Sökresultat: ORD
Antal träffar: 90 st
Stäng

Nyheter & Verksamhet (30)

TYA-skolan (12)

Arbeta i transportbranschen (1)

TYA-shop (34)

Alexander Avander från Moskosel vann kvaltävling till Yrkes-SM i Boden 

När den för året första kvaltävlingen till Yrkes-SM för unga lastbilsförare var avslutad stod det klart att Alexander Avander från Sandbackaskolan i Arvidsjaur vunnit med imponerande 131 poäng. Alexander som bor i Moskosel och går årskurs tre på inriktning transport, har nu alltså kvalificerat sig till Yrkes-SM i Uppsala 2018. Anton Carlsson från Tannbergsskolan i Lycksele kom tvåa med 128 poäng. På en hedrande tredje plats placerade sig Oskar Jolanki från Björknäsgymnasiet i Boden med 123 poäng.

Dagens vinnare tycker att manöverkörningen med dragbil var roligast men avslöjar också att han inte kom särskilt väl förberedd till kvaltävlingen.

– Jag har inte tränat något alls. Jag tyckte att det var bäst att ta det som det kommer och inte lägga energi på träning. Men eftersom jag bor i Moskosel så började jag tidigt med att följa med i farsans väghyvel och timmerbil.

Trots dagens bedrift med bland annat lastbil så medger Alexander att hans drömjobb är ett annat fordon:

– Jag har alltid velat köra grävmaskin. Nu har dom tyvärr lagt ner den utbildningen i Arvidsjaur men vi får se.

Klasskamraterna på Sandbackaskolan är nog lite stolta tror Alexander.

– Dom gillar nog att skolans namn står överst på resultattavlan i alla fall, säger Alexander Avander.

Transportelever från åtta olika gymnasieskolor i norra Sverige deltog i dagens tävling som var den första av fem kvaltävlingar till Yrkes-SM 2018 i Uppsala.

De unga lastbilsförareleverna tävlade i moment som lastsäkring, och manöverkörning med lastbil och truck samt teoretiska prov. Genom tävlingen fick eleverna visa prov på sin yrkesskicklighet och samtidigt mäta sina kunskaper mot andra.

Dagens kvaltävling arrangerades av TYA och som värd stod Björknäsgymnasiet i Boden. Bosse Larsson är lärare på inriktning transport och han är jättenöjd med dagen:

– Det blev ju jättebra! Det kom en del publik även om vi kanske hoppades på att det skulle komma ännu fler. Vi hade faktiskt skickat ut inbjudningar till samtliga grundskolor i hela Norrbotten. Tanken på att göra en yrkesprogrammässa i samband med tävlingen fanns, men av olika anledningar lyckades vi inte locka hit grundskolorna och det var ju kanske lite tråkigt.

Vad tycker du som lärare är bäst med att dina elever tävlar i transportteknik?

– Det jag tycker är allra bäst med de här tävlingarna är att mina elever får träffa andra som går samma utbildning och se att deras egna kunskaper ligger i nivå med andras, avslutar Bosse Larsson

TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, en organisation med arbetsgivare och fackförbund inom transportsektorn, får hela tiden rapporter om att branschen söker efter fler och fler duktiga yrkesförare.

– Genom tävlingar i transportteknik vill vi inspirera unga killar och mycket gärna tjejer till ett bra och utmanande yrkesval och samtidigt höja transportbranschens status. Branschen ställer höga krav på förarnas yrkesskicklighet, något som på våra tävlingar visas upp av alla duktiga tävlande, säger Mikke Roslund, projektledare på TYA.

Huvudpartner är Volvo Lastvagnar som tillsammans med Toyota Material Handling ser till att tävlingarna kan genomföras med toppmoderna och ändamålsenliga fordon. Trygg-Hansa är även de en väldigt viktig partner för kvaltävlingen.

Kontakta oss gärna för ytterligare information eller material

Sara Blomgren, tävlingsansvarig

Telefon: 08-734 52 21, 072-536 52 21 eller e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mikke Roslund, projektledare

Telefon: 08-734 52 86, 070-734 50 16 eller e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Presstjänst

Skoltävlingarnas presstjänst kan hjälpa till med bilder på specifika tävlanden samt kontaktuppgifter till eleverna. Telefon: 070-532 52 25 eller e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .