Däckmontör

Hjulutrustningsteknik

De flesta bilägare väljer att få professionell hjälp när det gäller fordonets hjulutrustning.

Vid dessa tillfällen rycker den som har specialiserat sig på däck, fälg och hjul in.

Yrke: Däckmontör

Vi har gjort en film för att visa hur det kan vara att arbeta som däckmontör.

Ett däck undersöks.

Inriktning

Hjulutrustningsteknik i gymnasieskolan ger kunskap om fordonets hjulutrustning och det som behövs för att kunna reparera och byta däck, fälg och hjul samt delar av hjulupphängning, bromssystem och drivlina. Ämnet behandlar även material, arbetsmetoder, verktyg och andra hjälpmedel inom området.

Hjulutrustningsteknik kan innebära att man hanterar hjul på upp till fyra meter i diameter. Här används hjälpmedel såsom monteringsutrustning, lyftmaskiner och IT-stöd. Utbildningen omfattar material, arbetsmetoder och verktyg.

I arbetslivet ingår att ge råd och information till kunder. Service, kundfokus och kundbemötande är en naturlig del i utbildningen.

  • Studieupplägg/specialisering:
  • Hjulutrustning, 200 poäng.
  • Hjulutrustning – specialisering, 100 poäng, som bygger på kursen hjulutrustning och kan läsas flera gånger med olika innehåll.

 

Däck på ställning.

Kunskap efter examen

Eleven ska ha de kunskaper som behövs för att arbeta som däckmontör. Det innebär bland annat kunskap om däck och hjulutrustning och deras betydelse för fordons funktion, ekonomi och miljöpåverkan. Dessutom ska man praktiskt kunna hantera byte, mätningar och funktionskontroller. Efter examen har eleven kunskap om arbetsmetoder och säkert arbete.

Dela