Sökresultat: ORD
Antal träffar: 90 st
Stäng

Nyheter & Verksamhet (30)

TYA-skolan (12)

Arbeta i transportbranschen (1)

TYA-shop (34)

Filip Eriksson från Tomelilla vann kvaltävling till Yrkes-SM i... 

 

När den sista kvaltävlingen till Yrkes-SM för unga lastbilsförare var över stod det klart att Filip Eriksson från Tomelilla vunnit med imponerande 140 poäng. Det är tangerat högsta resultat i årets kval till Yrkes-SM. Filip går sista året på Malenagymnasiet inriktning transport i Sjöbo och har nu kvalificerat sig till att tävla i Yrkes-SM i Uppsala 2018. På andra plats kom Felix Carlqvist Särén, Växjö Fria Gymnasiet, med 135,5 poäng.

På en hedrande tredje plats placerade sig Axel Hiding från Lyckeby med 129 poäng.

Dagens segrare Filip Eriksson berättar att trots att han inte tränat så mycket ändå kände sig lugn i tävlingen:

– Jag har alltid varit intresserad av lastbilar så det känns bara naturligt att sitta bakom ratten. Hela släkten är lastbilsförare och familjen har ett eget åkeri.

Filip medger att det nog blir att ta anställning i familjeåkeriet efter utbildningen:

– Jo men jag vill ju köra djurtransporter så det passar bra.

Att tävla i transportteknik tyckte Filip var givande:

– Alla grenar var roliga. Det enda som var lite svårt var lastsäkringsövningen eftersom jag aldrig intresserat mig så mycket för det. Men jag fick 23 poäng av 25 möjliga i den grenen så det gick ju bra ändå säger en glad Filip Eriksson.

Värd för dagens kvaltävling är Rönnowska gymnasiet i Helsingborg. Patrik Hedström är lärare på Inriktning transport och han berättar varför man valde att vara värdar för en deltävling:

– Vi fick en förfrågan från TYA om vi kunde vara värdar och tyckte det verkade intressant att vara med och synas i sammanhanget. Sen handlar det ju lite om att ställa upp. Om tävlingen ska fungera så måste ju skolorna dra sitt strå till stacken, så att säga.

Kan man verkligen tävla i transportteknik?

– Det kan man absolut göra! Det ser vi ju här. För eleverna är det spännande med precision och närvaro i tävlingsmomenten. Sen tror jag de tycker att det är roligt att få jämföra sig med elever från andra skolor, säger Patrik Hedström.

Varför ska man söka Fordonsprogrammet och inriktning transport på Rönnowska skolan?

– Man ska söka sig till den här utbildningen för att arbetsmarknaden skriker efter att anställa lastbilsförare. Sköter man sig, tar alla behörigheter och fixar sin examen så får man jobb! Vi har elever som efter att ha gått här på Rönnowska skolan, haft tre jobb att välja mellan. Det är jätteroligt!

Pressmeddelande