städer finns utbildningen?
1. Fordons- och transportprogrammet på gymnasieskolorna finns på ett 80-tal olika orter i Sverige med totalt 1 500 utbildningsplatser. Läs mer på https://www.tya.se/gymnasieskolor/.

2. Den kommunala vuxenutbildningen till lastbilsförare finns på cirka 25 orter i Sverige med cirka 900 utbildningsplatser. Om du är 18 år kan du höra med din kommun vilken ort som är den närmsta möjliga.

3. Arbetsmarknadsutbildningar för lastbilsförare finns på nästan 30 orter med cirka 1 200 utbildningsplatser. Det är Arbetsförmedlingen som genom utbildningsleverantörer genomför utbildningen. För att antas måste du i normalfallet vara arbetslös eller under omställning i din karriär.

    Hittar du inte svaret på dina frågor?
    Ställ dina frågor här så svarar vi.

    Webbplatsen är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.

    Har du frågor kring yrkesförarjobbet som du vill tala med facket om?

    Kontakta Transportarbetareförbundet. Du hittar dem här.