Intresset för transportbranschen väcks ofta i tidig ålder. Då kan det självklara valet vara Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet.
Men det är aldrig för sent. En del gymnasieskolor erbjuder också vuxenutbildningar. Dessutom kan vissa privata utbildningsanordnare och trafikskolor genomföra grundläggande yrkesförarutbildningar. För arbetslösa finns ytterligare en möjlighet – arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen.
Specialisering/vidareutbildning
Från och med 2019 ger Fordons- och transportprogrammet grundläggande högskolebehörighet, som krävs för vidare studier. Fram till dess kan elever på yrkesprogram läsa till de kurser som behövs, för att få den grundläggande högskolebehörigheten.
Nämner man transportbranschen, tänker de flesta på jobbet som lastbilsförare. Men det finns många fler möjligheter och inriktningar. Man kan arbeta som truckförare, terminalarbetare, speditör, försäljare eller transportledare. Bara för att nämna några exempel.
Många utvecklingsmöjligheter
Vill man efter några år gå vidare, så finns andra utvecklingsmöjligheter och karriärvägar. Några alternativ är att starta eget företag, söka KY/YH-utbildning eller studera på högskola till exempelvis speditör, logistiker eller transportledare. Ett annat vägval är att är att utbilda sig till lärare på transportutbildning.
Nyheter

Vikten av korrekt lastsäkring
26 januari, 2021

Flygteknik-kampanj inför gymnasievalet
25 januari, 2021

Bidrag för att utveckla arbetsmiljön finns att söka!
21 december, 2020

Viktigt för dig som tänker gå eLearningkurs i framtiden
17 november, 2020