Sökresultat: ORD
Antal träffar: 90 st
Stäng

Nyheter & Verksamhet (30)

TYA-skolan (12)

Arbeta i transportbranschen (1)

TYA-shop (34)

Felix Karlsson från Hultsfred vann kvaltävling till Yrkes-SM i... 

 

När den andra kvaltävlingen till Yrkes-SM för unga lastbilsförare var avslutad stod det klart att Felix Karlsson från Hultsfreds Gymnasium - SYAB vunnit med imponerande 129,5 poäng. Felix som bor i Hultsfred och går årskurs tre på inriktning transport, har nu alltså kvalificerat sig till Yrkes-SM i Uppsala 2018. Mattias Gustavsson från samma skola knep andraplatsen med 124 poäng.

På en hedrande tredje plats placerade sig Alexander Ledin från Yrkesplugget i Uppsala med 122 poäng.

Det var en strålande glad vinnare som tog emot dagens största pokal. Inte nog med att Felix och klasskompisen Mattias rest ända från småländska Hultsfred till Söderhamn i Hälsingland, de placerade sig allra högst upp i resultatlistan med en första och andra plats:

– Vi fick veta att vi skulle tävla för bara några dagar sen så vi har försökt träna så mycket som möjligt och hjälpa varandra. Jag tyckte det gick bäst i manöverkörning med dragbil och motviktstruck. Däremot var den andra manöverkörningen med lastbil riktigt svår, säger Felix Karlsson.

Felix berättar att han redan nu har några jobb på gång direkt när han slutar skolan i sommar:

– Det blir nog jobb med styckegodstransporter först men sen vill jag nog köra kranbil. Jag blev intresserad av lastbilar först när jag gick i åttan och funderade på vad jag ville välja för gymnasielinje. Jag har alltid tyckt om motorer så det blev Fordonsprogrammet.

– Nu när jag ska tävla i Yrkes-SM så hoppas jag att det kan göra att jag får ännu fler jobberbjudande, avslutar en glad Felix Karlsson innan han, kompisen Mattias och deras lärare börjar den långa resan hem till Småland.

Transportelever från nio olika gymnasieskolor i Mellansverige deltog i dagens tävling som var den andra av fem kvaltävlingar till Yrkes-SM 2018 i Uppsala.

De unga transporteleverna tävlade i moment som lastsäkring, manöverkörning med lastbil och truck samt teoretiska prov. Genom tävlingen fick eleverna visa prov på sin yrkesskicklighet och samtidigt mäta sina kunskaper mot andra.

Dagens kvaltävling arrangerades av TYA och som värd stod Staffangymnasiet i Söderhamn. Gunnar Gustafsson som är lärare på inriktning transport berättar att skolan tyckte det var dags att arrangera tävlingen:

– Vi har ju åkt runt med våra elever som tävlingsdeltagare under många år och nu tyckte vi att turen kommit till oss. Vi har ju gott om utrymme för att få plats med tävlingsytorna. Vi kör, sa vi och så blev det. Det fina vädret vi har idag beställde vi samtidigt.

Hur har ni förberett era elever som är med och tävlar?

– Inte så mycket mer än att vi haft en uttagningstävling och övat på några truckmoment. Det var viktigt för oss att uttagningen skulle ske under roliga förhållanden och utan press. För vår del är det inte först och främst Yrkes-SM som lockar utan lite mer möjligheten att se hur eleverna ligger till i jämförelse med andra, säger Gunnar Gustafsson.

Pressmeddelande