Sökresultat: ORD
Antal träffar: 90 st
Stäng

Nyheter & Verksamhet (30)

TYA-skolan (12)

Arbeta i transportbranschen (1)

TYA-shop (34)

Oliver Niklasson från Ljugarn vann kvaltävling till Yrkes-SM i... 

 

När den tredje kvaltävlingen till Yrkes-SM för unga lastbilsförare var avslutad stod det klart att Oliver Niklasson från Wisbygymnasiet på Gotland vunnit med imponerande 140 poäng. Oliver som bor i Ljugarn och går årskurs tre på inriktning transport, har nu alltså kvalificerat sig till Yrkes-SM i Uppsala 2018. Jesper Ahlgren från samma skola knep andraplatsen med fin-fina 134 poäng.

På en hedrande tredje plats placerade sig Oliver Nilsson från värdskolan Kunskapscompaniet i Eskilstuna. Han var endast en halv poäng efter Jesper med 133,5.

Efter att ha mottagit pokalen som sammanlagd segrare och med ett poängresultat som är smått otroligt, finns det bara en fråga att ställa. Hur känns det Oliver?

– Svårt att tro! Skolan hade lagt ribban högt men att vi skulle leva upp till förväntningarna trodde jag kanske inte. Men vi lyckades! Vi har faktiskt tränat lite lastsäkring innan vi åkte hit, säger en glad Oliver Niklasson.

Oliver tycker att det roligaste med dagen, förutom segern, var att få testa sig själv i alla grenar:

– Allt var svårt men roligt! Att jag skulle få bästa resultat i truckmomentet trodde jag inte. Svårast tyckte jag att manöverkörningarna med lastbil var men jag vann ju pris där också så det gick nog rätt bra.

Intresset för stora maskiner har han med sig från det att han var liten:

– Jag körde en del hos kompisar och så hade vi en del att köra hemma också så det har ju blivit en del. Efter gymnasiet vill jag såklart köra lastbil. Det spelar ingen roll vilken typ av transporter det är, säger Oliver Niklasson.

Transportelever från tio olika gymnasieskolor i Mellansverige deltog i dagens tävling som var den tredje av fem kvaltävlingar till Yrkes-SM 2018 i Uppsala.

De unga transporteleverna tävlade i moment som lastsäkring, manöverkörning med lastbil och truck samt teoretiska prov. Genom tävlingen fick eleverna visa prov på sin yrkesskicklighet och samtidigt mäta sina kunskaper mot andra.

Dagens kvaltävling arrangerades av TYA och som värd stod Kunskapscompaniet i Eskilstuna. Anders Blomgren är yrkeslärare på inriktning transport och han tycker det har varit en bra dag:

– Det är roligt att vi blev tillfrågade om vi kunde vara värd för en kvaltävling. Vi tyckte det verkade spännande och dessutom ett bra tillfälle att synas lite. Att vi dessutom får hålla till på Volvos democenter är ju jättebra!

Att tävla i yrkeskunskap menar Anders att man absolut kan göra:

– Att arbeta som lastbilsförare är ju ganska komplext. Det krävs många färdigheter att till fullo hantera det här yrket, vilket alla duktiga elever som är här idag visar. Det är ju inte bara att ratta ett fordon utan du behöver också använda hjärnan för att godset inte ska skadas och att kunden i slutändan ska vara nöjd. Det är ju trots allt kunden som betalar vår lön, säger Anders Blomgren.

Pressmeddelande